Milliókat ér a Facebook.com elődje

Szerző: digibiz Forrás: MTI/digibiz.hu

Címkék: Facebook | domain

2010.
11.23.
10:44

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Hétmillió forintnak megfelelő összegért adták el a Mark Zuckerberg által évekkel ezelőtt indított, a Facebook elődjének számító oldal domain-jét. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ki vette meg, de annyi biztos, hogy nem a Facebook. Nem ritka, hogy domain nevek hatalmas összegekért cserélnek gazdát külföldön, hazánkban azonban nem beszélhetünk milliós összegekről egy-egy ilyen üzlet megkötésekor.

A világ legnépszerűbb közösségi oldalának prototípusát, a FaceMash.com-ot Mark Zuckerberg még 2003 októberében jegyeztette be. A Facebook Harvard Egyetemen üzemeltetett változatán a diáklányokat a fényképeik alapján lehetett összehasonlítani, és szavazni dögösségükre. Beszámolók szerint Zuckerberg később már nem foglalkozott az oldallal, és miután a webcím 2007-ben ismét szabaddá vált, a jogokat Rahul Jain vette meg. A jelenlegi tulajdonos a Facebook születésérül készült, A közösségi háló című film sikerén felbuzdulva határozta el, hogy pénzzé teszi az értékes múltú internetcímet.

A kikiáltási ár 8 ezer, a villámár pedig 35 ezer dollár (7 millió forint) volt. Végül az járt jól, aki az aukció végéig várt, az oldalcím ugyanis 30 201 dollárért cserélt gazdát. A Flippa.com árverési oldal az eladóról mindössze annyit közölt, hogy a bevétel egy részét a szegények ingyenes oktatását finanszírozó indiai alapítványnak ajánlotta fel.

A domain jelenlegi tulajdonosának kiléte sem ismert, csupán annyi bizonyos, hogy nem a Facebook, és nem is a közösségi portál születéséről készült film forgalmazója, a Sony Pictures áll a titokzatos vevő mögött.


Összehasonlításképp egy domain hazai ára 2-3 ezer forint, míg nemrég a világ legdrágább domainje, a sex.com 13 millió dollárért (vagyis több, mint 2,6 milliárd forintért) kelt el, amit ráadásul készpénzben fizettek. Az insure.com-ért anno többet fizettek, 16 millió dollárt, de szakemberek szerint azért nem összehasonlítható a kettő, mert ahhoz tartalom is járt, míg az előzőhöz nem. Az első magyar domain árverésre 2008 októberében került sor, akkor tizennégy domainnév cserélt gazdát, nemzetközi mércével mérve szerény összegekért. A legdrágább nevek (külföldidomain.hu és kulfoldidomain.hu) ötszáz-ötszázezer forintért, az ezt követő legdrágább név (clan.hu) 51 000 forintért talált gazdára.

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Torrent vagy iTunes?

További villámkérdések  Szavazás állása

Mi értelme van az MTI-nek?

Rendhagyó dologra vállalkoztunk. Arra tettünk kísérletet, hogy megvizsgáljuk, milyen arányban hasznosulnak a Magyar Távirati Iroda által készített anyagok fontos hazai hírfelhasználó portálokon. Ami egyben természetesen a saját tartalom nagyságrendjére is utal.

Mi értelme van az MTI-nek? Mi értelme van az MTI-nek?

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés