Tarolt a katasztrófahír a médiában

Szerző: digibiz Forrás: IMedia Kft. / digibiz.hu

Címkék: vörösiszap | média | online | sajtó

2010.
11.28.
17:44

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A vöröiszap-kataszófa az utóbbi időszakban példa nélküli sajtóérdeklődésre tartott számot. Egy nemrég nyilvánosságra hozott elemzés szerint több mint 15 ezer cikk foglalkozott a témával, ennek nagyobbik része online felületen. Ennek megfelelően rengetegen olvasták ezeket a főleg híreket, a katasztrófa napján és másnapján több száz ezren követték nyomon a történéseket az Index és az Origo oldalán.

A 2010. október 4-én bekövetkezett ajkai vörösiszap-katasztrófa több ember életét követelte, a környezeti károk felbecsülhetetlenek, számtalan ember elvesztette otthonát. Az eset nagy visszhangot váltott ki a médiában, a legtöbb vezető offline és online média folyamatosan bemutatta a fejleményeket és számos cég tette meg felajánlásait az áldozatok megsegítésére, melyekről a média is rendre beszámolt.

A vörösiszap katasztrófáról az elemzett időszakban 15.235 alkalommal számolt be a sajtó - állapította meg az IMEDIA médiafigyelő cég elemzése. A megjelenések eloszlását tekintve a legtöbb hír, tudósítás az online sajtóban jelent meg, ahogy az már megszokott. Ezt az elektronikus sajtóban megjelent híradások követték. A nyomtatott sajtó 1251 alkalommal adott hírt a tragédiáról. Már Magyarországon is egyre többen kommentálják a különböző eseményeket online blogjukban és ez a katasztrófával kapcsolatban is így történt. A magyar kormány által létrehozott Kármentő Alap - amelyre az egész világból várták a felajánlásokat - összesen 209 alkalommal szerepelt a magyar sajtóorgánumokban. Eközben a két segélyvonal, a 1752 és a 1749 fej-fej melletti megjelenésszámot ért el, de közösen jóval túlhaladták a Kármentő Alap említésének darabszámát.

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy októberben a 10 legolvasottabb online cikk közül 7 a katasztrófával foglalkozott. A Median vizsgálata szerint október 4-én, a katasztrófa napján több mint 144 ezren olvasták az Index és az Origo cikk vezető cikkét a történtekről. Másnapra szinte duplájára nőtt a téma iránt érdeklődő olvasók száma.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Google Docs vagy Dropbox?

További villámkérdések  Szavazás állása

Kémek a sasfészekben

Mindenkinek lehet olyan ismerőse, aki bár aktív internethasználó, mégis nagy ívben elkerüli a közösségi oldalakat. Hogy miért? Egy részük állítólag azért, mert "hivatalból" tilos megjelennie a webes nyilvánosság előtt. Persze azokról is csak sejtéseink lehetnek, akik szolgálatot teljesítenek, amikor éppen lájkolnak.

Hivatalból eltiltva - Akiket hiába keresünk a Facebookon Hivatalból eltiltva - Akiket hiába keresünk a Facebookon

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés