Mától csak online jelenik meg a legrégebbi brazil napilap

Szerző: digibiz Forrás: MTI/ digibiz.hu

Címkék: online tartalom

2010.
09.01.
07:43

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Brazília egyik legrégebbi napilapja, a véleményformáló Jornal do Brasil (JB) kedden jelent meg utoljára nyomtatott formában: mától kezdve kizárólag az interneten találkozhatnak majd vele olvasói.

A JB az első újság Brazíliában, amely kizárólag digitális formában lesz elérhető. Az új korszakot Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök külön erre az alkalomra írt cikkével nyitják majd meg. Az 1891-ben Rio de Janeiróban alapított JB "úttörő hagyományait követve újra egy lépéssel előbbre jár versenytársainál" - olvasható a lapban. S a szerkesztők hozzáteszik: 1995-ben ez volt az első brazil napilap, amely az interneten is megjelent.

Ugyanakkor a sikerek mellett kudarcok is érték az újságot az 1990-es években: az egymást követő pénzügyi nehézségek után megcsappant olvasótábora, és sokan átpártoltak vetélytársához, az O Globóhoz. A JB 2001-ben ugyan új tulajdonoshoz került, de nem sikerült visszaszereznie az elvesztett lendületet, és a végleges elsorvadással küzdött - írták elemzők kedden.

A napilap vezetői ezzel szemben kijelentették, hogy a "gyors, modern és befolyásos" Jornal do Brasil "továbbra is létezni fog". Az újság szerkesztői a digitális formátumra való átállás környezetbarát oldalát hangsúlyozták: a nyomtatott JB megszűnésével naponta 72, azaz évente 30 ezer fát mentenek meg a kivágástól. A napilap szerdától kezdve tizenöt napon át nyitva áll minden olvasó előtt, utána azonban csak az előfizetők férhetnek hozzá tartalmához. A JB számos pártfogója attól fél, hogy az így is csaknem hegemón Globo csoport tovább növeli befolyását a média világában. Franklin Martins kommunikációs miniszter ugyanakkor "természetesnek" tartja a JB lépését a digitális korszakban, és úgy gondolja, hogy "25 éven belül minden brazil napilap követi majd példáját".
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Céges honlap vagy blog?

További villámkérdések  Szavazás állása

Kétmilliós netbankos körkérdés

Jóval kétmillió fölött jár már az internetbanki szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfelek száma. Megnéztük, a kutatások szerint kikről is van szó, és összevetettük az adatokat a bankoktól kapott információkkal. Kiderült, hogy az összképet erősen árnyalják az egyes bankok közti különbségek.

Kétmilliós körkérdés: kik használják az online banki szolgáltatásokat? Kétmilliós körkérdés: kik használják az online banki szolgáltatásokat?

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés