Milliárdnyi merevlemezen a világ tudása

Szerző: digibiz Forrás: BBC.co.uk

Címkék: információ | kutatás

2011.
02.14.
09:34

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Egy kutatás során megállapították, hogy annyi adatot tárolunk a világban, ami cd-kre rendezve elérne a holdig, könyvekbe nyomtatva lefedné Kínát 13 rétegbe rendezve. Ugyanakkor egyre nagyobb a különbség a fejlett és a fejlődő országok között.

Tudósok számszerűsítették, hogy mennyi adatot tárol az emberiség. A Science folyóiratban megjelent tanulmány szerint a világ adattárolása 2007-ben 295 exabyte volt. Ez 1,2 milliárd átlagos merevlemeznek felel meg - írja a BBC.
 
Ha ezt az információ halmazt könyvekben tárolnánk, akkor lefedné az Egyesül Államok vagy Kína területét, 13 rétegbe rendezve. Ugyanezt cd-kre rendezve a rakás elérne a holdig.
 
A számítógép adattárolását eleinte kilobyte-ban, majd megabyte-ban, mostanra pedig gigabyte-ban mérjük. Majd ezután jön terabyte, a petabyte és végül az exabyte. Egy exabyte egymilliárd gigabyte-nak felel meg.
 
A tudósok a kutatáshoz az 1987-től 2007-ig terjedő időszakot vizsgálták. Ekkor történt meg az úgynevezett információs forradalom, amikor az emberiség áttért a digitális korba. Ebből kiderült, hogy 2000-ben a tárolt információk 75 százalékát olyan analóg formában helyezték el mint a videó kazetta, de 2007-re 94 százaléka már digitális formában volt elérhető.
 
A globális felmérés egyéb eredményei rámutatnak arra, hogy mintegy 2 zettabyte adatot sugárzunk (egy zettabyte 1000 exabyte-nak felel meg). Mindez olyan mintha mindenki naponta 175 hagyományos újságot olvasna el.
 
2002-ben a fejlett országok lakói nyolcszor annyi információt képesek kommunikálni mint a fejlődő országban élők. Csupán öt évvel később, 2007-ben ez a szakadék a duplájára nőtt, és a gazdagabb országban élők már 15 százalékkal több adatot kommunikáltak. 
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Google Docs vagy Dropbox?

További villámkérdések  Szavazás állása

Hogyan lesz ebből kopogtatócédula?

Azt már természetesnek fogadjuk el, hogy gyakorlatilag nincs a hazai webnek olyan eldugott szakmai szeglete, ahol ne bukkanna fel valami napi politikai szál. De mi a helyzet a parlamenti pártok saját online információs központjaival? Az elmúlt héten több ízben gyarapítottuk az odakattintók táborát. Arra voltunk kíváncsiak, miként tükröződik a szűk másfél hónap múlva esedékes önkormányzati választások tematikája a pártok oldalain.

A parlamenti pártok weboldala nem stratégiai eszköz A parlamenti pártok weboldala nem stratégiai eszköz

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés