Milliárdokat remél a kormány a frekvenciákból

Szerző: digibiz

Címkék: frekvencia

2011.
03.30.
12:00

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A Népszabadság értesülései szerint az állam árveréses formában értékesítené a szabad frekvenciablokkokat. A 2008-as sikertelen frekvenciapályázatokat nézve ez a lépés nem meglepő, viszont kérdés, részt tudnának-e venni az aukcióban új piaci szereplők. A briteknél 2012-ben indul a 4G árverés.

Kétség kívül a frekvenciaárveréssel jutna az állam a legnagyobb bevételekhez. Viszont ez a forma a jelenlegi 3 piaci szereplőnek kedvez igazán, akiknek szükségük van új, bővített spektrumokra, hálózatuk kapacitásának, lefedettségének növelésére. 2008-ban a frekvenciapályázat érvénytelenítésekor erre nem volt lehetőségük, és emiatt új szolgáltatók sem kaptak teret. Az állam akkor azzal indokolta a beszüntetést, hogy a pályázat kiírása és az annak lezárása között eltelt időszakban jelentősen megváltoztak a gazdasági körülmények, és emiatt nem tudták reálisan értékelni a pályázatokat. A DreamCom Kft, mely ezzel kapott volna lehetőséget negyedik szolgáltatóként a piacon, a döntés miatt akkor fellebbezést nyújtott be az NHH-nál.

2009 óta a szolgáltatók a 900 és 1800 MHz-es tartományokban adatszolgáltatást is végezhetnek, amitől szintén várható. hogy a bővítés miatt a jelenlegi szolgáltatók szállnak majd versenybe. Tavaly Németországban is árveréssel lehetett hozzájutni a szabad tartományokhoz, és ott sem jelent meg új szereplő a piacon.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól úgy nyilatkoztak, hogy az aukcióhoz szükséges jogalkotói eljárás hamarosan megkezdődik, viszont csak a második félév elején lehet majd hozzájutni az új spektrumokhoz. Addigra kiderül, hogy csak a 900 MHz-es tartomány szabad részeit, vagy az 1800 MHz-es elérhető blokkjait is árverésre bocsájtják-e majd. 

Az Egyesült Királyságban jövőre terveznek egy negyedik generációs frekvenciaaukciót, ami nagyobb lesz a 2000ben tartott 3G-s árverésnél is. Erre főként azért van szükség mert a briteknél megtörtént a teljes digitális átállás, ami nálunk például még nem zajlott le. Az állam hatalmas bevételeket remél az árveréstől, és a verseny kiegyensúlyozottságát a vásárlás limitálásával biztosítanák.

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Videa vagy Indavideo?

További villámkérdések  Szavazás állása

Mi értelme van az MTI-nek?

Rendhagyó dologra vállalkoztunk. Arra tettünk kísérletet, hogy megvizsgáljuk, milyen arányban hasznosulnak a Magyar Távirati Iroda által készített anyagok fontos hazai hírfelhasználó portálokon. Ami egyben természetesen a saját tartalom nagyságrendjére is utal.

Mi értelme van az MTI-nek? Mi értelme van az MTI-nek?

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés