Az olcsó netbookok kiszoríthatják a piacról a laptopokat

Szerző: digibiz Forrás: digibiz.hu

Címkék: Pc | netbook | notebook | Apple | iPad

2010.
03.31.
15:50

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A netbookot internetezésre és kisebb alkalmazások futtatására fejlesztették ki, azonban nehezíti a kategória elterjedését, hogy piaci felmérések szerint a vevők közel fele elégedetlen a kisméretű hordozható készülékével. Ez vélhetően annak köszönhető, hogy többnyire az árcédula alapján választottak és nem az igényeiknek megfelelő berendezést vásárolták meg.

A netbookok felhasználási területét behatárolják a kisméretű hordozható gépek tulajdonságai. Általában 7-10 colos kijelzővel felszerelve, DVD és CD meghajtó nélkül kaphatók. A legtöbb készülékben winchester helyett SSD meghajtót használnak háttértárnak, melynek ugyan kisebb a fogyasztása, mint a hagyományos SATA tárolónak, viszont kapacitása és sebessége alul marad a notebookénak. A netbooknál problémát okozhat az akkumulátor teljesítménye, vagyis hiába könnyű a gép, ha egy feltöltéssel alig néhány órát használható.

Elégedetlen vevők

Az NPD piackutató felmérése szerint még mindig előfordul, hogy a vevők nincsenek megelégedve a vásárolt netbook teljesítményével. Sokan notebook képességeket szeretnének, viszont netbookot vásárolnak. A hwsw.hu cikke szerint a piackutatást ugyan az Egyesült Államokban végezték, mégis lesújtó eredmény született. Tíz válaszadóból hat még mindig nincs tisztában azzal, hogy a mobilitáson és a fogyasztói áron kívül mi a különbség a netbookok és a notebookok között. A vevők többnyire otthon szembesülnek azzal, hogy a kis gépek nem feltétlenül alkalmasak a kívánt célra. A megkérdezettek csupán 58 százaléka volt elégedett a netbookjával.

AFP foto


A kutatás arra is rámutatott, hogy még azok körében is csak 70 százalékos volt az elégedettségi mutató, akik tisztában voltak a netbook képességeivel. Érdekes módon a 18-24 éves korosztály a legcsalódottabb. Mindez valószínűleg annak is betudható, hogy nem megfelelően reklámozzák a netbookokat és olyan PC-jellegű képességeket emelnek ki, amelyek megtévesztik a vásárlókat. Igaz, a vevők 60 százaléka a mobilitás miatt vesz ilyen készüléket, annak ellenére, hogy a többség szinte mindig otthon használja.

A hwsw.hu közzétett egy másik felmérést is, melyet az Intel megrendelésére készítettek a netbookosok felhasználási szokásairól. Ebből kiderült, hogy a vásárlók 87 százaléka elsősorban internetes keresésre használja mini laptopját, 65 százalékuk e-mailezésre, 33 százalékuk pedig dokumentumok szerkesztésére. A netbookot általában második gépnek vásárolják, bár hazai szakemberek szerint az árak elterelik a vásárlók figyelmét a netbookok valódi teljesítményéről.

Második gépnek ajánlják

Gedra Róbert, a notebook.hu munkatársa szerint az elmúlt esztendő a színes készülékek éve volt. A dizájnos net- és notebookok ma már átlagosnak számítanak, mivel egyre többen gondolják úgy, hogy az egyediséget ezzel is szimbolizálhatják. A szakértő szerint a 2010-es esztendő az alsó-közép és középkategóriás készülékek éve lesz. A netbookoknak a jó ár/teljesítmény arányuk miatt számottevő a piaci jelenlétük. Ennek ellenére nehéz megjósolni az elkövetkező néhány év trendjét, hiszen folyamatosan változnak a vásárlói igények. Gerda Róbert mégis úgy gondolja, hogy a kicsi, könnyű és nagyobb teljesítményű készülékeké a jövő. A vevők számára egyelőre a készülék ára az elsődleges szempont, de egyre jelentősebb szerepet játszik a döntésükben a dizájn, a hordozhatóság és a jótállás, sőt bizonyos esetekben az üzemidő és a teljesítmény is.

AFP foto


A netbook kategóriájában korábban csak a sub-notebookok voltak elérhetők, ám áruk miatt kevesen engedhették meg maguknak a beszerzésüket. A netbookok "berobbanásával" egyre inkább elérhetővé váltak a kicsi és könnyű ultra-hordozható készülékek. Igaz, teljesítményük egyenesen arányos a vételárukkal, hiszen már a névből is következtethetünk rá, hogy eredetileg milyen célra tervezték a netbookot. Szakértők eddig inkább második gépnek ajánlották. Mivel az elmúlt évek fejlesztései hatására már ebben a szegmensben is gyártanak olyan készülékeket, amelyeken komplexebb programok és erőforrás igényes műveletek is futtathatók, így akár "első géppé" is előléphetnek. Ennek hatására a netbook összemosódott a sub-notebookkal, és ez a gépek árán is meglátszik. A netbook kategória 7 coltól 12.1 colig terjed, ám a vásárlói trend a 10 colnál nagyobb készülékek irányába mutat, melyek már sok esetben HD felbontással és a sub-notebookokkal egyenértékű teljesítménnyel rendelkeznek.

Megjelentek a tudatos vásárlók

Az Electro World szakértője szerint a netbook kategóriában a 2010-es év szenzációja egy újabb processzor generáció megjelenése lesz. Várhatóan piacra kerül az Intel Atom 200-as sorozatot felváltó 400-as. A magasabb kategóriájú gépekbe bekerül a Bluetooth kapcsolat és az internetezéshez szükséges 3G-s kártyahely. Megfigyelhető, hogy a notebookok közül a felszereltebbeket keresik a vásárlók. Ez irányba történnek a fejlesztések is, nő a processzorok teljesítménye, nagyobb memória és háttértár kerül a hordozható számítógépekbe, valamint a önálló videókártya egyre több típusnál az alapkonfiguráció része lesz. Kedveltek még a különálló számbillentyűzettel és különleges borítással megvásárolható típusok, vagyis egyre fontosabb szerepet játszik a dizájn is. Keresett a HDMI kimenet, hogy nagyméretű TV-képernyőn is megjeleníthető legyen a nézett film.

hdn.hu
Intel Atom 400 - 7 színben

A trendek alakulását mégis nehéz előre megjósolni. Az Electro World szakértője elmondta, hogy 2010-ben nem számítanak arra, hogy jelentősen változna a netbookok iránti kereslet. Becslésük szerint a hordozható számítógép eladások mindössze egyharmadát teszik ki a netbookok, a piac nagyobb részét továbbra is a notebookok uralják. A kereskedelmi lánc szakértője úgy tapasztalta, hogy a vásárlók már nem feltétlenül az árak alapján hozzák meg döntésüket. Egyre több tudatos vásárlóval találkoznak, akik előre meghatározott elképzelésekkel érkeznek az üzletbe és az igényeiknek megfelelő modellt keresik. Ezért gyakran kivárják, amíg a kiszemelt terméket az általuk elképzelt áron beszerezhetik. Mindemellett a vásárlók körében egyre erősebbek a márkapreferencia is.

Fontos az alkatrészek minősége

Gerda Róbert, a notebook.hu munkatársa összefoglalta, hogy az árkategóriákat a specifikáció, a dizájn, illetve a felhasznált anyagok és alkatrészek minősége határozza meg. "Az alsókategóriás szegmensbe tartozó készülékeket átlag felhasználásra ajánljuk, mivel alacsonyabb teljesítményű processzort, kisebb háttértárat és kevesebb memóriát, illetve "extrát" tartalmaznak. Ha internetezésre, alapvető multimédiás tartalmak lejátszására és szövegszerkesztésre keresünk gépet, ez a kategória teljesen megfelelő.

A közép és felső szegmens már több részből áll, ezért sokkal nagyobb a szórás. Itt döntőbb szerepet kap a teljesítmény, a dizájn és a méret. Ezek a készülékek most már szinte mindegyike többmagos processzort és legtöbbször teljes értékű videókártyát tartalmaz. Van természetesen minden feladatra specifikus célhardver, mely a megfelelő hátteret biztosítja a zökkenőmentes futtatásához, legyen szó tervezésről, videóvágásról vagy játékról." - részletezi Gerda Róbert.   

A notebook.hu szakértője szerint az egyre szélesebb körben elterjedő okostelefonok közvetlenül nincsenek kihatással a netbook piacra, mivel a telefonok aktív munkára vagy szórakozásra méretük és kezelésük miatt hosszú távon alkalmatlanok. Az okostelefonokat a "zsebből" elérhető "all-in-one" jellegük miatt szeretik. A készülékeken futtatható játékok grafikájuk, játékmenetük és sok esetben hosszúságuk miatt csak időszakos szórakozást nyújtanak. Ez persze a technika fejlődésével sokat változhat.
 
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Céges honlap vagy blog?

További villámkérdések  Szavazás állása

Az adat az új olaj

"Az [origo] portál címkehalmaza például szinte kimeríthetetlen. Tartalmazza ugyanis a portál teljes archívumának - közel 400 ezer cikk - címkéit is. Ennyi szöveget képtelenség lett volna utólag kézzel felcímkézni, a feladatot a Szegedi Tudományegyetem Mesterséges Intelligencia Kutatócsoportja által fejlesztett algoritmus végezte el."

"Az adat az új olaj" - interjú az Origo Zrt. távozó tartalomfejlesztési vezetőjével 

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés