Nálunk a "buta" okostelefon a menő

Szerző: Devecsai János Forrás: digibiz.hu

Címkék: okostelefon

2011.
01.18.
15:21

9 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Itthon gyorsabban nő az okostelefon ellátottság, mint Nyugat-Európában. Az IDC adatai szerint a múlt évben két és félszeresére nőtt az okostelefonok aránya Magyarországon. Igaz az okostelefonok közé számít az érintőképernyővel nem rendelkező, de levelezésre alkalmasabb Blackberry-szerű készülékek hada is.

Tény, hogy Nyugat-Európában már a mobilok harmada, nálunk viszont még csak kevesebb, mint az ötöde számít okostelefonnak. Az IDC piackutató intézet adatai szerint ugyanakkor gyorsuló ütemben zárkózunk fel a fejlett világhoz. Részben az erős karácsonyi szezonnak is köszönhetően egy év alatt, a nyugat-európai átlagot is bőven megelőzve, két és félszeresére nőtt a hazai smartphone piac, szemben a "csupán" kétszeresére növő nyugat-európaival. Egy kicsit konkrétabban: bár a magyar mobiloknak még csak 18,2 százaléka okos mobil, ám a 2010-es év harmadik negyedévében eladott 668 ezer mobiltelefonból 122 ezer már okos mobil volt. A Nokia Siemens Networks előrejelzései szerint ráadásul már csak négy évet kell várni, hogy a hazai készülékek legalább fele "okos" legyen.

Félszívű okosok
A piacot - mennyiségi szemszögből nézve - jelenleg a Nokia és a Sony Ericsson által gyártott Symbian operációs rendszerrel szerelt mobilok, illetve a gyártóknak ingyenes, Google Android rendszert futtató készülékek uralják (lásd a táblázatot is.) Előbbi operációs rendszer a 2010 harmadik negyedévében a mobilpiac 42,6%-át, utóbbi 27,1%-át tette ki. Tény viszont, hogy az igazán ütős, érintőképernyős, nagy kijelzős okosmobilos funkcionalitást inkább csak a Symbian új, 3.0-ás szoftververziója nyújt, amelyet még nem, vagy csak alig tartalmaz a fenti, 42,6 százalékos, szám. Fontos ugyanis, hogy a RIM Balckberry készülékre hajazó Nokia E61-est, E71-est és E72-est, valamint hasonszőrű társaikat is az okostelefon mezőnybe mérik a kutatócégek. Ám ezek inkább csak "szükségnetezésre" jók, nem kínálnak iPhone szerű, vagy Androidos webes funkcionalitást, nincs rajtuk érintőképernyő, illetve a képátlójuk is érezhetően kisebb. Így a mobilinternetes csomagok is jóval kevéssé kelendők hozzájuk, mint a "klasszikus" okostelelfonokhoz.

IDC

Itt jön a képbe az Apple, amely ugyan csupán a harmadik a listában a maga 24%-os részesedésével, a netcsomagokat árusító mobilszolgáltatók mégis leginkább az almás vásárlókat kedvelik, hiszen ők a legjobb ügyfeleik, ami a mobiltelefonos internethasználatot illeti. (Ahogy azt már korábban megírtuk, a felhasználók több mint fele iOS készülékekről internetezik.)

Négyszer többet neteznek az almások
A fentieket a Digibiz.hu megkeresésére Fauszt Gábor az IDC Hungary elemzője is megerősítette, azzal, hogy a szolgáltatók díjcsomag rendszere is az almás telefonok felé tolja el az adatokat. Az IDC vezető elemzője aláhúzta: a telefon eladási és a nethasználati adatok közti látszólagos ellentmondás főleg a mobilokhoz kapható eltérő díjcsomagokból fakad. Míg például az iPhone-okhoz jelenleg csak olyan csomagot lehet venni, melyekhez internetes kapcsolat is jár 1 vagy épp 2 GB-os ingyenes adatforgalommal, addig a többi készüléknél a webes elérhetőség opcionális. Igaz ugyan, hogy minden szolgáltató igyekszik különféle kedvezményekkel az internetes konstrukciók felé vezetni a potenciális vásárlókat, ám egyelőre nem mindenki igényli, hogy telefonjával a weben is tudjon szörfölni. Különösen, ha arra a készüléke is csak korlátozottan alkalmas… Viszont ha már jár internet a készülékhez, akkor már rendszerint élni is szoktak vele - teszi hozzá Fauszt Gábor.

Ugyanakkor nem csak nálunk vannak felülreprezentálva az Apple mobilosok a virtuális térben. Az Egyesült Államokban ugyan kevesebb, mint 3 százaléknyi különbség van az androidos és az iOS készülékek elterjedtsége között (előbbi 25,8%, míg utóbbi 28,6%-át birtokolja az ottani mobilpiacnak), a nethasználat területén mégis komoly eltérések mutatkoznak. A NetApplications adatai szerint a webes adatforgalomban több mint négyszeres az eltérés az Apple készülékek javára. Az alacsony árkategóriában is elérhető androidos gépek vásárlói között úgy tűnik eleve nagyobb arányban vannak azok, akik nem aknázzák ki a mobiltelefonjuk minden lehetőségét. Ez pedig a készülékek fent említett netes "használhatósági" lehetőségeiből fakad.

A webes kapcsolattal bíró okostelefonok hazai elterjedése mindenesetre már az e-kereskedelemben is érezteti hatásait. A GKIeNET kutatásából kiderül: tavaly a netes vásárlások másfél százaléka már okostelefonokról zajlott, szemben az előző évvel, mikor az arányukat még ki sem lehetett mutatni.

    
9 hozzászólás 

2011.
04.13.
18:09

tzs007
A kommentekből az jön le nekem hogy van itt pro és kontra is:) Az okostelefont úgy definiálnám, hogy minimum 3inch-es érintőkijelző, iOS, Android, Bada illetve Windows Phone 7 operációs rendszerrel.

A Nokia jelenleg még egy erős brand az emberek fejében főleg itthon, de nem több. Tény, hogy a mobil az telefonálásra és SMS-re való ezzel szemben az okostelefon (ami inkább mobileszköz) ennél jóval több, és nem kötelező megvenni, bár 2-5 éven belül más úgysem lesz:) Mivel az okostelefon az alkalmazásokkal teljesen egyénre szabható, így mindenki megtalálja benne amire használni szeretné ahogy ezt @Risnos írta is.

Az hogy a honlapok böngészésére alkalmatlan, nem teljesen igaz, mert van rá módszer, hogy a kisképernyőn is megfelelően lehessen olvasni. Pl ez: http://bit.ly/mobilbarat

9

2011.
01.21.
00:23

szittyaninja
Öregmotoros egy picit bölcsebben szól, meg kell hagyni.
És igazat is.
Jöttek-mentek körülöttem az okostelefonok érintőképernyővel miegymás, veri magát minden fiatal az egy-két éves hűségszerződésbe, és nem látják, hogy gyakorlatilag pocsék minőségű szolgáltatást nyújtó cégek láncolják magukhoz őket egy-két évig, egy darab csilivili vacakkal.
van egy nekem maximálisan megfelelő (J2ME)telefonom, NINCS érintőképernyője, egyébiránt telefonálásra, sms-re, fotózáshoz, filmnézéshez is kiváló, még a mai mezőnyben is, de csak ha pont elolvastam a könyvet amit magammal vittem, vagy nincs kedvem újságot venni míg várakozok valahol, vagy nincs rá lehetőség. A telefonra bambulásnak szvsz a mobilcégeken kívül csak az optikusok örülhetnek. A mai divat-tinik 5.10 éven belül tömegesen mennek majd szemüvegért, lencséért, vagy szemműtétre :) Véleményem szerint a képernyő az képernyő, azt csak nézze a user, a gomb meg gomb, hogy nyomogassa. egy ujjlenyomatos monitor is igazán suttyón néz ki, nemhogy direkt azért vegyek kijelzőt, hogy taperoljam(lehet szakmai ártalom sok térképet digitalizáltam már, nagyon zavaró ha mocskos a kép). Majd ha jön egy androidos, vagy más opensource OPpal szerelt nyomógombos készülék váltok, de addig kifejezetten nem.

8

2011.
01.20.
14:55

kevcso
Szerintem jók ezek az okos telefonok!Már a távolsági buszokon,most olvastam a vonatokon is lesz Wi-Fi!Elég nagy a képernyője és lehet ingyen netezni vele,e-mailt írni,vagy netán tévét is nézhet az ember!De számos.olyan dolog is benne van,mint a legközelebbi gyógyszertár,orvosi rendelő,kórház,netán benzinkút,vagy szórakozóhely!Lehet rajta zenét hallgatni,vagy filmet nézni is!A mostani telók,PDA-k már egész jó mínőségű fotókat,filmeket készítenek!Sokszor jól jön,mikor nincs nálad kamera,fényképezőgép!
Természetesen én elfogadom,hogy nem mindenki használja ki ezeket a lehetőségeket,de gondolom,hogy az nem ilyen telefont vesz,hanem egy olcsó kategóriás telefont,amiben az alap funkciók vannak!

7

2011.
01.19.
22:51

risnos
Én a hatvanhoz közelítve is kíváncsi vagyok az újdonságokra, így az okostelefonokra is. Már lassan két éve használok egy "félokos" telefont . Az oprendszer még java, de a tudás egy okostelefoné, csak picit lassabban tudja mindazt. Már frissítettem a szoftwerét, telepítek rá alkalmazásokat és a telefonáláson, sms-en kívül, netezésre, email és filmnézegetésre, rádió és zenehallgatásra, fényképezésre, navigációra is használgatom, olykor mobil-tv-zek is. Ja és érintő képernyős és egy kezes sms-t is tud. Nekem már jobban fekszik mint a hagyományos telcsi és vágyom egy ma átlagosnak mondható androidosra, legalább 1 gigás procival. Már sokszor hasznát vettem az ilyen zsebtudornak- meg útközben is elérhetek infókat, ha kell.

6

2011.
01.19.
18:04

kófic
Először is a cikkíró nem definiálta, hogy mi az "okos telefon" !! Az érintőképernyős ? Vagy amelyik netre fel tud menni ? Vagy amelyiknek valamilyen operációs rendszere van? Szóval melyik is ?A RIM Blackberry egy külön állatfaj. Emailozásra sokkal jobb mint bármely más mobil. Nem véletlenül akinek ez a fomtos-üzletemberek-az ezt favorizálja. kell egy 1990 ft-os instant mail szolgáltatás és tökéletes.Egyébként meg ne öröljünk annyira !! Rengetegen divatból veszik ! kezelni meg nem tudja !! Vagy csak telózásra használja, esetleg sms. Úgy hogy statisztikailag lehet , hogy nő az "okos" telefonok arány de a felhasználók egyáltalán nem okosodnak. Sajna az emberek fele hülye hozzá. Ezen meglehet sértődni nyugodtan de ha beülsz egy hétre mondjuk egy mobil (T-mobil és egyebek ) üzletbe rá fogsz jönni. A sszolgáltatásból is le lehet mérni , csak ezt nem teszik közzé.Mivel a hangalapú szolgáltatás már nem növelhető ezért más dolgokat kell kitalálni. sms az megyeget. Bár rengetegen vannak akik még azt sem tudnak írmi. Elolvasni sem. A mobil tv érdektelen. Megbukott .A net az megyeget de fals adatok mérhetők le. Sokszor a tulajdonos hülyesége mitt magas a számla vagy hogy a gyereknek semmi sem drága. Ma is volt egy anyuka akinek a gyereke 90 000-es számlát produkált egy hónapban a neten. ha a szülőknek lesz annyi esze hogy korlátozzák gyerekeik netezését a telón akkor azért visszább fog esni az adat forgalom is. Amíg nem a kölök fizeti addig neki semmi sem drága. Úgy hogy nincs sok értelme felvágni az okos telefon előretöréssel mert a felasználók tudása messze utána kullog. Egy mobil boltban dolgozó aki még akkor kezdte a mobil forgalmazást mikor még egy buta eló is 100 000 fölött volt. A statisztikát sok mindenre fel lehet használni. Azt szedünk ki belőle amit akarunk. Csak az emberi butaságot nem lehet mérni vele !!!

5

2011.
01.19.
14:55

telefonboltos
Szerény véleményem szerint a telefont telefonálásra kell használni!!! Lehet hogy maradi vagyok, de internetre számítógépet használok, vagy esetleg laptopot. sajna az okostelefonok kijelzőmérete viszonylag kicsi ezért alkalmatlan teljes értékű használatra! Persze használhatnánk a ... g.... tab-ot jó nagy kijelzővel, de akkor a telefonálásra még mindig jó lenne az ericcson gh 198 is, mert ettől talán az is kisebb volt

4

2011.
01.19.
12:30

ÖREGMOTOROS
Kedves kispista barátom!
Ez itt nem a reklám helye.
ifjú kollégáimnak - még véletlenül sem rossz indulattal - természetesen ilyenek vannak. Ők a korukból, életstílusukból adódóan másra, többre használják mint én, v. az én korosztályom.
- legyen elég annyi: 40 felett. -
Javaslom próbáld ki a félkezes módszert úgy, hogy az egyik kezedet a csebedben tartod, a másik kezeddel pedig úgy írsz számokat és szöveget, hogy nincs mire letenni a telcsit, mert gumicsizmában épp egy hatalmas pocsolya közepén állsz, és a 8-10 betűs szavak/számok félpercenként jönnek, úgy cca negyed óráig.
De ezektől függetlenül, eszembe nem jutott, hogy egy telefonnal éljek együtt. Én inkább maradok a női nem mellett. Szerintem annak több előnye van a hátrányok mellett is. pl. nem lehet kikapcsolni.
Viccet félretéve. az egész első írásom lényege továbbra is ez: Miért kell ilyen undorító, lehülyéző módon a Magyart már megint. Mindenki megtalálja előbb utóbb a maga párját lehetőségeihez mérten, a céljainak megfelelően.
Van aki vmit pótolni akar vele, van aki munkaeszköznek használja.
Hogy mi a gyártó/kereskedő/forgalmazó/szolgáltató célja, így a véleményektől függetlenül, az egy bizonyos kor és intelligencia szint után már mellékessé válik. Úgyis rákényszerítenek a 400 csatornás TV-re, amiből dédszülőstül, gyerekestül legfeljebb tízet nézel, és abból is egyszerre csak egyet.
Egyébként volt alkalmam próbálni mindkét verziót, mert amit írtam tapasztalatból írtam.
Puskázásra pedig tényleg elég kockázatos használni a beszámolók szerint. Ha már veszed magadnak a kézi puskagyártás fáradtságát, akkor egy mérnökjeles össze tud jönni. És ez hosszú távon még mindíg többet ér, mint a színjeles piros papírkötésben. (Ha humán vagy, a 2számot fordítsd a térben 180 fokot, és kijön a jeles).

3

2011.
01.19.
11:35

kispista
Szerintem te még sosem próbáltál mondjuk 3 napi együtt élni egy érintőkijelzős telefonnal:))Miből gondolod, hogy nem lehet rajta egy kézzel gépelni?
Puskázásra még sosem használtam:)

2

2011.
01.19.
09:27

ÖREGMOTOROS
Nekem nem tetszik.!
Miért kell ilyen undorító, lehülyéző módon a Magyart már megint.
Mindkét típusnak megvan a maga előnye és hátránya.
A csicsamicsa netezős mobil addig jó, amíg unaloműzőnek netezünk, vagy egy unalmas tárgyalás alatt a neten társasozunk. Puskázásra is alkalmatlan, mert bumfordi, nehéz eldugni, és ordít róla, hogy benne van az egész tankönyv. A betűbillentyűk sem kezelhetők rajta egykezes módon.
A lefikázott Blacjberry fajták:
aki ilyent használ, annak munkaeszköz, nem pedig hordozható unaloműző, vagy ripacskodó státusz szimbólum.
Ha mérés közben foglalt az egyik kezed, a másikkal írhatod az adatokat. RENDEZETTEN egy ujjal. Ha nagyon kell, még helyben aktualizálhatod a számítás programját.
Aztán rögtön küldheted a mobilneten tovább.
Amit akarsz, lefotózod. Igaz nem feltétlenül a családi nagyalbumba való minőségben, de nem is ez a cél. Aztán ez is mehet a címzettnek.
Stílusosan tördelt szerelmes levél írására nem biztos, hogy alkalmas, de aki kapja, nem biztos, hogy a szépen tördelt levelet ugyan űgy kapja, ahogy megalkottad. Az üzenet üzenet. A levél az levél.
Ha jegzetet írsz, a jegyzet az jegyzet. Címszavakat tartalmaz. Nem fogsz leülni az út szélére vagy a festékes vödörre nagregényt írni.
Ha adatot kérsz a kollégától, emilben is megkaphatod.
Ha a netről kell infó, megtalálod. Ami kell elolvasod vagy ha olyan a lap ki is tudod másolni és oda illeszteni, ahová kell.
Egyébként meg ki az a hülye, aki utazás közben a telefont olvasgatja, ha nem muszáj. Vegyél egy jó könyvet. A filmeket meg MP4-en nézegeti az ember. Vagy a mobilneten laptoppal.
De órákig lehet róla eszmét cserélni. Mindenkinek megvan a maga szempontja, hogy mit miért vesz / használ. A lényeg az egészben, hogy akármilyen okos vagy buta okostelefonod van, a tudásának csupán a tördékét használod ki.
Senki nem megy a téglagyárba téglát venni luxusautóval csak azért, mert abban kényelmesebb utazni, és a tégla is belefér.
TEHÁT NEKEM NEM TETSZIK A CIKK.

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Vatera vagy Teszvesz?

További villámkérdések  Szavazás állása

Olajszennyezés és Google

Az emberiség történetének egyik legkomolyabb olajszennyezéssel járó természeti katasztrófájában érintett BP olajtársaság nem fukarkodik, a jelek szerint minden pénzt megér nekik, hogy valamelyest javíthassanak sérült reputációjukon. Ennek kapcsán felmerül a kérdés, milyen mértékben képesek a nagyvállalatok befolyásolni a neten terjedő híreket azzal, hogy felvásárolják a Google-nél a kontextusban érintett keresőszavakat.

Keresőszó-vásárlással szépíthető a természeti katasztrófa Keresőszó-vásárlással szépíthető a természeti katasztrófa

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés