Milliárdos online segítség az árvízkárosultaknak

Szerző: digibiz Forrás: digibiz

Címkék: internetes tartalom | árvíz | adomány

2010.
06.24.
10:20

2 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Az árvízkárosultak megsegítésére több hazai médium, segélyszervezet és multinacionális cég is gyűjtésbe kezdett. Egyre több pénzbeli és tárgyi felajánlás érkezik online, már most több milliárd forint adományt adtak össze. A hazai webkettes közösség is összefogott; pár nap alatt több mint százezren csatlakoztak a bajba jutott emberek megsegítését célzó Facebook csoporthoz. Azt mindenképpen meg kell jegyeznünk, hogy egyik hazai óriásportál sem foglalkozik kiemelten a témával.

"Mondjunk le az aug. 20-i tűzijáték élményéről az árvízkárosultak javára!!!" néven civil kezdeményezés indult a Facebookon, melynek célkitűzése sokak tetszését elnyerte, egy nap alatt 65 ezren csatlakoztak a csoporthoz, mára számuk meghaladja a 110 ezret. Az a hír járja, ha nem is a tűzijátékon, az ünnepségen mindenképpen spórolnának az árvízkárosultak javára. Friss hír, hogy a miskolci önkormányzat a kezdeményezés hatására lemond a tűzijátékról és a programra szánt összeg megtakarításáról az árvíz okozta károkra költik. Feltehetően további önkormányzatok követik a miskolci példát.

Megnéztük hogy hazai szervezetek és cégek, hogyan segítenek honlapjaikon.

A közösségi kezdeményezéssel ellentétben a nagyobb hírportálok és telekommunikációs cégek weboldalain nem látszik, hogy foglalkoztatja őket az év legnagyobb katasztrófája, mindenki a foci vb tartja kiemelt helyen. Sem az Index sem az [origo] főoldala nem árulkodik arról, hogy bármilyen módon is szeretné támogatni a károsultakat. Ugyan ez elmondható a telekommunikációs cégekről is, kivételt csupán a Vodafone képez.

A Vodafone honlapján kiemelt helyen hívják fel az ügyfelek figyelmét a 1749-es adományvonalra, melynek tárcsázásával, vagy a számra SMS küldésével, szintén 200 forinttal támogatják az előfizetők az árvízkárosultakat. A távközlési társaság sajtóosztályán elmondták, bár a napokban kevesebbet hallani a médiában az árvíz okozta károkról, változatlanul nagy az érdeklődés az ügyfelek részéről, ha csak néhány SMS-sel, mégis sokan szeretnének segíteni a bajba jutottakon.

A társaság összesítve tartja nyilván az adományvonalra beérkező hívások és szöveges üzenetek számát, ezért nem készült arról statisztika, hogy mennyit jótékonykodtak külön-külön a Telenor, a T-home, a T-mobil, az UPC, az Invitel és a Vodafone ügyfelei. (Itt megjegyeznénk, hogy a Vodafone-on kívül egyik weboldalon sem találunk felhívást az adományozásra.) Az eddig összegyűlt több mint 707 ezer hívás és SMS  azonban 141 millió forintos segítséget jelent az árvízkárosultaknak.

200
 
A hazai doménregisztrátorok sajátos akcióval segítik az árvízkárosultakat, a 200.hu név alatt futó kezdeményezéshez csatlakozó vállalkozások június 15. és július 15. között az árvíz szó betűit tartalmazó doménnevek bejegyzési díjából 200 forintot a felsőzsolcai óvodát működtető alapítvány számlájára utalják, segítve ezzel is az intézményt az árvízben megrongálódott eszközök pótlásában.

"Az elmúlt időszakban duplájára nőtt a Vöröskereszt honlapjának látogatói száma, de olyan is volt, amikor 24 óra alatt háromszor annyian kattintottak a honlapra, mint egy átlagos napon, gyakran 4 ezer látogatót is regisztráltunk" - mondta Csali Annamária, a Magyar Vöröskereszt kommunikációs vezetője, aki hozzátette, hogy a Vöröskereszt árvízi számláján eddig közel 700 millió forint gyűlt össze.

A szakértő szerint az OTP Bank 500 millió forintos felajánlását követően egyre több cég érezte át a társadalmi szerepvállalás fontosságát és érezhetően nőtt az adományozói kedv. Természetesen magánszemélyektől is rengeteg felajánlás érkezik a szervezethez, elsősorban bútorokat, tartós élelmiszert, tisztítószereket, takarót és ruhaneműt küldenek az emberek a bajba jutottaknak.

Az árvízkárosultaknak június 4-én hirdetett jótékonysági gyűjtést a Duna Televízió: 14 napon át minden műsor alatt, napi 24 órában buzdították adakozásra a nézőket. Az adományvonalak azonban a mai napig reggel 9-től este 21 óráig fogadják a telefonos felajánlásokat, emellett a weblapon is kiemelt helyet kapott a felhívás. "A dunatv.hu napi látogatottsága átlagosan 10-12 ezer, ám júniusban ennél is többen keresték fel a honlapot, több mint ezren pedig e-mailben jelezték, hogy küldenének adományokat" - részletezte Herczeg Dóra, a Duna Televízió szóvivője.

A Nemzet Televíziója nézői június 22-ig több mint 284 millió forintot ajánlottak fel az adományvonalon keresztül az árvízkárosultak megsegítésére. Ebből eddig több mint 216 millió forint meg is érkezett az elkülönített számlaszámokra. Az internet segítségével öt kontinensről jött segítség, az ausztráliai magyar közösségek például több mint 20 millió forintot gyűjtöttek össze a bajbajutottak megsegítésére.

A digibiz.hu is megpróbál tájékoztatást nyújtani azoknak, akik segíteni szeretnének. A jobb felső sarokban található "Segíts az árvízkárosultakon!" boxban már egy hónapja gyűjtjük a segélyszervezetek számlaszámait az üzletietika.hu-val együttműködésben.
    
2 hozzászólás 

2010.
07.06.
00:33

Fekete Erika
ANNO!! Adatbázisok nélkül megszervezték a kitelepítéseket!
Hetek óta csak a felmérésekről hallunk.Az emberek nélkülöznek és nem tudják mi lesz velük.
Nem hallottunk arról ,hogy bármelyik adományvonal pénzéből már mennyit juttattak a rászorultaknak.
Most is arról beszélnek ,hogy idén is 50 ezer kisvállalkozás tönkremegy. Hát mind kaphatna ott munkát .A munkanélküli központ pontosan tudja az iskolázottságot,a munkaerő piacot Már régen munkát kellene adni ,aki vállalja a három hónapos munkát (vagy több,akár távol a családtól)szakterületén az nem kapna pénzt ,de a csekkeit kifizetnék vagy nem árvereznék el a lakását mert munkával megkereste a fedezetet. Lehet hogy naívan gondolom ,de a mai logisztikai rendszerekkel simán meglehetne oldani. A falvakban a polgármesterek és jegyzők pontosan tudják ,hogy hány ház üres, de még lakható bár hol az országban . Akik most csoportosan nem a totnaterembe töltenék az idejüket,hanen válalva a költözést már az adományok segítségével kezdhetnének új életet.Fuvarozók , akik hírdetik a költözést azonnali kezdéssel,.....sorolhatnám a szakmákat , ....Jóformán minden faluban van valamilyen sport pálya ,a végzős munkanélküli tanárok a gyerekeknek ,akár még sátortáborba is megszervezhetik a felügyeletet.Az országban volt bográcsfőzőverseny ,talán ilyen helyen kellett volna szervezni.a rászorultak szívesen megedték volna. Miért nincs felhívás hogy építsük újra a falukat,templomokat........sorolhatnám .Miért nem állnak ott az út szélén sorban az útépítők munkára jelentkezve,hány kétkezi helybélit tudnának foglalkoztatni talán még olyat is aki még életébe nem dolgozott,jár ami jár de jobban esik ha dolgozunk is érte.Vannak szakembereink, szimtén munkanélküliek felügyelhetnék a munkát ,A jogászok, ügyvédek nem csak a fiatalok ,kivehetnék a részüket a munkából ,de nem a saját órabérük szerint.Szerintem már épülhetnének a könnyű szerkezetes házak ,mire itt a rossz idő már állnénak .Az összes házat fellehetne építeni. A biztosítók a kormány és az adományok oly összeggel rendelkeznek amin már nem kéne ülni. A bankok is hozzájárulhatnának ,ha kezelési költség nélkül (haszon nélkül) forgatnák ezt a pénzöszeget.A celebek jópéldát mutatva megmozgathatnák a fiatalokat.(A vasárnap esti műsorban bemutatták ,hogy pénz nélkül is lehet csak alkalmi munkával az elvégzett munkáért kapott természetbeni juttatással eltölteni pár napot.)Akkor az ellenőrök miért büntették meg a saját földön bejelentet okirat nélkül dolgozó családtagot.
Ha a falu vezetősége 3-5-10 ember nem meggazdagodni akar és az elvégzett munkát igazolja szerintem ezzel mindenki jóljár.

2

2010.
06.24.
12:59

Kacsa 82
Ha jól tudom Miskolcon már be is jelentették, hogy elmarad a saját tűzijátékuk.

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Open Office vagy Ms Office?

További villámkérdések  Szavazás állása

Nagyító alatt a televíziós weboldalak

A hazai tévés weboldalak piacán a kereskedelmi tévék a tartalomszolgáltatás terén még gyerekcipőben járnak, de a közösségi megoldásokban rejlő lehetőségeket egyre inkább igyekeznek kihasználni. Az MTV.hu mindkét fronton jó példát állít, közösségi szinten a dél-afrikai vébével vettek friss lendületet. Üde színfolt az Origo két új tévés weboldala is.

Hazai tv-k weboldalai - messze még a trend Hazai tv-k weboldalai - messze még a trend

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés