Milliárdokat remél a kormány a frekvenciákból

Szerző: digibiz

Címkék: frekvencia

2011.
03.30.
12:00

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A Népszabadság értesülései szerint az állam árveréses formában értékesítené a szabad frekvenciablokkokat. A 2008-as sikertelen frekvenciapályázatokat nézve ez a lépés nem meglepő, viszont kérdés, részt tudnának-e venni az aukcióban új piaci szereplők. A briteknél 2012-ben indul a 4G árverés.

Kétség kívül a frekvenciaárveréssel jutna az állam a legnagyobb bevételekhez. Viszont ez a forma a jelenlegi 3 piaci szereplőnek kedvez igazán, akiknek szükségük van új, bővített spektrumokra, hálózatuk kapacitásának, lefedettségének növelésére. 2008-ban a frekvenciapályázat érvénytelenítésekor erre nem volt lehetőségük, és emiatt új szolgáltatók sem kaptak teret. Az állam akkor azzal indokolta a beszüntetést, hogy a pályázat kiírása és az annak lezárása között eltelt időszakban jelentősen megváltoztak a gazdasági körülmények, és emiatt nem tudták reálisan értékelni a pályázatokat. A DreamCom Kft, mely ezzel kapott volna lehetőséget negyedik szolgáltatóként a piacon, a döntés miatt akkor fellebbezést nyújtott be az NHH-nál.

2009 óta a szolgáltatók a 900 és 1800 MHz-es tartományokban adatszolgáltatást is végezhetnek, amitől szintén várható. hogy a bővítés miatt a jelenlegi szolgáltatók szállnak majd versenybe. Tavaly Németországban is árveréssel lehetett hozzájutni a szabad tartományokhoz, és ott sem jelent meg új szereplő a piacon.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól úgy nyilatkoztak, hogy az aukcióhoz szükséges jogalkotói eljárás hamarosan megkezdődik, viszont csak a második félév elején lehet majd hozzájutni az új spektrumokhoz. Addigra kiderül, hogy csak a 900 MHz-es tartomány szabad részeit, vagy az 1800 MHz-es elérhető blokkjait is árverésre bocsájtják-e majd. 

Az Egyesült Királyságban jövőre terveznek egy negyedik generációs frekvenciaaukciót, ami nagyobb lesz a 2000ben tartott 3G-s árverésnél is. Erre főként azért van szükség mert a briteknél megtörtént a teljes digitális átállás, ami nálunk például még nem zajlott le. Az állam hatalmas bevételeket remél az árveréstől, és a verseny kiegyensúlyozottságát a vásárlás limitálásával biztosítanák.

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

iPhone vagy Blackberry?

További villámkérdések  Szavazás állása

Hogyan lesz ebből kopogtatócédula?

Azt már természetesnek fogadjuk el, hogy gyakorlatilag nincs a hazai webnek olyan eldugott szakmai szeglete, ahol ne bukkanna fel valami napi politikai szál. De mi a helyzet a parlamenti pártok saját online információs központjaival? Az elmúlt héten több ízben gyarapítottuk az odakattintók táborát. Arra voltunk kíváncsiak, miként tükröződik a szűk másfél hónap múlva esedékes önkormányzati választások tematikája a pártok oldalain.

A parlamenti pártok weboldala nem stratégiai eszköz A parlamenti pártok weboldala nem stratégiai eszköz

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés