Jogdíj a telefonok után is

Szerző: digibiz Forrás: IT café

Címkék: jogdíj | DVD

2010.
07.26.
09:34

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Felháborodtak a svéd szerzőijog-védő szervezetek, mert megcsappant az üres hordozókra kiszabott jogdíjból befolyó bevételük. Az egyre fejlettebb adathordozók, így a telefonok is ludasak ebben a tendenciában, ezért a mobilokra is kiszabnák a jogdíjat. Svédországban a kereskedők tiltakoznak, Magyarországon viszont nem újdonság, már egy ideje ez a rendszer működik.

A magyar Artisjushoz hasonló nagy szervezet, a Copyswede most határozottan lépett fel a jogdíjakból befolyó jövedelmek csökkenése miatt - adta hírül az IT café. A cég úgy véli, a technológiai változásoknak köszönhető, hogy a bevétel jelentős mértékben csökkent: a lemezek helyett ma már az emberek a fájlmegosztó oldalakat kedvelik és használják, illetve az illegálisan megszerzett zenéket a mind nagyobb tárolókapacitású mobil eszközeikre mentik, nem lemezekre - nyilatkozta Mattias Åkerlind, a szervezet vezetője egy hírügynökségnek.

A Copyswede jogdíjat szed be bizonyos fajta merevlemezek, az üres lemezek (CD, DVD), valamint az MP3-lejátszók után, ám mivel ez a jövedelem lecsökkent, ezért azt kezdeményezik, hogy terjesszék ki a jogdíjfizetési kötelezettséget minden olyan eszközre, technológiára, melyen zenéket, filmeket lehet tárolni. Úgy gondolják, a díjat ki kell vetni a ma már nagy tárhellyel rendelkező telefonokra is. Elképzelésük szerint minden olyan telefon után, mely legalább 32 GB adat tárolására alkalmas, 100 koronát (3000 forintot) kellene befizetni a szövetségnek. A Copyswede törekvése egyelőre zátonyra futott, mivel a kereskedők mereven ellenállnak, ugyanis ezt az összeget nyilvánvalóan a vásárlókra kellene ráterhelniük.

Magyar megoldás

Magyarországon valójában irigyelhetjük a svédek problémáit, mivel hazánkban már jó ideje fizetik a vásárlók ezt a díjat: a 64 MB kapacitást meghaladó multifunkcionális telefonok után a jogdíj megfizetése kötelező. A svéd jogvédők követelése jelentősen feljebb tolná a határt, mint a magyar szabályozás, emellett feleakkora lenne a kért díj egy sokkal gazdagabb országban, mint amit ma Magyarországon fizetünk, ám az ottani kereskedelmi szervezetek még ezt is elutasítják.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Videa vagy Indavideo?

További villámkérdések  Szavazás állása

Menő a netes TV

Egyre többen néznek televíziót internetes platformon, ám messze még az idő, amikor a felhasználók minden tekintetben e verzió mellett teszik majd le voksukat. Az online tévézés ettől függetlenül máig kiaknázatlan reklámlehetőségeket rejt.

Az online tévénézők a jelenleginél több reklámot is eltűrnének Az online tévénézők a jelenleginél több reklámot is eltűrnének

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés