Mindent a Facebookról

Szerző: Horváth B. Ádám Forrás: digibiz

Címkék: facebook | tőzsde

2012.
04.10.
13:26

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Közeleg a Facebook-story újabb felvonása, az elsődleges részvénykibocsátás. A bő 100 milliárd dollár értékűre becsült cég mintegy 5 milliárd dollárnyi részvényt kíván piacra dobni május elején, ami a legnagyobb lesz az internetes szegmensben. A Facebook az Instagram fotómegosztó felvásárlásával tovább erősíti pozícióját, miközben egyre többen kételkednek, hogy a tempó hosszabb távon tartható. Az elmúlt időszakban a tőzsdére ment cégek közül alig egy-két vállalkozásnak jött be a manőver.

A tőzsdére készülő Facebook tavalyi adózott eredményének megfelelő összeget költ el a mindössze két évvel ezelőtt elindult, de hatalmas népszerűségnek örvendő fotómegosztó, az Instagra felvásárlására. A mindössze tíz alkalmazottat fogalkoztató cég bármely okostelefonra letölthető alkalmazását eddig 30 millióan használják és naponta 5 millió képet töltenek fel a rendszerbe.

A közösségi szolgáltató legutoljára tavaly év végén vásárolt, ekkor a 2007-ben alapított és Foursquare vetélytársként indult Gowalla nevű céget vásárolta fel, amelynek egyik alkalmazása az idén tavasszal bevezetett Timeline szolgáltatás alapjául szolgált. Az akkori megállpodás részletei nem ismertek. A Facebookról az a hír járja, hogy általában "tehetség felvásárlást" végez, azaz a startupokat abban a fázisban vásárolja fel, amikor a termékeikkel még nem értek el áttörést. A felvásárlást követően a beolvasztott cég mérnökei különböző Facebook alkalmazásokon dolgoznak tovább.

A 2004 február 4-én ugyancsak startupként indult Facebook elődjét az alapítók a Harvard egyetem belső közösségi rendszerének szánták, majd más felsőoktatási intézményre is kiterjesztették. Ám talán ők sem számoltak azzal, hogy rövid idő alatt ekkora sikere lesz. A továbbfejlesztés után bővítették a felhasználók körét, majd 2006 szeptember 26-án mindenki számára elérhetővé tették, aki 13 évesnél idősebb volt, és érvényes email címmel rendelkezett. Ezzel világhódító útra indult: 2008 nyarára 100 millió felhasználója lett, azóta pedig megnyolcszorozódott a regisztráltak száma. Mára mintegy 40 nyelven vált elérhetővé, a magyar változat 2010 elejére készült el. 

A 2012 januári adatok szerint a legtöbb felhasználója az Egyesült Államokban van, 152,5 millió taggal. Ezt követi India (43,5), Indonézia (43,5), Brazília (37,9) és Mexikó (32). Magyarországon mintegy 4 millió tagja van az iwiw-gyilkosnak is nevezett Facebooknak. Idehaza az iwiw-en ennél ugyan többen, 4,7 millióan vannak még, a Facebook viszont gyorsabban bővül, és felhasználói is sokkal aktívabbak. 

A nagy siker miatt többször felmerült az ötlet, hogy a Facebook-ot a tőzsdére viszik. Bár az alapító, Marc Zuckerberg sokáig vonakodott, a döntés megszületett - a hivatalos kérelmet februárban nyújtották be, így megkezdődhetett a tárgyalássorozat az amerikai tőzsdefelügyelettel (SEC) az elsődleges részvénykibocsátásról. A SEC-nek benyújtott legújabb dokumentumok szerint a Facebook tavaly egymilliárd dollár adózott eredményt ért el, ami azt jelenti, hogy két év alatt a négyszeresére növelte. Legutóbb, 2011-ben a 3,7 milliárd dollár volt a cég bevétele, amelynek 85 százaléka reklámokból származik, míg a maradék főként az internetes játékokból folyik be, például a Zynga álta gyártott Angry Birds-ön keresztül. Egy felmérés szerint 2014 végére mintegy 8 milliárd dolláros bevételre tehet szert a Facebook a hirdetéseknek köszönhetően. A Money Observer viszont nem ennyire optimista - a lap szerint már nincs ekkora növekedési potenciál a Facebook-ban.

A legnagyobb tulajdonhányaddal Zuckerberg rendelkezik, mintegy 28 százalékkal, ugyanakkor számos vezetőségi tag, és alkalmazottnak van kisebb-nagyobb részesedése a Facebookban. A befektetők között a legnagyobb az Accel Partners 10 százalékkal, a Zyngában és a Grouponban is részt vállaló orosz Digital Sky Technologies cégnek 5,4 százaléka van, ugyanakkor megtalálható a Microsoft és a Goldman Sachs is a legalább egy százalékot birtoklók között. 

A legutóbbi hírek szerint május elején indul az elsődleges részvénykibocsátás, ami miatt a másodlagos piaci kereskedést leállították a múlt héten. Már eddig is élénk kereskedést folyt a Facebook részvényeivel, tavaly például 55 százalékkal emelkedett a tranzakciók száma. A leállás előtt bőven 40 dolláros ár felett köttettek üzletek A Bloomberg adatai alapján 102,8, a CNBC legutóbbi híre szerint 109 milliárd dollár értékű Facebook 5 milliárd dolláros IPO-ra készül, ami minden idők legnagyobbjának számít az online ágazatban - utoljára a Google lépett ilyen nagyot 2004-ben, de az összeg akkoriban az 1,7 milliárd dollárt sem érte el. 

Egyelőre nem tudni, befolyásolja-e az indulást, hogy a Facebooknak rendezetlen ügyei vannak. A legfontosabb ezek közül, hogy a Yahoo tíz szabadalma megsértéséért eljárást kezdeményezett a cég ellen. A Facebook hasonló vádak alapján visszapereli az egykori internet-óriást, amely a Google-t is "megtalálta" annak tőzsdére lépése előtt 2004-ben. A Google akkor 2,7 millió részvénye átadásával tudott csak megegyezni a Yahooval, a példát a Facebook nyilván szeretné elkerülni. 

A cég részvényei iránt mindenesetre óriási érdeklődés várható, hiszen a szektor legnagyobb szereplője lép piacra. A Facebook egyes vélemények szerint ugyanakkor jócskán túlértékelt, ahogy ez más online vállalkozásokról is bebizonyosodott tőzsdei megjelenésük óta. Az internetes cégek közül néhánynak gondjai vannak. A Groupon könyvelési hibákra hivatkozva március végén módosította eredményeit, miután kiderült, hogy bevétele kevesebb volt, mint amit korábban közöltek. A piac azonnal büntetett, a részvények zuhanásba kapcsoltak, amihez hozzájárult, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet közölte: vizsgálatot akar indítani a Groupon zavaros pénzügyei miatt. Papírjainak árfolyama egy hónap alatt több mint 20 százalékkal csökkentek. Közben veszteséget jelentett az év elején még szárnyaló Zynga 2011 4. negyedévére, vezetőik pedig két hete bejelentették, hogy 43 millió saját részvényen akarnak túladni, aminek hatására azonnal öt százalékot csökkent az árfolyam. Az elmúlt négy hét alatt kb. 15 százalékkal esett a Zynga-részvények ára.

Ha megnézzük, hogy a tíz legnagyobb internetes cég miként teljesített részvényei bevezetése óta, akkor látható, hogy három közülük komoly veszteséget könyvelhetett el. Van persze ellenpélda is, a régi motorosnak számító Google bevezetése óta meghatszorozta a részvények értékét, a tavaly piacra lépett vállalatok közül pedig a LinkedIn a fő nyertes.     
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Hírlevélre feliratkozás

Safari vagy Chrome?

További villámkérdések  Szavazás állása

Mekkora az online adózási söralátét?

A kormányfő által még a kampány során használt söralátét-hasonlat éppen azt az attitűdöt fejezi ki, amiről a - törvénytisztelő - állampolgár az adózás kapcsán álmodik: ha már adózni kell, járjon ez a legkevesebb macerával. De vajon hogyan váltak be azok a kezdeményezések, amelyek az adózás egyszerűsítését hivatottak szolgálni, és mi a helyzet a kormányváltás időszakán átívelő, hasonló célú projektekkel?

Mekkora az online adózási söralátét? Mekkora az online adózási söralátét?

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés