Mobilos akadálymentesítés a Kossuth téren

Szerző: digibiz

Címkék: Artklikk | siket

2010.
10.25.
10:50

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Elsőként a budapesti Kossuth téren tesztelték azt az egyedülálló magyar fejlesztést, amely a siketeknek és nagyothallóknak segít a tájékozódásban. A tesztidőszak még nem zárult le, az eddigi eredmények alapján 95%-osan megértik a felhasználók az információkat. A későbbiekben a rendszert szeretnék az egész városra kiterjeszteni. A Full XS MAS-t fejlesztő céget kérdeztük.

Az Artklikk fejlesztőcég a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) és más civil szervezetek közreműködésével október elején kezdte el a siketek és nagyothallók számára kialakított mobiltelefonos alkalmazás, a Full XS MAS tesztelését. Az Artklikk vezetője, Dr. Nemes László a Digibiz.hu kérdésére elmondta, hogy több siket is van a személyes környezetükben, innen jött az alkalmazás ötlete. Hozzátette, hogy úgy érzi, van létjogosultsága a virtuális akadálymentesítő programnak. 

Az egészségesek számára bonyolultnak tűnő megoldásra azért van szükség, mert a siketen született, vagy a beszédképesség kialakulása előtt megsüketült gyermek nem képes a teljes értékű beszéd megtanulására, ezért a hagyományos, feliratos videók olvasása is nehézséget okoz. A jelnyelvi magyarázat viszont gyorsabb, miközben a szöveggel nehezen körülírható fogalmakat, érzéseket és hanghatásokat is meg lehet jeleníteni. A magyar fejlesztés célja, hogy a tapasztalatok alapján ezzel a módszerrel a turisztikai célpontok mellett a közintézményeket, például a múzeumokat, önkormányzatokat, kórházakat és orvosi rendelőket is akadálymentesíteni lehessen.
"A bővítés következő lépcsőfokaként szóba került az állatkert, valamint múzeumokkal is tárgyalunk. Az alkalmazás megfelelő lenne beltéri akadálymentesítésre is, így a felhasználó egy kiállításon is könnyedén mozoghatna, közben pedig információkat kapna a kiállított tárgyakról is."

A háromhetes tesztidőszak pénteken fejeződött be, és a felhasználók az eddigi tapasztalatok alapján támogatják a rendszer bővítését. "Ez egy folyamatos fejlesztés, még béta tesztfázisban van, így a tesztidőszak még nem zárul le. Egy szűkkörű csoport, mindössze néhány tíz ember próbálta ki eddig. Elsősorban azt figyeltük, hogy a mobiltelefon képernyője mennyire alkalmas a fejlesztés használatára. Másrészt azt is teszteltük, hogy az adatkapcsolati minőség esetleges problémái befolyásolják -e az alkalmazás használatát." - részletezte a teszt folyamatát Dr. Nemes László. Az eddigi eredmények szerint bizonyos beállítások mellett 95%-ban megértik a siketek az információkat. A vezető továbbá kiemelte, hogy a siketeknek nem kell majd fizetniük az alkalmazásért:

"Ez egy dinamikusan bővülő rendszer, igyekszünk az egész városra kiterjeszteni. Hosszútávon azt szeretnénk, ha a végfelhasználók számára ingyenes lenne ez az alkalmazás. A tervek szerint a virtuálisan akadálymentesített terek és közintézmények viszont fizetnének majd valamennyi díjat."

A fejlesztés lényege, hogy a Kossuth téren található látnivalókról, közintézményekről és érdekességekről internetes adatbázisból elérhető mobiltelefonra tölthető jelnyelvi közléseket készítenek. Ezek megjelenítését pedig egy speciális szoftver segíti, amely a megfelelő tartalmat a felhasználó helyzetéhez igazítva jeleníti meg. Az alkalmazás letöltéséhez csupán egy QR-kód (kétdimenziós vonalkód) olvasó szoftverre és internetelérésre alkalmas okostelefonra van szükség. A jelnyelvi tartalmak elérését QR-kóddal ellátott információs táblákkal jelölik. Az egyszeri telepítés után mindig a felhasználóhoz legközelebb eső nevezetesség képe jelenik meg menüelemként, ennek kiválasztásával pedig azonnal megtekinthető az adott ponthoz tartozó magyar jelnyelvi videó.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Nők vagy Wikipédia?

További villámkérdések  Szavazás állása

Online utazás

Egy vezető amerikai gazdasági portál előrejelzése szerint a 2009-es recesszió követően idén lendületes növekedés várható az online utazási irodák piacán, 2012-re már 7 százalékos gyarapodásra számítanak elemzőik. Megkérdeztük az itthoni nagyokat, mire számítanak az idei szezonban, hogyan vészelték át a tavalyi szűk esztendőt.

Robbanásszerű fejlődés előtt állnak a hazai online utazási portálok Robbanásszerű fejlődés előtt állnak a hazai online utazási portálok

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés