Megérkezett a kínai Google Maps

Szerző: digibiz Forrás: MTI/ digibiz.hu

Címkék: Google Maps | Kína

2010.
10.25.
08:21

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Elkészült a Google műholdas felvételekkel kiegészített világtérképének kínai változata a Tianditu, amely az amerikai változathoz hasonló, utca szintű felbontást kínál. A Kínából üzemeltetett, a felhasználók millióit elérő szolgáltatások nagyságrendekkel nagyobb esélyekkel indulnak, mint a kínai törvényeknek is megfelelő külföldi oldalak.

tianditu.cnA Google idén januárban a rendszereit ért hackertámadások miatt a kínai keresőszolgáltatásának megszüntetését fontolgatta (aYouTube és a Picasa fotótárat Kína szárazföldi területeiről továbbra sem lehet elérni). Az amerikai vállalatnak a pekingi vezetéssel azóta sem sikerült mindenben megállapodnia, ezért a kínai felhasználókat kiszolgáló szervereit Hongkongba költöztette. Kína fogta magát és elindította saját Google maps-ét; a www.tianditu.cn címen található Föld térkép a kínai kormány támogatásával kínai felhasználóknak készült. A kizárólag kínai nyelven kereshető adatbázis miatt várható, hogy Kínából a Google szolgáltatását az eddigieknél majd kevesebben használják.

Az internetes tartalomszűrés miatt a különleges igazgatású területnek számító hongkongi szerverek  nem vehetik fel a versenyt a kormányzati jóváhagyással üzemelő helyi szolgáltatókkal, ezért a Kínából üzemeltetett, a felhasználók millióit elérő szolgáltatások nagyságrendekkel nagyobb esélyekkel indulnak, mint a kínai törvényeknek is megfelelő külföldi oldalak. (A kínai felhasználók nagyságát jól mutatja, míg április végén 111 millió ember használt szélessávú internetet az országban, az NHH május eleji gyorsjelentése szerint hazánkban ez szám alig éri el a kétmilliót.)

A Föld térkép nagyfelbontású műholdképei egyelőre csak a kínai területeket fedik le, a világ többi országáról csupán a nagyobb települések kínai nevei és a fontosabb közlekedési útvonalakat tartalmazó vázlatos térképek készültek el. A Google Maps-hez képest a kínai szolgáltatás fapadosnak tűnik, bár a böngészést megnehezíti, a csak kínai nyelven érhető el a menüsor. (A Google fordító segítségével sem járunk jobban, a szolgáltatást nem lehet elérni.)

A Google bizonytalan helyzete ellenére a kínai kormány a külföldi cégeknek is engedélyezi, hogy térképészeti szolgáltatásokat kínáljanak az ország területén. Peking mindössze azt a feltételt szabta, hogy ezekhez a szolgáltatásokhoz kínai cégek közreműködésével vegyesvállalatokat, vagy partneri kapcsolatokat kell kialakítani, valamint az adatokat tartalmazó informatikai rendszereket is Kína területén kell elhelyezni. Szeptember végéig összesen 31 vállalat, köztük a Finn Nokia kérelmét hagyták jóvá. Az illetékes hivatal szerint elképzelhető, hogy határidőt szabnak a térképészeti szolgáltatoknak, aki pedig elmulasztja a lehetőséget, teljes kizárás elé nézhet.


A Social Times azóta beszámolt arról, hogy immár Magyarország is fent van a térképen.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Gmail vagy Thunderbird?

További villámkérdések  Szavazás állása

Mi értelme van az MTI-nek?

Rendhagyó dologra vállalkoztunk. Arra tettünk kísérletet, hogy megvizsgáljuk, milyen arányban hasznosulnak a Magyar Távirati Iroda által készített anyagok fontos hazai hírfelhasználó portálokon. Ami egyben természetesen a saját tartalom nagyságrendjére is utal.

Mi értelme van az MTI-nek? Mi értelme van az MTI-nek?

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés