A HANA áttörést jelent az üzleti intelligencia területén

Szerző: digibiz

Címkék: SAP | in memory | HANA

2010.
12.30.
14:06

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Nagyon hisz az úgynevezett memória alapú, avagy in-memory számítástechnikában az SAP. Több mint 10 éve kutatják a területet, s legújabb fejlesztésük, a HANA (High Performance Analytic Appliance) is ennek sorába illeszkedik. A valós idejű analitikai eszköz kapcsán Ablonczy Balázst, a hazai leányvállalat ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

"Az óriási mennyiségű információk kezelése, hasznosítása az informatikai osztályok egyik nagy fejtörése. Ennek vetülete, hogy az üzleti vezetőknek gyakran több órát kell várniuk arra, hogy megjelenjenek a számukra fontos, ad-hoc riportok. Ez bármely üzleti lehetőség elvesztését jelentheti, hiszen nincsen azonnali rálátásuk annak előnyire, hátrányaira."-vezeti fel a vállalati IT-főnökök egyik kihívását Ablonczy.

Szerinte ennek megoldása az in-memory technológia, melynek lényege, hogy az adatfeldolgozás nem a tárolóegységről, az adatbáziskezelőből történik, hanem -mint neve is mutatja- a memóriából. A HANA használatával a szervezetek nagy számú, és részletes információkon alapuló üzleti elemzéseket tudnak végrehajtani. Az adatok ráadásul oszlopokba szerveződve tárolódnak, mely ideálisabb a nagy tömegű feldolgozáshoz. Az új megoldást használó első ügyfelek egyike a Hilti. A fúróiról ismert cég például 9 millió adatot töltött a HANA-ba, melynek segítségével másodpercek alatt tudták elvégezni azon műveleteket, mely korábban napokba telt.

Egy élelmiszercég a HANA alkalmazását követően vált képessé az egyes termékcsaládok közti összefüggések vizsgálatára, mely közvetlenül növelte a vállalat működési hatékonyságát, mivel ésszerűbbé tette a nyersanyag-felhasználást a termelési folyamat során. Ablonczy Balázs hazai példát is mond: " egy magyar banknál végeztünk pilot projektet, melynek eredményeképpen a korábban 8 óra alatt elkészülő jelentést 15 másodperc alatt biztosítottuk. A valós idejű analízis emellett minőségi javulást is eredményez."

Az SAP a HANA-val egyidőben jelentette be az első, ezen megoldásra tervezett üzleti intelligencia alkalmazását, a stratégiai munkaerőtervezést megkönnyítő szoftverét. Jövő évre tervezik egy másik üzleti intelligencia termék piacra dobását, mely az áramellátás menedzselésében segíti a közművállalatokat, illetve több olyan iparágspecifikus megoldást is, melynek alapjául a HANA szolgál.

A gyártó közlése szerint 2 millió rekord átvizsgálására alkalmas milliszekundumonként és processzoronként a megoldás, valamint bármilyen adatforrással megbirkózik, egyben platformfüggetlenséget is biztosít. Az in-memory felszabadítja a háttértárolói kapacitást, így is csökkentve az IT-üzemeltetés költségeit. Az új fejlesztés plug and play módon működik, a cég hardverpartnerei előre konfigurált és optimalizált alkalmazásokkal szállítják a megoldást, és így nincs szükség külön szoftver installálására. Az SAP szerint a HANA áttörést jelent az üzleti intelligencia területén.

Kérdés, hogy miért van erre szüksége a német IT óriásnak, mely az IDC 2009-es felmérése szerint több mint 20%-os világpiaci részesedéssel vezeti az üzleti intelligencia piacot. Az elsőszámű pozícióhoz -mint ismeretes hozzájárult a francia Business Objects megvétele, melyet a szoftverpiac egyik legnagyobb akvizíciójaként tartanak számon a szakértők.

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Origo vagy Index?

További villámkérdések  Szavazás állása

Domainháború közeleg

Évtizedek óta kőbevésett szabályok uralták a domain piacot, csupán apróbb fejlődés, például újonnan létrejövő országoknak kiosztott domainek színesítették a palettát. Viszont a 2010-es évek elejére tervezett forradalmi változások napjainkban lettek aktuálisak, így már készülhetünk a nagy domainháborúkra.

Hamarosan elfelejthetjük a jelenlegi domain rendszert Hamarosan elfelejthetjük a jelenlegi domain rendszert

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés