Megalakult a Magyar Nemzeti Digitális Archívum

Szerző: digibiz Forrás: MTI

Címkék: Magyar Nemzeti Digitális Archívum

2011.
06.09.
09:25

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Tegnap megalakult a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA), amelynek fő célja, hogy felhalmozott kultúrkincsünket digitális formában rögzítse, és elérhetővé tegye.

A MaNDA a filmtörvény és a múzeumi törvény módosításának elfogadásával jöhet létre, melyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) kultúráért felelős államtitkára szerint: napjainkban zajló digitális forradalom hasonló jelentőségű a korábbi kommunikációs paradigmaváltásokhoz: a nyelvek kialakulásához, az írás elterjedéséhez vagy a nyomtatás térhódításához. "Nagy kihívás előtt állunk, hogy megelőzzük a változásokat, követjük őket vagy leszakadunk". Ezért fontos egy ilyen teljes archívum létrehozása.

Szőcs Géza kiemelte, hogy bár jelentős mennyiségű kulturális tartalmat digitalizáltak állami támogatásból, ezek nagy része a közönség számára elérhetetlen, és a különböző tároló rendszerek sok esetben nem kompatibilisek egymással. A MaNDA feladata ezért az lesz, hogy ezeket a tartalmakat egy központi felületen keresztül elérhetővé tegye, tárolja, és a frissen keletkező vagy még nem rögzített alkotásokat digitalizálja. Az államtitkár beszámolója szerint a jogdíjakkal nem terhelt művek esetén a hozzáférés ingyenes lesz, a többi tartalomnál pedig online lehet majd fizetni. Fontos feladatuk lesz még, hogy a közös európai kulturális adatbázisba, az Europeanába is minél több magyar tartalom kerüljön be. 

A főigazgatói pályázat kiírásáig a MaNDÁ-t miniszteri biztosként irányítjó Lovas Lajos, a NEFMI Digitális Archívum Főosztályának vezetője elmondta, a központi internetes felület béta-verziója 2011 második félévében készül el.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Biciklivel vagy autóval?

További villámkérdések  Szavazás állása

Menő a netes TV

Egyre többen néznek televíziót internetes platformon, ám messze még az idő, amikor a felhasználók minden tekintetben e verzió mellett teszik majd le voksukat. Az online tévézés ettől függetlenül máig kiaknázatlan reklámlehetőségeket rejt.

Az online tévénézők a jelenleginél több reklámot is eltűrnének Az online tévénézők a jelenleginél több reklámot is eltűrnének

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés