Milliárdnyi merevlemezen a világ tudása

Szerző: digibiz Forrás: BBC.co.uk

Címkék: információ | kutatás

2011.
02.14.
09:34

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Egy kutatás során megállapították, hogy annyi adatot tárolunk a világban, ami cd-kre rendezve elérne a holdig, könyvekbe nyomtatva lefedné Kínát 13 rétegbe rendezve. Ugyanakkor egyre nagyobb a különbség a fejlett és a fejlődő országok között.

Tudósok számszerűsítették, hogy mennyi adatot tárol az emberiség. A Science folyóiratban megjelent tanulmány szerint a világ adattárolása 2007-ben 295 exabyte volt. Ez 1,2 milliárd átlagos merevlemeznek felel meg - írja a BBC.
 
Ha ezt az információ halmazt könyvekben tárolnánk, akkor lefedné az Egyesül Államok vagy Kína területét, 13 rétegbe rendezve. Ugyanezt cd-kre rendezve a rakás elérne a holdig.
 
A számítógép adattárolását eleinte kilobyte-ban, majd megabyte-ban, mostanra pedig gigabyte-ban mérjük. Majd ezután jön terabyte, a petabyte és végül az exabyte. Egy exabyte egymilliárd gigabyte-nak felel meg.
 
A tudósok a kutatáshoz az 1987-től 2007-ig terjedő időszakot vizsgálták. Ekkor történt meg az úgynevezett információs forradalom, amikor az emberiség áttért a digitális korba. Ebből kiderült, hogy 2000-ben a tárolt információk 75 százalékát olyan analóg formában helyezték el mint a videó kazetta, de 2007-re 94 százaléka már digitális formában volt elérhető.
 
A globális felmérés egyéb eredményei rámutatnak arra, hogy mintegy 2 zettabyte adatot sugárzunk (egy zettabyte 1000 exabyte-nak felel meg). Mindez olyan mintha mindenki naponta 175 hagyományos újságot olvasna el.
 
2002-ben a fejlett országok lakói nyolcszor annyi információt képesek kommunikálni mint a fejlődő országban élők. Csupán öt évvel később, 2007-ben ez a szakadék a duplájára nőtt, és a gazdagabb országban élők már 15 százalékkal több adatot kommunikáltak. 
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Kindle vagy iPAD?

További villámkérdések  Szavazás állása

Önkormányzat vs. internet

A GKIeNET magyarországi önkormányzatok körében 2008-ban készített kutatása alapján számítógéppel rendelkező önkormányzatok 67%-a rendelkezik saját honlappal. Olvassa el a teljes cikket!

Mobil kontra vezetékes net Mobil kontra vezetékes net

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés