Még nincs megállapodás a Microsofttal

Szerző: digibiz

Címkék: Nyitrai Zsolt | Microsoft | nyílt forráskód

2011.
01.21.
00:21

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Oroszországban az állami hivatalok 2011-től kezdik meg a nyílt forráskódú szoftverek bevezetését. A Vlagyimir Putyin miniszterelnökhöz köthető tervek szerint három évnyi előkészület után áll át a teljes kormányzat. Az Európai Unió tavaly év végén irányelvet jelentetett meg a nyílt szabványok kormányzati bevezetéséről. Itthon inkább az államigazgatásban használt szoftverek árán spórolnának, de indul egy nyílt forráskódra épülő pilot projekt is, bár a tartalma még nem ismert. Az open source iparág pontos menetrendet vár és az orosz tempót tartaná követendőnek.

Az orosz kormányhivatalok szabad szoftverekre való átállása, pontosabban annak első szakasza idén, és a 2011-et követő három költségvetési évben zajlik majd le. Az egyik fő prioritás, hogy az orosz szoftverfejlesztőket is mind több munkához, megbízáshoz juttassák. Sőt, ezzel párhuzamosan a közép- és felsőoktatásban bevezetnék a nyílt forráskódú szoftverek széles körű oktatását is. A nyugati sajtó pedig máris Amerika ellenes felhangokkal kommentálja a döntést.


Első körben úgynevezett kompetencia központokat állítanak fel, amelyek a nagy átállás aprólékos megtervezését tanácsadással, támogatással segítik. Először az állami szerveknek szánt nyílt szoftverek listáját állítják össze, illetve a használni kívánt adattárolási formátumokról és adatcserélő, migrálást lebonyolító lehetséges szoftverek kiválasztásáról döntenek.


A megvalósítás a jövő év tavaszán tesztüzemmel kezdődik, ám csak az ottani hivatalok szűk körében indul a speciálisan összeállított szoftverek installálása, bevezetése. Ugyanakkor 2013 őszére létrehoznak egy központi kormányzati szoftvertárat, amelyből már megvalósulhat a fenti tesztrendszer programjainak első frissítése, amelyet negyedévente kötelezően előírt frissítések követnek majd. Mindez csak próbajelleggel történik, mert a tényleges átállás csak 2014 őszén kezdődik el. A tervek szerint ekkor indul az adatok átköltöztetése a kiválasztott teszt-rendszerekből. Egy év elteltével, a tapasztalatok tükrében tennének újabb javaslatokat a szakemberek a teljes átállásra.


Itthon óvatos elköteleződés

Magyarországon egyelőre nagyon távol vagyunk az orosz tempótól és világos menetrendtől, igaz az Európai Unió is csak tavaly jelentette meg ezzel kapcsolatos irányelvét.


Itthon először 2009-ben tört meg a jég, áprilisban lehetővé vált, hogy a nyílt forráskódú szoftverek gyártói és forgalmazói is bejuthassnak a kormányzati beszállítók közé. Az akkor augusztusban véget ért folyamat eredményeképpen hét cég kezdhetett el szállítani open source szoftvereket az úgynevezett központi közbeszerzés keretein belül. A rendszer lényege, hogy az előzetesen megversenyztetett cégekkel köt szerződést a Központi Szolgáltató Főigazgatóság, majd ez alapján az állami intézmények egy egyszerű eljárásban tudnak termékeket lehívni, az irodabútoroktól az informatikai tanácsadásig. Ezért a cégek csak akkor szállíthatnak, ha a szervezetek ilyen szoftvereket igényelnek, de erre semmi nem kényszerítette őket.


Ugyanebben az évben már az APEH elektronikus bevallási rendszerét is megoldották úgy, hogy ne kizárólag Microsoft alapú operációs rendszereken legyen futtatható.


A következő eredmény 2009 decemberébe az elektronikus közszolgáltatásokról szóló törvény elfogadása volt, amely kötelezővé tette a nyílt szabványok használatát a közigazgatási infokommunikációs rendszerekben, ez elvileg azt eredményezi, hogy pl. a központi rendszerhez (Ügyfélkapu- magyarorszag.hu) a piacon bárki képes lesz kapcsolódó fejlesztéseket előállítani.


Az új kormány a tavalyi év őszén jelentette meg stratégiai vitaanyagát, amely további elköteleződést mutatott a nyílt forráskódú rendszerek mellett. A Digitális Magyarország program a nyílt forráskódú szofverek részarányának markáns növekedését tűzte ki célul, konkrétumok nélkül. Az open source iparág ugyanakkor lelkesen fogadta a bíztató jelet, Szakál Péter az ODFA (Nyílt Dokumentumformátum Szövetség) Magyarország képviselője az Indexnek tavaly elmondta, hogy a teljes kormányzati átállás 3-5 év alatt történhet meg.


A tavaly augusztusi OpenOffice.org konferencián Nyitrai Zsolt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium informatikai szakállamtitkára köszöntőjében emlékezetett arra, hogy az Európai Unió 2010-ben irányelvben írta elő, hogy a közbeszerzéseken kizárólag nyílt szabványokkal rendelkező termékekkel lehet indulni, amelyet kilenc EU tagállam kormánya már maga is szabvánnyá emelt a saját rendelkezéseiben. Az államtitkár a megjelenteket közös munkára hívta fel, de nem vázolt fel menetrendet az átállásra, illetve az irányelv hazai implementálására.


A szervezet tavaly decemberben nagy áttörésként értékelte, az Európai Unió eGorvernment akciótervét, amely állásfoglalásuk szerint "kulcskérdésként kezeli, hogy a tagállamok 2013-ig alakítsák ki a nyílt szabványokon alapuló interoperabilitási keretrendszerüket".


Az ODFA az Európai Uniós törekvésekre hivatkozva Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési minisztertől levélben azt kérte, hogy "határozza meg a közszolgáltatások platformfüggetlenítésének egyértelmű menetrendjét".


Inkább spórolnának


Az elmúlt hetek nyilatkozatai egyelőre azt erősítik, hogy a kormányzat elsősorban a meglévő megállapodásain, licencdíjakon, kommunikációs díjakon spórolna a tervek szerint mintegy 15 milliárd forintot. Információink szerint a tárgyalások, például a Microsoft Magyarországgal még nem zárultak le. A kormány tervei szerint 3 év alatt évente egymilliárd forinttal csökkentenék a kiadásokat.


A nyílt szabványokra történő átállást egy pilot projekttel kezdené a kormányzat, amelyben a főszerepet a Nyitrai Zsolt vezette infokommunikációs államtitkárság kapná, bevonva más közigazgatási szereplőket, elsősorban olyan szervezeteket, amelyek számára már nem idegen a nyílt szabványú rendszerek használata. A tervezett projekt részletei nem ismertek, de az államtitkár elkötelezettségét mutatja, hogy saját honlapjának megújításához már nyílt szabványú eszközöket használt. Arról nincs információnk, hogy a héten elindított kormany.hu hatvanmilliós rendszere vajon nyílt szabványokon alapul-e.

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Facebook vagy iWiW ?

További villámkérdések  Szavazás állása

Kijátszható a Facebook?

Annak ellenére, hogy szerepe egyre inkább felértékelődik, a legnépszerűbb közösségi oldal keresője egyelőre nincs felkészülve a csalásokra. Sőt, egy FB- marketinggel foglalkozó cég friss tanulmánya szerint kisebb-nagyobb trükkökkel pillanatok alatt juttatható tetszőleges rajongói oldal a találati lista élére.

Kijátszható a Facebook - kis csalással könnyű élre jutni Kijátszható a Facebook - kis csalással könnyű élre jutni

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés