Négy év alatt 26-szorosára nőhet a mobil adatforgalom

Szerző: digibiz Forrás: Computerworld.com

Címkék: mobil forgalom

2011.
02.15.
20:39

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A Cisco tanulmánya szerint a mobil adatforgalom 2010 és 2015 között várhatóan a 26-szorosára fog nőni. Az intenzív növekedés hátterében az okostelefonok és és táblagépek nagy mértékű terjedése, és a mobil hálózatok sebességének növekedése áll.

A Cisco Visual Networking Index (VNI) 2010-2015 időszakra vonatkozó Globális Mobil Adatforgalmi Előrejelzése szerint az adatforgalom az  időszak végére eléri a havi 6,3 exabájtot, vagyis éves szinten a 75 exabájt mennyiséget, ami 92%-os összesített éves növekedési rátának (CAGR) felel meg. Ebből a mobil videó a teljes adatforgalom 66 százalékát teheti ki. 2015-ben pedig már több mint 5,6 milliárd személyes használatú eszköz csatlakozik majd a mobilhálózatokhoz. A legnagyobb regionális mobil adatforgalmi növekedés a Közel-Keleten és Afrikában várható, ahol a jelzett időszakra vonatkozóan 129%-os összetett éves növekedési rátára számítanak.

A globális mobil adatforgalom a már a 2009-es évhez viszonyítva is, 2010-re 159 százalékkal havi 237 petabájtra nőtt. Gyorsabban növekedett, mint a vezetékes szélessávú adatforgalom. 2000-hez képest pedig háromszor akkora volt, mint az akkor regisztrált teljes internetes adatforgalom.

A CAGR-érték Latin-Amerikára nézve 111% (42-szeres növekedés), Közép-Kelet-Európában 102% (34-szeres fejlődés), az ázsiai és csendes-óceáni térségre vonatkozóan pedig 101% (33-szoros növekedés). A Nyugat-Európára vonatkozó CAGR-előrejelzés 91% (25-szörös emelkedés), Észak-Amerikára 83% (20-szoros növekedés), Japánra pedig 70% (14-szeres emelkedés). Indiában várható azonban a mobil adatforgalom legnagyobb mértékű növekedése, ahol az éves növekedési ráta 158 százalék körül alakul (összességében 115-szörös növekedést produkálva).

2015-re a világ teljes népességét nézve, szinte minden lakosra juthat majd egy mobil hálózati eszköz, és több, mint 7,1 milliárd mobil kapcsolat működik majd ezek és számítógépek között, amibe a WiFi-t nem számítják bele. A ma átlagosnak számító 65 megabájt havi mobil adatforgalom 2015-re várhatóan 17-szer magasabb lesz. Eddigre okostelefonok és táblagépek adják majd a forgalom 87 százalékát. A mobilhálózatokhoz kapcsolódó táblagépek 2015-re havi szinten több forgalmat generálnak majd, mint 2010-ben a világ teljes mobilhálózata.

A mobilhálózatok sebessége 2015-re a mostani tízszeresére emelkedhet, ami okostelefonoknál akár 4404 kbit/s-ot jelent. Az eszközök népszerűsége mellett tehát a mobil adatforgalom növekedésének szempontjából tehát ez az egyik leglényegesebb szempont.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

iPhone vagy Blackberry?

További villámkérdések  Szavazás állása

Akcióban a szezonális termékek

A webáruházak többsége nem készül külön akcióval a nyárra, inkább az őszi és téli időszakhoz hasonlóan a szezonális termékeket kínálják kedvezménnyel. Az internetes üzletek a válság miatt nem változtattak az árazási szokásaikon, azonban így is növelték vásárlóik számát.

Nyári akciók nélkül is bővülnek a webshopok Nyári akciók nélkül is bővülnek a webshopok

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés