OMG! - Egyre erősebb a neten a Vatikán

Szerző: digibiz

Címkék: Vatikán | internet | pápa

2011.
04.19.
12:21

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A Nagyhetet bevezető miséjén a pápa vasárnap a technológiai fejlődés veszélyeire figyelmeztette a hívőket. Eközben pedig a katolikus egyház és a Vatikán egyre erősebben képviselteti magát az interneten, és más új kommunikációs csatornákon.

XVI. Benedek prédikációja az ember és Isten kapcsolatát járta körül, kitérve arra, milyen veszélyeknek teheti ezt ki a technológiai fejlődés. Elmondta, hogy ezt a kapcsolatot mindig befolyásolta az, hogy az emberben folyamatosan megvan a vágy, hogy olyan erővel bírjon, mint Isten. Bár a technikai újítások jobbá tették az emberek életét, a természeti katasztrófák például mindig figyelmeztetnek arra, hogy nem mi vagyunk a legerősebbek. Nem ellenezte konkrétan a fejlődést, de már korábbi beszédeiben is előkerültek a digitális kor előnyei és problémái. Januárban, a Kommunikáció Világnapján üzenetében megáldotta a közösségi oldalakat, amelyeket az evangélium terjesztésére is alkalmasnak nevezett, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy elidegenedéshez is vezethetnek.

A Vatikánban egyébként egyre fontosabbnak tartják az internetes jelenlétet és azt, hogy haladjanak a korral. Az egy gesztus, hogy az internetnek még II. János Pál nevezett ki védőszentet is, de gyakorlati téren is sokat lépnek előre. A Vatikán Hivatalait belső hálózat köti össze. Ennek és az egyház virtuális portáljának szerverei az Apostoli Palotában kaptak helyet. A 3 fő szervert arkangyalokról nevezték el, ezeken zajlik a kommunikáció, védik a rendszert, és tárolják az információkat, amelyekre az érdeklődők kíváncsiak lehetnek.

A Vatikánnak 1997 óta van hivatalos honlapja, melynek indulásától fogva rengeteg látogatója van, főleg a fontosabb események idején. Bár a weblap stílusa nem túl modern, minden fontos információt meg lehet találni rajta. A honlap létrehozása óta már van YouTube csatorna, és létrehozták a Pope2You.net-et is, ahol Facebook, iPhone, iPad alkalmazások elérhetőek melyek által híreket, egyéb tartalmakat tölthet le a felhasználó. Most húsvétra pedig egy új multimédiás honlapot is ígértek a hívőknek.

Látható, hogy a katolikus egyház vezetése felismerte az internetben rejlő lehetőségeket, de sok téren még csak tanulják annak használatát, keresik azt a stílust, ami még összeegyeztethető a hagyományokkal, de amivel megnyerhetik az internetezőket. Valószínű emiatt is hívtak össze május másodikára egy bloggertalálkozót a Vatikánba, melynek egyik célja, hogy megtudják milyen információ szolgáltatást várnak el tőlük a webes újságírók. 
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Abaqoos vagy PayPal?

További villámkérdések  Szavazás állása

Nők a neten

Az Ipsos-Gemius SA adatai szerint a legmagasabb arányban a Barátikör.com közösségi oldalon vannak jelen a hölgyek 55,16%-kal, míg a Facebook-on a magyar felhasználók 53%-a nő.

A nők és az internet kapcsolata A nők és az internet kapcsolata

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés