A NASA felhőkre cseréli szuperszámítógépeit

Szerző: KV Forrás: digibiz.hu

Címkék: could computing | NASA

2010.
07.22.
21:43

1 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A Dell, az Intel és a NASA által is támogatott, több lépcsőben kiadásra kerülő, nyílt forráskódú cloud computing keretrendszerek minden eddiginél nagyobb hatékonyságú adattároló- és számítási felhők létrejöttét ígérik. Az űrkutatási hivatal tudományos munkájához használatos számítási felhők azonban az üzleti szférában is komoly érdeklődésre tarthatnak számot.

flickr.comA cloudcomputing (cc) fejlődésében érdekel cégek igen neves csoportja OpenStack  néven új projektet jelentett be, melynek célja létrehozni egy afféle cc-szabványként funkcionáló szoftvercsomagot, lehetővé téve külső fejlesztők számára, hogy adoptálják saját rendszereiket. Az OpenStack együttműködést többek között olyan jelentőségteljes vállalatok hozták tető alá, mint a NASA, a Dell, az AMD, az Intel és Rackspace hosting-szolgáltató.

A projekt egyes összetevői fokozatosan válnak majd nyilvánossá, elsőként az Object Storage keretrendszer, amely a Rackspace Cloud Files nevű alkalmazásán alapul. A következőkben pedig várhatóan az OpenStack Compute rendszer kiadása várható, amely a NASA Nebula névre keresztelt rendszeréből és a Rackspace Cloud Servers rendszeréből áll majd össze és elastic computing rendszerek tervezésére lesz hivatott.

A OpenStack disztribúciók a szintén nyitott forráskódú, Apache 2.0 licensz alatt kerülnek kiadásra, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy tetszés szerint módosítsák és újraosszák a kódokat, vagy akár egyes részeit zárt forráskódú rendszerekbe illesszék. Az Ars Technika kérdésére a Rackspace technikai igazgatója, John Engates kijelentette, a legfontosabb céljuk a nyílt forráskódú cc-rendszerek fejlődésének előmozdítása, és bár a világon létezik már nyílt forráskódú cc-rendszer (az Eucalyptus, melyet szintén a NASA használt eleinte), de annak nem megfelelő a skálázhatósága, így nagyobb ívű projektek számára már nem megfelelő.

Chris Kemp, a NASA technológiai igazgatója is ez utóbbit erősítette meg:
“A modern tudományos számítások minden korábbinál nagyobb tároló- és számítási kapacitást igényelnek. Ilyen igények kiszolgálására fejlesztettük a Nebula nevű rendszerünket, amely a Rackspace-el együttműködve lehetővé teszi nagy skálázhatóságú cloudcomputing rendszerek létrehozását."

A számítási felhő (cloud computing) olyan állományokkal és programokkal való munkát jelent, melyek fizikailag nem a saját gépünkön, hanem az interneten helyezkednek el, illetve maguk az adatokat feldolgozó nagy alkalmazások is az interneten vannak, a saját eszközön csak egy kis terjedelmű, ún. kliens-alkalmazás fut. Ide sorolható bármely webmail-alkalmazás, de a Google Docs dokumentumait szokás legkézenfekvőbb példaként emlegetni, melyek azon túl, hogy böngészőnkön keresztül futnak - így nincs szükség külön táblázat- vagy szövegszerkesztő szoftverre -, bárki által elérhetők, akinek jogot adunk hozzá, illetve mi magunk is bármilyen gépről bejelentkezve, bármikor könnyen hozzájuk férhetünk. A cloud computing egymástól távolra lévő számítógépek erőforrásainak összekapcsolására, így nagyobb számítási vagy tárolási kapacitás elérésére is szolgálhat, ami olyan bonyolult kutatásokat végző cégek számára is előnyös lehet, mint pl. a NASA.
    
1 hozzászólás 

2010.
07.23.
12:34

Idegen
Amit tőlünk kaptatok gépeket azokat mért nem használjátok?

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Twitter vagy Buzz?

További villámkérdések  Szavazás állása

Hazai webshopok piaci helyzete

Az online üzletek többségének nem hogy ártott volna a recesszió, kifejezetten előnyükre vált. Az Év internetes kereskedője díj nyerteseit is megkérdezve körbejártuk, profiltól függően hogy állják a sarat az online boltok, és megnéztük azt is, milyenek lesznek az idei vásárlói trendek.

A válság fő nyertesei egyértelműen a webshopok A válság fő nyertesei egyértelműen a webshopok

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés