Mindenkinek biztosítana netet a brit multimilliomos

Szerző: digibiz Forrás: NOL.hu /digibiz.hu

Címkék: brit kormány | internet

2010.
07.20.
13:10

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Martha Lane Fox, a lastminute.com társalapítója megjelent a brit kormányfő új technológiai programjának bemutatóján, és kijelentette, hogy mindenki számára elérhetővé teszi az internetet, így hatmillió 65 éven felüli és négymillió legalacsonyabb fizetési kategóriába tartozó brit kaphat ingyenes netet.

A múlt héten bocsátotta útjára új technológiai programját a brit kormányfő. A nagy figyelmet kapott eseményen David Cameron oldalán Martha Lane Fox brit multimilliomos nő, a lastminute.com társalapítója jelent meg - az új kormány tanácsadója - aki arra vállalkozik, hogy a világhálóról mindeddig kiszorult tízmillió britet bevonja az internet világába. Közülük hatmillió a 65 éven felüli, négymillió pedig a legalacsonyabb fizetési kategóriába tartozik.

Az elképzelések

daylife.comEgy Price-WaterhouseCoopers-statisztikára hivatkozva Lane Fox terve az, hogy Nagy-Britannia a világ első teljesen "bevilághálózott" országává váljon. Emellett azzal érvel, hogy a megvalósult terv évi 22 milliárd font hasznot hozna a nemzetgazdaságnak; az internettől valamilyen oknál fogva tartózkodók átlagosan 560 font (192 ezer forint) megtakarítástól esnek el, és az álláskeresők esélyei tíz százalékkal javulnak, ha kiismerik magukat az online világban.

Az üzletasszony szerint nem lehetetlen, hogy a webet nap mint nap használó 30 millió brit mellé 2012 végére a hiányzó tízmilliót is beszervezze. Természetesen tudomásul veszi, hogy ugyanúgy, mint a tévékészülékek, az internet számára sem nyerhető meg a háztartások száz százaléka. A dinamikus vállalkozó már ez év decemberéig digitális felelősöket nevezne ki minden önkormányzatba, munkaközvetítő irodába és közkönyvtárba. Javasolja, hogy a legkorszerűbb számítógépekkel felszerelt iskolák éjszakánként nyissák ki kapuikat az alacsony jövedelemmel rendelkező családok előtt, akik nem engedhetik meg maguknak az internet otthoni használatát.

Finn és hazai törekvések

Ahogy arról már egy korábbi cikkünkben beszámoltunk, Finnországban alapvető jog lett az internet-hozzáférés. Hivatalos források szerint az 5,3 milliós lakosú országban a háztartások 99 százaléka már rendelkezik legalább 1 megabit per szekundum letöltési sebességű kapcsolattal; a törvény teljes betartásához összesen 4000 háztartást kell már csak bedrótozni. Mindeközben hazánkban az új kormány informatikáért felelős államtitkára, Nyitrai Zsolt elmondta, hogy ők is egyetértenek egy nemzeti hálózat alapkoncepciójával, a tavaly elhíresült Nemzeti Digitális Közmű (NDK) megvalósítását szakértőik még most is vizsgálják. Arról, hogy miképp kell mindenki számára a széles sávú minimumot biztosítani, rengeteg elképzelés létezik. A legtöbb koncepció - így a magyar is - a kábeles megoldásban gondolkodik.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Netbook vagy iPad?

További villámkérdések  Szavazás állása

Interjú Barczi Imrével, a Postr leendő termékmenedzserével

"Nem ismerem még ennyire a Postr-t, de nem hiszem, hogy mindenkinek bloggerré kellene válnia. Épp az a lényeg, hogy ezek az új újramegosztó szolgáltatások a bloggolásnál jóval kevesebb energiaráfordítást kívánnak a felhasználóktól, így többen tudnak bevonódni. Sokkal fontosabb a reagálás, mint az önálló tartalomelőállítás."

"Nem hiszem, hogy mindenkinek bloggerré kellene válnia" 

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés