OMG! - Egyre erősebb a neten a Vatikán

Szerző: digibiz

Címkék: Vatikán | internet | pápa

2011.
04.19.
12:21

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A Nagyhetet bevezető miséjén a pápa vasárnap a technológiai fejlődés veszélyeire figyelmeztette a hívőket. Eközben pedig a katolikus egyház és a Vatikán egyre erősebben képviselteti magát az interneten, és más új kommunikációs csatornákon.

XVI. Benedek prédikációja az ember és Isten kapcsolatát járta körül, kitérve arra, milyen veszélyeknek teheti ezt ki a technológiai fejlődés. Elmondta, hogy ezt a kapcsolatot mindig befolyásolta az, hogy az emberben folyamatosan megvan a vágy, hogy olyan erővel bírjon, mint Isten. Bár a technikai újítások jobbá tették az emberek életét, a természeti katasztrófák például mindig figyelmeztetnek arra, hogy nem mi vagyunk a legerősebbek. Nem ellenezte konkrétan a fejlődést, de már korábbi beszédeiben is előkerültek a digitális kor előnyei és problémái. Januárban, a Kommunikáció Világnapján üzenetében megáldotta a közösségi oldalakat, amelyeket az evangélium terjesztésére is alkalmasnak nevezett, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy elidegenedéshez is vezethetnek.

A Vatikánban egyébként egyre fontosabbnak tartják az internetes jelenlétet és azt, hogy haladjanak a korral. Az egy gesztus, hogy az internetnek még II. János Pál nevezett ki védőszentet is, de gyakorlati téren is sokat lépnek előre. A Vatikán Hivatalait belső hálózat köti össze. Ennek és az egyház virtuális portáljának szerverei az Apostoli Palotában kaptak helyet. A 3 fő szervert arkangyalokról nevezték el, ezeken zajlik a kommunikáció, védik a rendszert, és tárolják az információkat, amelyekre az érdeklődők kíváncsiak lehetnek.

A Vatikánnak 1997 óta van hivatalos honlapja, melynek indulásától fogva rengeteg látogatója van, főleg a fontosabb események idején. Bár a weblap stílusa nem túl modern, minden fontos információt meg lehet találni rajta. A honlap létrehozása óta már van YouTube csatorna, és létrehozták a Pope2You.net-et is, ahol Facebook, iPhone, iPad alkalmazások elérhetőek melyek által híreket, egyéb tartalmakat tölthet le a felhasználó. Most húsvétra pedig egy új multimédiás honlapot is ígértek a hívőknek.

Látható, hogy a katolikus egyház vezetése felismerte az internetben rejlő lehetőségeket, de sok téren még csak tanulják annak használatát, keresik azt a stílust, ami még összeegyeztethető a hagyományokkal, de amivel megnyerhetik az internetezőket. Valószínű emiatt is hívtak össze május másodikára egy bloggertalálkozót a Vatikánba, melynek egyik célja, hogy megtudják milyen információ szolgáltatást várnak el tőlük a webes újságírók. 
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

iPhone vagy Blackberry?

További villámkérdések  Szavazás állása

Kétmilliós netbankos körkérdés

Jóval kétmillió fölött jár már az internetbanki szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfelek száma. Megnéztük, a kutatások szerint kikről is van szó, és összevetettük az adatokat a bankoktól kapott információkkal. Kiderült, hogy az összképet erősen árnyalják az egyes bankok közti különbségek.

Kétmilliós körkérdés: kik használják az online banki szolgáltatásokat? Kétmilliós körkérdés: kik használják az online banki szolgáltatásokat?

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés