Megjelent az Európa 2020 stratégia javaslata

Szerző: Szabó Zsanett Forrás: digibiz.hu

Címkék: Európai Unió | digitális társadalom | online tartalom

2010.
03.10.
17:00

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Az Európa 2020 stratégia meghatározza, milyen célokat kíván elérni az EU az elkövetkezendő 10 évben. Előtérbe helyezi az akár 100 Mbps-t meghaladó internetkapcsolat elterjedését, a digitális piac gazdasági fellendülését, és az uniós lakosok ismereteinek bővítését. Bemutatjuk a digitális üzleti világot érintő elképzeléseket.

Az Európa 2020 stratégia alapján az EU fejlődésének három pillérre az intelligens, fenntartható  és inkluzív növekedés. A dokumentum intelligens növekedés alatt a tudásra és innovációra épülő gazdaság támogatását érti, az erőforrás-hatékonyabb, környezetbarátabb és versenyképesebb gazdaság elősegítése az alapja a fenntartható növekedésnek, az inkluzív növekedés pedig a definíció szerint magas foglalkoztatás, valamint gazdasági, szociális és területi kohézió jellemezte gazdaság ösztönzését jelenti.

A stratégia öt fő, konkrét célhalmazt határoz meg. A foglalkoztatás növelése területén a 20-64 évesek foglalkoztatási rátája a jelenlegi 64%-ról 75%-ra kell növelni. A kutatásfejlesztést és innovációt illetően a GDP 3%-t az EU tagállamok együttesen K+F beruházásokra fordítsák, ösztönözni kell a magántőke befektetéseit a területre. A környezetvédelemre, energiahatékonyságra vonatkozó célkitűzés szerint az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását EU-s szinten az 1990-es értékhez képest legalább 20%-kal csökkenteni kell, a megújuló energiafogyasztás arányát 20%-ra kell növelni a teljes energiafogyasztásban, és 20%-kal kell növelni az energiahatékonyságot. Az oktatási célokat illetően csökkenteni kívánják az iskolából lemorzsolódók részarányát (10% a jelenlegi 15%-kal szemben), valamint a 30-34 éves korosztályban a felsőoktatási végzettséggel rendelkezők aránya legyen legalább 40% (jelenleg 31%). Az ötödik célkitűzés csoport a szegénységben élők felemelését célozza, a szegénységi küszöbök alatt élők részarányát 25%-kal csökkenteni kell.
A digitális társadalom továbbfejlesztését az Európa 2020 stratégia az intelligens növekedés célkitűzés alatt képzeli el, az innováció és az oktatás fejlesztése mellett. A dokumentum szerint az információs és kommunikációs technológiák iránti globális kereslet 2 000 milliárd EUR értékű piacot jelent, ennek azonban csak negyede származik európai vállalkozásoktól. Európa elmarad a nagy sebességű internet használata terén is, ami - többek között a vidéki területeken - hátrányosan érinti innovációs képességünket, a tudás online terjesztését és az áruk és szolgáltatások online forgalmazását.

E hátrányok leküzdése érdekében alakították ki a "digitális menetrend"-et. A kezdeményezés célja, hogy a nagy sebességű és szupergyors internetre és az interoperábilis alkalmazásokra épülő egységes digitális piac révén fenntartható gazdasági és szociális előnyöket teremtsen, valamint 2013-ig mindenkinek szélessávú, 2020-ig pedig mindenki számára ennél is sokkal gyorsabb, legalább 30 Mbps sebességű internet-hozzáférést biztosítson, az európai háztartások legalább fele pedig a 100 Mbps-t meghaladó internetkapcsolatra szóló előfizetéssel rendelkezzen. Az Unió végrehajtó testülete, az Európai Unió Bizottsága a maga számára a következő feladatokat szabja meg a stratégiában (a szöveg nagy részét a stratégiából emeltük át). A nyitott és versenyképes, nagy sebességű internetes infrastruktúrába és a kapcsolódó szolgáltatásokba való beruházásokat ösztönző stabil jogi keret létrehozása, hatékony frekvenciapolitika kidolgozása. A strukturális alapok (ezekből az alapokból származnak a Magyarországon is pályázható források) e menetrend megvalósítását elősegítő felhasználásának megkönnyítése.

Az online tartalom és szolgáltatások valóban egységes piacának megteremtése (határok nélküli és biztonságos, magas fokú bizalmat élvező uniós webszolgáltatások és digitálistartalom-piacok, kiegyensúlyozott, a jogokat egyértelműsítő szabályrendszer, multiterritoriális engedélyek, a jogtulajdonosok számára megfelelő védelem és díjazás, Európa gazdag kulturális öröksége digitalizálásának aktív támogatása, valamint az internet globális irányításának alakítása).
A kutatási és innovációs alapok reformja és az IKT-ra fordított támogatások növelése annak érdekében, hogy a kulcsfontosságú stratégiai területeken megerősítsük Európa technológiai erejét, a nagy növekedési potenciállal rendelkező kkv-k számára megteremtsük a feltörekvő piacokon való vezető szerep lehetőségét, valamint valamennyi gazdasági ágban ösztönözzük az IKT-innovációt. Az európai polgárok internet-hozzáférésének és előfizetésének ösztönzése, elsősorban a digitális jártasság és hozzáférhetőség támogatására irányuló intézkedések révén.

A Bizottság természetesen a tagállamok aktív közreműködését is előírja. Nemzeti szinten a tagállamoknak gondoskodniuk kell a nagy sebességű internetre irányuló operatív stratégiák felvázolása és a közfinanszírozás - ideértve a strukturális alapokat - azon területekre összpontosítása, amelyeket a magánberuházás nem fed le teljesen (2010. február 26-án döntött a magyar Kormány a Nemzeti Digitális Közmű projekt beindításáról). További feladat a hálózatbővítés költségeinek csökkentése érdekében az építési munkálatok koordinálását lehetővé tévő jogi keret létrehozása, a hozzáférhető, modern online szolgáltatások (pl. e-ügyintézés, online egészségügy, intelligens otthon, digitális készségek, biztonság) bevezetésének és alkalmazásának elősegítése.

Az idei év folyamán egy többlépcsős egyeztetési fázis indul meg a stratégia elfogadása érdekében. Az Európai Tanács tavaszi ülésén megállapodik az általános keretekről és a kiemelt uniós célkitűzések kiválasztása. Az Európai Parlament  megvitatja a stratégiát. A Miniszterek Tanácsa elvégzi a főbb célkitűzések lebontását és összehangolását a nemzeti célokkal. Az Európai Tanács júniusi ülésén jóváhagyja a stratégia tervezetét.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Explorer vagy Firefox?

További villámkérdések  Szavazás állása

A Netrisk.hu megéri a pénzét?

A tavalyi évben közel 1,4 milliárd forintos árbevételt produkáló Netrisk.hu többségi tulajdonát a napokban szerezte meg az Enterprise Investors, több mint 6 milliárd forintért. Az üzlet nem csak az évi több száz millió forintos osztalékért érte meg.

Brutális növekedés a Netrisknél Brutális növekedés a Netrisknél

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés