Nem a szex.hu a legdrágább domain

Szerző: digibiz Forrás: domainabc.hu

Címkék: domain | aukció | T.R.A.F.F.I.C.

2010.
06.17.
07:30

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Az első élő domain árverést Magyarországon másfél éve tartották, az Internet Hungary konferencián. Pénzért mindent lehet; annak aki különleges domain nevet szeretne, mélyen a zsebébe kell nyúlnia. De ne gondoljuk, hogy csak ezeknek van komoly áruk: minden ország védi saját városainak nevét, valamint a nyelvét, így ezek időnként többe kerülnek, mint akár a szex.hu.

Az idei T.R.A.F.F.I.C. domainipari konferencia fő eseményének számító domain árverésen 31 domain talált új gazdára. Az élő árverésen két jelentős eladás is történt. A jewelry.net 270 000 dollárért (61 millió forint) a CloseOut.com pedig 200 000 dollárért (45 millió forint) kelt el. A rövid 3 betűs domainek ismét keresettek voltak az aukción. A legjelentősebb tételként az XYZ.com került eladásra. Ez a webcím 50 000 dollárt (11 millió forintot) ért a vevő számára - adta hírül a domainabc.hu.

Az első magyar domainárverésre 2008 októberében került sor, akkor tizennégy domainnév cserélt gazdát, nemzetközi mércével mérve szerény összegekért. A legdrágább nevek (külföldidomain.hu és kulfoldidomain.hu) ötszáz-ötszázezer forintért, az ezt követő legdrágább név (clan.hu) 51 000 forintért talált gazdára. Ma már interaktív árveréseken is részt vehetünk, ahol milliós tételek is előfordulnak.

A legnagyobb értéket egyébként az ország- és városneveket tartalmazó domain nevek képviselik. Így például: Melbourne.com 700 000 dollárba (159 millió forint), Iran.com 400 000 dollárba (91 millió forint), Gibraltar.com 360 000 dollárba (82 millió forint) került. Ez annak tudható be, hogy világszerte fokozott védelme van az országok neveivel azonos címeknek. Magyarul, és az adott ország hivatalos nyelvein is csak a nagykövetség vagy a konzul hozzájárulásával lehet bejegyezni országok nevével azonos címeket. A srilanka.hu esetében is például a tea hazájának tiszteletbeli konzulja adott engedélyt a cím lefoglalására egy utazási iroda számára. A 2008. decemberben megnyílt páneurópai domaintérben is hasonló védelem illeti meg az országok neveit, így ezen domainterekben az "országneves" címekkel való kereskedelem lehetősége minimális. Azonban néhány esetben sikerült az országokhoz nem kötődő felhasználónak megszereznie a domain nevet, így létezik a Monaco.hu, az Egypt.hu, vagy a Vatikan.hu.

 


    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

ADSL vagy mobilnet?

További villámkérdések  Szavazás állása

A tévés rendelésé a jövő

A telefonos ételrendelés leáldozóban van, az internetes fölfutóban, de úgy tűnik, a táplálkozási lánc vége mégsem a számítógép lesz, hanem a tévékészülék. Az erre épülő rendelési módszer majdnem startra kész, már csak egy lépés, és távirányítóval kérhető majd házhoz a pizza. Erről és ehhez hasonló fejlesztésekről beszélgettünk Perger Péterrel, a NetPincér.hu ügyvezetőjével.

Perger Péter: Egyszerűbb lesz tévén keresztül ételt rendelni - interjú Perger Péter: Egyszerűbb lesz tévén keresztül ételt rendelni - interjú

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés