Mától csak online jelenik meg a legrégebbi brazil napilap

Szerző: digibiz Forrás: MTI/ digibiz.hu

Címkék: online tartalom

2010.
09.01.
07:43

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Brazília egyik legrégebbi napilapja, a véleményformáló Jornal do Brasil (JB) kedden jelent meg utoljára nyomtatott formában: mától kezdve kizárólag az interneten találkozhatnak majd vele olvasói.

A JB az első újság Brazíliában, amely kizárólag digitális formában lesz elérhető. Az új korszakot Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök külön erre az alkalomra írt cikkével nyitják majd meg. Az 1891-ben Rio de Janeiróban alapított JB "úttörő hagyományait követve újra egy lépéssel előbbre jár versenytársainál" - olvasható a lapban. S a szerkesztők hozzáteszik: 1995-ben ez volt az első brazil napilap, amely az interneten is megjelent.

Ugyanakkor a sikerek mellett kudarcok is érték az újságot az 1990-es években: az egymást követő pénzügyi nehézségek után megcsappant olvasótábora, és sokan átpártoltak vetélytársához, az O Globóhoz. A JB 2001-ben ugyan új tulajdonoshoz került, de nem sikerült visszaszereznie az elvesztett lendületet, és a végleges elsorvadással küzdött - írták elemzők kedden.

A napilap vezetői ezzel szemben kijelentették, hogy a "gyors, modern és befolyásos" Jornal do Brasil "továbbra is létezni fog". Az újság szerkesztői a digitális formátumra való átállás környezetbarát oldalát hangsúlyozták: a nyomtatott JB megszűnésével naponta 72, azaz évente 30 ezer fát mentenek meg a kivágástól. A napilap szerdától kezdve tizenöt napon át nyitva áll minden olvasó előtt, utána azonban csak az előfizetők férhetnek hozzá tartalmához. A JB számos pártfogója attól fél, hogy az így is csaknem hegemón Globo csoport tovább növeli befolyását a média világában. Franklin Martins kommunikációs miniszter ugyanakkor "természetesnek" tartja a JB lépését a digitális korszakban, és úgy gondolja, hogy "25 éven belül minden brazil napilap követi majd példáját".
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Netbook vagy Notebook?

További villámkérdések  Szavazás állása

Augmented reality: Hallott már róla?

Az augmented reality mobiltechnológiára való átterjedése előrevetíti, hogy a jövőben mobiljaink fő feladata lesz tetszőleges pillanatban összekötni a digitális és a valódi világot. Kereséseinket intuitív módon, a fizikai világra kiterjesztve futtathatjuk, a találatok pedig szintén kézzelfogható valóságként érkeznek szempillantás alatt.

A kiterjesztett valóság üzleti lehetőségei A kiterjesztett valóság üzleti lehetőségei

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés