Ma sem indul az orosz eBay?

Szerző: digibiz Forrás: portfolio/ kitekinto

Címkék: Oroszország | eBay | PayPal

2010.
03.25.
12:58

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Sajtóhírek szerint ma indul Oroszországban a világ legnagyobb internetes aukciós áruháza, az eBay. Az ötmilliárdos orosz piac meghódítása nem egyszerű feladat az amerikai cég számára, gond van az orosz postai szolgáltatásokkal és a külföldi utalásokkal is. Az oldalt ezidáig nem engedték ki a világhálóra, pedig már nagyon várjuk.

Az eBay eredetileg március 16-ra tervezte az orosz nyitást, ám a cég európai igazgatója, Alina Prawdzik későbbre halasztotta oroszországi vizitjét, így a hivatalos nyitást is kénytelenek voltak ehhez igazítani. Az 5 milliárd dollárra becsült orosz piac remek üzleti terep az amerikai vállalatnak; több mint 43 millió ügyfele van szerte a világon, és ezek jelentős részét az orosz vevők teszik ki. Az eBay arra számít, hogy a globális gazdasági válság lecsengése nyomán megnő a vásárlók érdeklődése az internetes kereskedelem iránt.

Az eBay legnagyobb konkurense Oroszországban a molotok.ru, amely már 1999 óta működik az országban, és jelenleg a nemzetközi "MIH Allegro B.V." vállalat tulajdonában van. A molotok.ru sokáig az orosz internetes piac egyetlen aukciós szereplője volt, jelenleg havonta 3,5 millió ember használja. Az eBay óriási árukínálatával, az orosz internetes áruházak feltehetően nem tudnak majd versenyezni, ezért ha az amerikai vállalatnak sikerül megoldania a problémáit az Orosz Postával és hatékony beszállítói rendszert kialakítania Oroszországban, akkor komoly konkurens lesz az orosz piacon - írja a kitekinto.hu
Március elején jelentek meg a sajtóban azok a hírek, miszerint az eBay az orosz vevők sok megrendelését egyszerűen visszautasította, a magyarázat szerint az Orosz Posta lassúsága miatt. A postánál ugyanis 2010-től a nagyobb csomagok kiszállítása két héttől akár két hónapig is eltarthat, ami már bőven meghaladja az eBay szabályaiban rögzített 30 napot. Ez pedig nem az eBay, hanem a posta ellen fordította a vevőket.
Ahogy arról korábban beszámoltunk, az orosz vevők és eladók számára bizonyos szempontból korlátozott lesz az árurendelés, mert kizárólag az eBay tulajdonában lévő PayPal rendszeren keresztül tudnak fizetni. PayPal kizárólagos használatát az teszi szükségessé, hogy rendkívül bonyolult Oroszországból a külföldre történő pénzátutalás, az elterjedt bankkártyák többségével is csak a belföldi tranzakciókra van lehetőség, ezért a PayPal-számla megnyitására is alkalmatlanok.

Az eBay hónapok óta azon dolgozik, hogy alaptevékenységének számító online aukciós üzletágát ismét növekedési pályára állítsa. Az amerikai vállalat 1,36 milliárd dolláros nettó nyereséget könyvelt el 2009 végén - köszönhetően a Skype eladásának - amely több mint a háromszorosa volt a 2008-as bevételnek. A társaság vezérigazgatója, John Donahoe szerint ugyan sikerült növekedést elérni divízióban - a bruttó áruérték a negyedik negyedévben 24 százalékkal növekedett év/év alapon, az üzletág bevételei pedig 15 százalékkal gyarapodtak - a lakossági fogyasztás jövőbeli alakulása azonban még aggodalomra ad okot.

Úgy tűnik, hogy az ebay.ru weboldal egyelőre fejlesztés alatt áll. 
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Videa vagy Indavideo?

További villámkérdések  Szavazás állása

Mi értelme van az MTI-nek?

Rendhagyó dologra vállalkoztunk. Arra tettünk kísérletet, hogy megvizsgáljuk, milyen arányban hasznosulnak a Magyar Távirati Iroda által készített anyagok fontos hazai hírfelhasználó portálokon. Ami egyben természetesen a saját tartalom nagyságrendjére is utal.

Mi értelme van az MTI-nek? Mi értelme van az MTI-nek?

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés