Milliókat ér a Facebook.com elődje

Szerző: digibiz Forrás: MTI/digibiz.hu

Címkék: Facebook | domain

2010.
11.23.
10:44

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Hétmillió forintnak megfelelő összegért adták el a Mark Zuckerberg által évekkel ezelőtt indított, a Facebook elődjének számító oldal domain-jét. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ki vette meg, de annyi biztos, hogy nem a Facebook. Nem ritka, hogy domain nevek hatalmas összegekért cserélnek gazdát külföldön, hazánkban azonban nem beszélhetünk milliós összegekről egy-egy ilyen üzlet megkötésekor.

A világ legnépszerűbb közösségi oldalának prototípusát, a FaceMash.com-ot Mark Zuckerberg még 2003 októberében jegyeztette be. A Facebook Harvard Egyetemen üzemeltetett változatán a diáklányokat a fényképeik alapján lehetett összehasonlítani, és szavazni dögösségükre. Beszámolók szerint Zuckerberg később már nem foglalkozott az oldallal, és miután a webcím 2007-ben ismét szabaddá vált, a jogokat Rahul Jain vette meg. A jelenlegi tulajdonos a Facebook születésérül készült, A közösségi háló című film sikerén felbuzdulva határozta el, hogy pénzzé teszi az értékes múltú internetcímet.

A kikiáltási ár 8 ezer, a villámár pedig 35 ezer dollár (7 millió forint) volt. Végül az járt jól, aki az aukció végéig várt, az oldalcím ugyanis 30 201 dollárért cserélt gazdát. A Flippa.com árverési oldal az eladóról mindössze annyit közölt, hogy a bevétel egy részét a szegények ingyenes oktatását finanszírozó indiai alapítványnak ajánlotta fel.

A domain jelenlegi tulajdonosának kiléte sem ismert, csupán annyi bizonyos, hogy nem a Facebook, és nem is a közösségi portál születéséről készült film forgalmazója, a Sony Pictures áll a titokzatos vevő mögött.


Összehasonlításképp egy domain hazai ára 2-3 ezer forint, míg nemrég a világ legdrágább domainje, a sex.com 13 millió dollárért (vagyis több, mint 2,6 milliárd forintért) kelt el, amit ráadásul készpénzben fizettek. Az insure.com-ért anno többet fizettek, 16 millió dollárt, de szakemberek szerint azért nem összehasonlítható a kettő, mert ahhoz tartalom is járt, míg az előzőhöz nem. Az első magyar domain árverésre 2008 októberében került sor, akkor tizennégy domainnév cserélt gazdát, nemzetközi mércével mérve szerény összegekért. A legdrágább nevek (külföldidomain.hu és kulfoldidomain.hu) ötszáz-ötszázezer forintért, az ezt követő legdrágább név (clan.hu) 51 000 forintért talált gazdára.

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Safari vagy Chrome?

További villámkérdések  Szavazás állása

Olajszennyezés és Google

Az emberiség történetének egyik legkomolyabb olajszennyezéssel járó természeti katasztrófájában érintett BP olajtársaság nem fukarkodik, a jelek szerint minden pénzt megér nekik, hogy valamelyest javíthassanak sérült reputációjukon. Ennek kapcsán felmerül a kérdés, milyen mértékben képesek a nagyvállalatok befolyásolni a neten terjedő híreket azzal, hogy felvásárolják a Google-nél a kontextusban érintett keresőszavakat.

Keresőszó-vásárlással szépíthető a természeti katasztrófa Keresőszó-vásárlással szépíthető a természeti katasztrófa

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés