Milliárdokat spórol az állam az informatikán

Szerző: digibiz Forrás: Index.hu / Origo.hu

Címkék: költségvetés; informatika; állam

2011.
01.11.
13:42

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A magyar közigazgatás nehéz helyzete miatt ott kell spórolnia az államnak, ahol csak tud. Ezúttal az informatikán spórolnak 15 milliárd forintot.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hétfőn bejelentette, hogy újratárgyalt szerződéseket, amivel milliókat spórol az állam. Nyitrai Zsolt, infokommunikációs államtitkár nem említett konkrét cégneveket vagy projekteket, de sejteni lehet, hogy az olyan nagy informatikai beszállítók, mint az IBM, a HP, az Oracle vagy Microsoft ezentúl kevesebb bevételre számíthatnak a magyar államkasszából.

Egyelőre csak az biztos, hogy a Microsofttal újratárgyalták a szerződést és a jövőben kedvezményes áron biztosítja az érintett licenceket az állami szféra szervezetei számára. Így a következő három év során évente egymilliárd forinttal csökkentené a magyar állam a Microsoft szoftvereinek és szolgáltatásainak használatára fordított összeget. A Microsoft később bejelentette, hogy még folyamatban vannak a tárgyalások.

Az Index információi szerint az egységes beszerzés eredményeképp éves szinten közel egy milliárd forinttal csökkennek Microsoft-termékekre fordított kiadások. Ezen túl közel 20 százalékkal csökken a nagyvállalati szerződéssel licenszelt munkaállomások száma a közigazgatásban és így minden intézménynél csökkenni fognak a kapcsolódó kiadások.

Az NFM államtitkára elmondta, hogy vizsgálják, hol lehet megszüntetni a közigazgatásban felesleges párhuzamokat, egységesíteni az egymástól független alkalmazásokat, és informatikai megrendelések összevonásával nagyobb kedvezményhez jutni a beszállítóktól.

Bár a tárgyalások még folyamatban vannak, az agrártámogatási és a költségvetési gazdálkodási rendszerek esetében ez már megtörtént, melynek eredményeként több mint ötmilliárd forintot spórolt meg az állam az idei évben. Az állam működésének költségeit a fentiek mellett többek közt a papírokat felváltó elektronikus dokumentumkezelés bevezetésével akarják drasztikusan csökkenteni.

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Google vagy Yahoo?

További villámkérdések  Szavazás állása

Visszanyalt a fagyi

A Buzz jogsértései miatt indított jogi hajcihőt végül peren kívül sikerült rendeznie a Google-nek, de így is 2 milliárd forintnak megfelelő összegbe és egy fájóan népszerű videó elterjedésébe került az azóta megbukott termékük agresszív bevezetőkampánya.

Google: ingyenfagyi-osztásért 8 millió dollár büntetés Google: ingyenfagyi-osztásért 8 millió dollár büntetés

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés