Itthon nem robbantott az e-kereskedelem?

Szerző: digibiz Forrás: digibiz.hu

Címkék: internet | e-kereskedelem | karácsony

2011.
01.05.
16:30

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Miközben az Egyesült Államokban rekordot döntött a karácsonyi időszakban az internetes kereskedelem, addig hazánkban nem beszélhetünk jelentős növekedésről. Utánajártunk a meghatározó webes kereskedőknél, hogy milyen volt a forgalmuk a karácsonyi időszakban, november 29-es és december 24-e között.

Az Egyesült Államokban kétségkívül az internetes kereskedelem volt a karácsonyi időszak legnagyobb nyertese. Az úgynevezett Cyber Monday, vagyis a hálaadás napját követő hétfőn, november 29-én a tengerentúli e-kereskedelem átlépte a napi 1 milliárd dolláros forgalmat, ezzel rekordot felállítva. A ComScore adatai alapján november 1. és december 26-a között 13 százalékkal nőtt a forgalom 2009-hez képest, a legnagyobb növekedést november 25-e produkálta. Ezzel szemben a hazai online kereskedők visszafogottabb növekedésről, egyes esetekben csökkenésről számoltak be.

A Bookline.hu áruház kérdésünkre elmondta, hogy a tavalyi ünnepi forgalmat az erős karácsonyi akcióknak köszönhetően már december 19-én  túlteljesítették.

Idén decemberben a Bookline.hu havi látogatóinak száma túllépte az 1, 2 millió főt, a regisztrált felhasználók száma több mint 586 ezer főre növekedett. Starcz Ákos, vezérigazgató kérdésünkre elmondta, hogy kevés húzótermék volt, így a forgalom nem koncentrálódott néhány meghatározott számú sikerkönyvre, azonban mégis kiemelkedtek a gyerekkönyvek, a szakácskönyvek és nagy formátumú albumok.

"Slágertermék volt idén a táblagép, nálunk az iPad és a Samsung Galaxy Tab is egyaránt kapható, az elsők között kezdtük el forgalmazni hazánkban, ahogy az e-könyv olvasót is. Idén több ezerrel bővült a műszaki kínálatunk, így a már említett legújabb technológiát jelentő táblagépeken túl a kisháztartási gépek is nagy keresletnek örvendenek."- mondta a vállalat vezérigazgatója, azonban számszerűsített adatokat nem árult el a táblagép sikeréről.

A számokat nézve azt lehet tudni, hogy egy vásárló átlag (kedvezmények mellett) körülbelül 6000 forintot költött, előző év ugyanezen időszakához képest ez körülbelül 10 százalékos csökkenést jelent.

A libri.hu növekedésről számolt be, náluk egy vásárló átlag 7000 forintot költött. A november 29-től december 24-ig tartó karácsonyi időszakban a tavalyi év forgalmát 20 százalékkal meghaladták. A Libri webshopjában átlag napi 6 millió forintos forgalmat bonyolítottak. Abban mindkét kereskedő egyetértett, hogy az Arany Könyvszerda, december 15-e volt a legerősebb nap.

A könyvek mellett a gyerekjátékok is kiemelkedően jól fogynak karácsonykor, ráadásul a vásárlók nem sajnálják rá a pénzt, ugyanis a Játéknet.hu beszámolója szerint egy vásárló átlag 10 ezer forintot is meghaladó összeget hagyott náluk, de ez nem jelent változást a tavalyi évhez képest. A karácsonyi időszakban a nap átlag forgalmuk 5 és 10 millió forint között mozgott, legerősebb napjuk az Ingyenes Szállítás Napja(december 16.) és Mikulás napja (december 6.) volt. Ez idő alatt körülbelül 30 ezer darab terméket vásároltak meg tőlük.

Az Árukereső.hu és a Depo.hu oldalán különböző boltok termékeinek árát tudják összehasonlítani a vásárlók, és így akár pénzt spórolni. Már november elejétől mindkét oldalnak megugrott a látogatóinak száma duplájára, vagy még a fölé is.  

A 2010-es karácsonyi szezonban a mobiltelefonok, LCD, LED és plazma TV-k és a notebookok iránt mutatkozott a legnagyobb kereslet. Míg a mobiltelefonok iránti keresletben az Árukereso.hu 20,7%-os növekedést tudhatott be a karácsonyi készülődésnek, az LCD, LED és plazma TV-knél ez az arány 17,23% volt egy átlagos őszi naphoz képest.

A Depo.hu szerint idén alacsonyabb árkategóriájú termékeket kerestek, mint az előzőz két évben. Ez nem csak annak tudható be, hogy keveset akartak költeni az emberek, hanem annak is, hogy sok terméknek már jóval alacsonyabb az ára, mint két évvel ezelőtt.

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Videa vagy Indavideo?

További villámkérdések  Szavazás állása

Önkormányzat vs. internet

A GKIeNET magyarországi önkormányzatok körében 2008-ban készített kutatása alapján számítógéppel rendelkező önkormányzatok 67%-a rendelkezik saját honlappal. Olvassa el a teljes cikket!

Mobil kontra vezetékes net Mobil kontra vezetékes net

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés