Mégsem lesz korlátlan internet szabadság az USA-ban

Szerző: digibiz Forrás: hir24/digibiz.hu

Címkék: internet | szolgáltatás

2010.
09.28.
09:33

1 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Az USA állítólag egy kétfázisú internetes feketelista bevezetését tervezi, annak ellenére, hogy folyamatosan az internet szabadságát szorgalmazza. A múlt héten hazánkban járt egy külügyi biztos a nagy almából, aki szintén arról beszélt, hogy az internet szabadon kell hagyni, ha nem sérti durván az emberi jogokat.

Az Egyesült Államok kongresszusa internetes fekete lista bevezetését tárgyalja a héten, pedig Obama elnök a napokban arra hívta fel a világ államait, hogy ne cenzúrázzák az online tartalmakat. A javaslat szerint nem egy, hanem egyből két indexet kellene követniük az internet kiszolgálóknak. Az egyikhez bíróságok adhatnának hozzá domain neveket és az ezen szereplőket kötelezően ki kellene szűrni, míg a másik listát a főügyész egészítheti ki. Ez utóbbi csak egy ajánlás lenne -írja a hir24. A szenátus igazságügyi bizottsága várhatóan ezen a héten fogadja el az előbbiekről szóló törvényt - számos honlap online petíciókkal próbálja meg felhívni ennek aggályosságaira a figyelmet.
Tim Berners-Lee, akit az internet atyjának tekintenek, úgy fogalmazott, hogy az online világnak jogilag nem szabadna eltérnie a fizikaitól. Elmondása szerint nem illendő, hogy valakit jogi eljárás nélkül tiltsanak el attól, hogy másokkal kapcsolatot teremtsen az internet segítségével. Berners munkássága során azon fáradozott, hogy egy platformfüggetlen szabványt teremtsen, ezért alapította meg 1994-ben a World Wide Web Consortium (W3C) nevű szervezetet, amely pontosan leírja a WWW architektúráját és működését. Ennek különböző vállalatok is tagjai lettek, melyek az internet minőségét akarták javítani sztenderdek és ajánlások elkészítésével.
Itthon

Múlt héten számoltunk be arról, hogy hazánkba látogatott Daniel Baert, az USA külügyi helyettes államtitkára, aki L. Simon Lászlóval, a parlament kulturális és sajtóbizottságának elnökével az internet szabadságának fontosságáról egyezettet: "az internet szabadságát úgy kívánjuk megőrizni, ahogy az eddig is jellemző volt". A két politikus arról is beszélt, hogy a kisebbségi, vallási, etnikai jogok, valamint a sajtószabadság joga hogyan tudna egyszerre érvényesülni, vagyis az egyénhez, közösséghez fűződő jogok lehetnek-e erősebbek, mint a sajtószabadságban foglaltak. Simon akkor szorgalmazta tárgyalópartnerénél, hogy közösen lépjenek fel a hazai közönséget célzó, szélsőséges tartalmakat terjesztő külföldi portálok ellen, amennyiben ezek durván sértik az emberi vagy személyiségi jogokat.

A parlament őszi ülésszakában tárgyalja a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló, egyéni képviselői indítványként benyújtott törvényjavaslatot. Ezen kívül ősszel kerül a ház elé a részletszabályozásokat tartalmazó - még be nem terjesztett - új médiatörvény tervezete is.
    
1 hozzászólás 

2012.
01.18.
17:51

FKS
Én abszolút ellenzem, hogy egy ilyen törvényt megszavazzanak mindenféle feketelistákkal, amire aztán bárkit felrakhatnak egy egyszerű feljelentés alapján. Olvastam a háttéranyagokat, és egy ilyen törvény súlyosan veszélyeztetné az emberek szabadságát az internet korlátozása által, ami végül az internet halálát jelenti, és vele együtt a szabad vélemény nyilvánítás és véleménycsere végét, vagyis a totalitarizmus nyílt bevezetését. Már régóta szorgalmazzák bizonyos körök az internet bezárását, úgy látszik, most látják elérkezettnek az időt. Erre csak egyet lehet mondani a leghatározottabban: NEM!

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Abaqoos vagy PayPal?

További villámkérdések  Szavazás állása

Visszanyalt a fagyi

A Buzz jogsértései miatt indított jogi hajcihőt végül peren kívül sikerült rendeznie a Google-nek, de így is 2 milliárd forintnak megfelelő összegbe és egy fájóan népszerű videó elterjedésébe került az azóta megbukott termékük agresszív bevezetőkampánya.

Google: ingyenfagyi-osztásért 8 millió dollár büntetés Google: ingyenfagyi-osztásért 8 millió dollár büntetés

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés