Webkettes törekvések a Szépművészetiben

Szerző: digibiz Forrás: MTI / digibiz.hu

Címkék: okostelefon | múzeum | wifi

2010.
10.30.
11:17

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Netes tárlatvezetést kínál a budapesti Szépművészeti Múzeum az okostelefon tulajdonosoknak. Az interaktivitás egyelőre kimerül abban, hogy a látogatók ingyen WiFi-t használhatnak és megnézhetnek egy okosmobilokra optimalizált kiállítást. A fejlesztés azonban optimizmusra ad okot, a lehetőségek bővítését, így az online jegyvásárlás bevezetését jövő őszre tervezik. Lévay Zoltánt a múzeum kommunikációs osztályvezetőjét kérdeztük.

A Szépművészeti Múzeum közleménye szerint az okostelefonok tulajdonosai számára már elérhető a mobilokra optimalizált honlapon az egyik időszaki kiállítás anyaga. A Klimt és a bécsi szecesszió kezdetei című tárlathoz a speciális audioguide mellett programajánlókat, kiállítási információkat és képeket is letölthetnek az érdeklődők. A szponzori támogatásnak köszönhetően a múzeum a kiállítási területen ingyenesen WiFi-t biztosít. A múzeum kommunikációs osztályvezetője, Lévay Zoltán a Digibiz.hu kérdésére elmondta, hogy az eddigi felméréseik alapján a 12-22 év közötti fiatalok kevésbé látogatják kiállításaikat, ezért az új szolgáltatással elsősorban őket célozták meg.

m.szepmuveszeti.hu

A későbbiekben lehetőség nyílik majd az online jegyvásárlásra, és az állandó kiállítást bemutató audioguide-ok, múzeumpedagógiai vezetések, játékok is segítik majd a gyűjtemény megismerését. 
"A múzeum tervei szerint jövő ősszel lépnénk egy átfogóbb, bővebb alkalmazással a nagyközönség elé. Fontosnak tartjuk, hogy a jegyvásárlást is megkönnyítsük az okostelefonos látogatóknak, az a célunk, hogy sorban állás nélkül, a lehető legrövidebb időn belül bejuthassanak majd a tárlatainkra." - részletezte a terveket az osztályvezető. A múzeum azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben összekapcsolódnának más nagyvárosok múzeumával is, de erről egyelőre nem tudnak többet mondani. Azt azonban megtudtuk, hogy az eddigi fejlesztések nem igényeltek számottevő anyagi ráfordítást, viszont a jövőbeni munka valószínűleg ennek sokszorosába fog kerülni. 

Még nagyon az elején jár a projekt, így egyelőre kevés visszajelzést kapott a múzeum a fejlesztés sikeréről. "Eddig alig 300 felhasználó látta a mobil honlapunkat. Amit már most látunk, hogy kevés a visszafordulás aránya - tehát, ha valaki megtalálja az oldalt, ott is marad egy ideig…"

Korábban megírtuk, hogy a siketekre is gondolnak a fejlesztők, és már folyamatosan tesztelnek egy új rendszert, ami segítségével a hallássérültek is könnyebben tudnak majd tájékozódni a fővárosban. Ráadásul a későbbiekben szeretnék a szolgáltatást múzeumokra is kiterjeszteni, így a felhasználó akár tárlatvezetésen is részt vehet a mobilja segítségével.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Skype vagy MSN?

További villámkérdések  Szavazás állása

Kétmilliós netbankos körkérdés

Jóval kétmillió fölött jár már az internetbanki szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfelek száma. Megnéztük, a kutatások szerint kikről is van szó, és összevetettük az adatokat a bankoktól kapott információkkal. Kiderült, hogy az összképet erősen árnyalják az egyes bankok közti különbségek.

Kétmilliós körkérdés: kik használják az online banki szolgáltatásokat? Kétmilliós körkérdés: kik használják az online banki szolgáltatásokat?

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés