Egyedi magyar fejlesztés az e-vámügyintézés

Szerző: Tossenberger Tamás Forrás: digibiz.hu

Címkék: elektronikus ügyintézés | interjú

2010.
07.15.
13:21

1 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Június közepe óta létezik egyablakos, elektronikus vámügyintézés Magyarországon, amitől az ügyintézés felgyorsulását és leegyszerűsödését várják, kisebb költségért. A magyar fejlesztés egyedi, sehol ennyi hatóságot nem hangoltak össze az EU projektjében. Szántó Tamást, a Pénzügyminisztérium Informatikai Szolgáltató Központ elnökhelyettesét kérdeztük az új rendszerről.

Június közepére, közel két év alatt 2,4 milliárd forintnyi EU-támogatásból valósult meg az egyablakos vámügyintézési projekt, amiben a PMISZK mellett kilenc hatóság vett részt. A projekt keretében az engedélyek kiadását segítő informatikai megoldások születtek, és az elektronikus ügyfélkapcsolat is lehetővé vált. Az egyablakos vámügyintézés lényege, hogy a vámeljáráshoz és áruforgalomhoz kapcsolódó tevékenységek a gyorsabb és egyszerűbb  elektronikus úton bonyolíthatók le.

Szántó Tamás, a Pénzügyminisztérium Informatikai Szolgáltató Központ (PMISZK) elnökhelyettesének bevallása szerint az Európai Bizottság egyablakos terveitől függetlenül is tervben volt már az vámügyintézés korszerűsítése, aminek az EU kapcsolódó irányelvei egyébként “elég széles mozgásteret engednek a közösség vámhatóságainak."

Egyedi magyar megoldás

Szántó elmondta, hogy a projekt lebonyolításának legidőigényesebb szakasza "“az előkészítő szakasz volt, ami 2007. augusztusától 2008.04.10-ig, a támogatási döntésig tartott."A munkafolyamatok során "a legnagyobb problémát a nagy számú (tíz) közigazgatási szervezet munkájának összehangolása jelentette" - számolt be a nehézségekről.
Mint megtudtuk, a magyar fejlesztésű rendszer egyedülálló, külföldön "ezt a rendszert, így, biztosan sehol" nem vezették be. Mivel az "EU iránymutatás miatt a tagországok egyablakos megoldásai jelentős mértékben eltérnek egymástól, a magyar megoldás is egy egyedi megoldás. Nincs tudomásunk arról, hogy létezik olyan rendszer, amelyet több közösségi vámigazgatás is használ. Viszont az egyedi megoldások képesek egymással kommunikálni" - magyarázta Szántó Tamás, majd hozzátette: "A magyar fejlesztés a hatóság-hatóság kapcsolat erősítésének szemszögéből közelítette meg az egyablakos együttműködést" - mutatott rá a fejlesztés egyediségére. A külföldi egyablakos megoldások tekintetében a PMISZK a szomszédos országok közül Ausztriában tud megvalósult projektről, ahol pozitívak a tapasztalatok.

Gyorsabb, pontosabb, olcsóbb

Az engedélyeket és igazolásokat változatlanul a jelenleg érvényes jogszabályok által kijelölt hatóságok végzik, de az engedélyek adatait elektronikusan bocsátják a VP rendelkezésére, ahogy a VP is ebben a formában közli a hatóságokkal az engedélyek felhasználási adatait. Az előzetes ígéretek alapján az engedélyek elektronikus kezelésével a kapcsolódó ellenőrzési eljárások hatékonyabbak, a vámügyintézés információs folyamatai pedig gyorsabbak lehetnek. Ami az ügyfeleket illeti, számukra egyszerűbb, olcsóbb és komfortosabb lesz az ügyintézés, a hatóságok és a vámhatóság közötti információáramlás jelentősen felgyorsul, az információcsere pedig pontosabb lesz.

"A vámeljárás során az ügyfelet nem fogják különböző hatóságokhoz különböző engedélyek beszerzése miatt "küldözgetni". Azokat a hatóságok egymás között, elektronikusan intézik. Ezáltal válik olcsóbbá és rövidebbé az ügyintézés" - magyarázta az elnökhelyettes. Az export-import engedélyezési eljárás és az ehhez köthető egyéb hatósági eljárások korszerűbbé válnak az újonnan alkalmazott informatikai megoldások, nyilvántartó rendszerek és digitális kommunikáció által.

Nagyobb forgalmat remélnek

A nagyobb hatékonyság ellenére a hagyományos rendszerhez képest az egyablakos vámügyintézés fenntartási költségei nem jelentenek többletköltséget. "Az intézmények nagyrészt meglévő rendszereiket módosították, vagy fejlesztették tovább. Számottevő plusz költség nem fog felmerülni." - mondta Szántó.

A korszerűsített rendszertől ha nem is ugrásszerű, de minimális forgalomnövekedést várnak: "Magyarországon évente közel egymillió vámkezelést végeznek. A rendszer beindulásával ezen forgalom megtartását, illetve minimális növekedését reméljük." A vámkezelések során keletkezett állami bevétel Magyarország 2004-es EU-csatlakozása óta az unió kasszájába folyik be, évente átlagosan nettó 35 milliárd forint. “A vámeljárások során a vám mellett számos más adót, díjat, köztartozást szed be a vámhatóság. Maga a vámbevétel évente körülbelül 35 milliárd forint, de az említett többi közteherrel együtt ez az összeg 2009-ben meghaladta a 250 milliárd forintot." Szántó Tamást az egyablakos rendszer eddigi fogadtatásáról is kérdeztük, de a három hét benyomásait az eltelt idő rövidsége miatt nem kívánta összegezni.
    
1 hozzászólás 

2010.
07.15.
14:30

bpelhos
Köszi, nem hallottam még róla.
Mindazonáltal a sajtónak szánt szép szavak helyett egy éles tesztelésről olvasni jobban esett volna...

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Gmail vagy Thunderbird?

További villámkérdések  Szavazás állása

Kémek a sasfészekben

Mindenkinek lehet olyan ismerőse, aki bár aktív internethasználó, mégis nagy ívben elkerüli a közösségi oldalakat. Hogy miért? Egy részük állítólag azért, mert "hivatalból" tilos megjelennie a webes nyilvánosság előtt. Persze azokról is csak sejtéseink lehetnek, akik szolgálatot teljesítenek, amikor éppen lájkolnak.

Hivatalból eltiltva - Akiket hiába keresünk a Facebookon Hivatalból eltiltva - Akiket hiába keresünk a Facebookon

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés