Megalakult a Magyar Nemzeti Digitális Archívum

Szerző: digibiz Forrás: MTI

Címkék: Magyar Nemzeti Digitális Archívum

2011.
06.09.
09:25

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Tegnap megalakult a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA), amelynek fő célja, hogy felhalmozott kultúrkincsünket digitális formában rögzítse, és elérhetővé tegye.

A MaNDA a filmtörvény és a múzeumi törvény módosításának elfogadásával jöhet létre, melyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) kultúráért felelős államtitkára szerint: napjainkban zajló digitális forradalom hasonló jelentőségű a korábbi kommunikációs paradigmaváltásokhoz: a nyelvek kialakulásához, az írás elterjedéséhez vagy a nyomtatás térhódításához. "Nagy kihívás előtt állunk, hogy megelőzzük a változásokat, követjük őket vagy leszakadunk". Ezért fontos egy ilyen teljes archívum létrehozása.

Szőcs Géza kiemelte, hogy bár jelentős mennyiségű kulturális tartalmat digitalizáltak állami támogatásból, ezek nagy része a közönség számára elérhetetlen, és a különböző tároló rendszerek sok esetben nem kompatibilisek egymással. A MaNDA feladata ezért az lesz, hogy ezeket a tartalmakat egy központi felületen keresztül elérhetővé tegye, tárolja, és a frissen keletkező vagy még nem rögzített alkotásokat digitalizálja. Az államtitkár beszámolója szerint a jogdíjakkal nem terhelt művek esetén a hozzáférés ingyenes lesz, a többi tartalomnál pedig online lehet majd fizetni. Fontos feladatuk lesz még, hogy a közös európai kulturális adatbázisba, az Europeanába is minél több magyar tartalom kerüljön be. 

A főigazgatói pályázat kiírásáig a MaNDÁ-t miniszteri biztosként irányítjó Lovas Lajos, a NEFMI Digitális Archívum Főosztályának vezetője elmondta, a központi internetes felület béta-verziója 2011 második félévében készül el.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Nők vagy Wikipédia?

További villámkérdések  Szavazás állása

Tud különbséget tenni?

Jelenleg 500 MB-os mobilnet csomagra havi 2000 forinttól elő lehet fizetni, a 3-4 GB-os csomagok ára 4000 forint, a 7-14 GB-osaké pedig 6000 forint körül van. Ezzel párhuzamosan a vezetékes előfizetések ára sebességtől és adatmennyiségtől függően 2800 (1 GB) és 14000 forint között mozog, de van olyan csomag is, amely 4000 forint körüli összegért biztosít korlátlan hozzáférést.

Mobil kontra vezetékes net Mobil kontra vezetékes net

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés