Webkettes törekvések a Szépművészetiben

Szerző: digibiz Forrás: MTI / digibiz.hu

Címkék: okostelefon | múzeum | wifi

2010.
10.30.
11:17

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Netes tárlatvezetést kínál a budapesti Szépművészeti Múzeum az okostelefon tulajdonosoknak. Az interaktivitás egyelőre kimerül abban, hogy a látogatók ingyen WiFi-t használhatnak és megnézhetnek egy okosmobilokra optimalizált kiállítást. A fejlesztés azonban optimizmusra ad okot, a lehetőségek bővítését, így az online jegyvásárlás bevezetését jövő őszre tervezik. Lévay Zoltánt a múzeum kommunikációs osztályvezetőjét kérdeztük.

A Szépművészeti Múzeum közleménye szerint az okostelefonok tulajdonosai számára már elérhető a mobilokra optimalizált honlapon az egyik időszaki kiállítás anyaga. A Klimt és a bécsi szecesszió kezdetei című tárlathoz a speciális audioguide mellett programajánlókat, kiállítási információkat és képeket is letölthetnek az érdeklődők. A szponzori támogatásnak köszönhetően a múzeum a kiállítási területen ingyenesen WiFi-t biztosít. A múzeum kommunikációs osztályvezetője, Lévay Zoltán a Digibiz.hu kérdésére elmondta, hogy az eddigi felméréseik alapján a 12-22 év közötti fiatalok kevésbé látogatják kiállításaikat, ezért az új szolgáltatással elsősorban őket célozták meg.

m.szepmuveszeti.hu

A későbbiekben lehetőség nyílik majd az online jegyvásárlásra, és az állandó kiállítást bemutató audioguide-ok, múzeumpedagógiai vezetések, játékok is segítik majd a gyűjtemény megismerését. 
"A múzeum tervei szerint jövő ősszel lépnénk egy átfogóbb, bővebb alkalmazással a nagyközönség elé. Fontosnak tartjuk, hogy a jegyvásárlást is megkönnyítsük az okostelefonos látogatóknak, az a célunk, hogy sorban állás nélkül, a lehető legrövidebb időn belül bejuthassanak majd a tárlatainkra." - részletezte a terveket az osztályvezető. A múzeum azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben összekapcsolódnának más nagyvárosok múzeumával is, de erről egyelőre nem tudnak többet mondani. Azt azonban megtudtuk, hogy az eddigi fejlesztések nem igényeltek számottevő anyagi ráfordítást, viszont a jövőbeni munka valószínűleg ennek sokszorosába fog kerülni. 

Még nagyon az elején jár a projekt, így egyelőre kevés visszajelzést kapott a múzeum a fejlesztés sikeréről. "Eddig alig 300 felhasználó látta a mobil honlapunkat. Amit már most látunk, hogy kevés a visszafordulás aránya - tehát, ha valaki megtalálja az oldalt, ott is marad egy ideig…"

Korábban megírtuk, hogy a siketekre is gondolnak a fejlesztők, és már folyamatosan tesztelnek egy új rendszert, ami segítségével a hallássérültek is könnyebben tudnak majd tájékozódni a fővárosban. Ráadásul a későbbiekben szeretnék a szolgáltatást múzeumokra is kiterjeszteni, így a felhasználó akár tárlatvezetésen is részt vehet a mobilja segítségével.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Facebook vagy iWiW ?

További villámkérdések  Szavazás állása

Magyar fejlesztés az e-vámügy

Június közepe óta létezik egyablakos, elektronikus vámügyintézés Magyarországon, amitől az ügyintézés felgyorsulását és leegyszerűsödését várják, kisebb költségért. A magyar fejlesztés egyedi, sehol ennyi hatóságot nem hangoltak össze az EU projektjében. Szántó Tamást, a Pénzügyminisztérium Informatikai Szolgáltató Központ elnökhelyettesét kérdeztük az új rendszerről.

Egyedi magyar fejlesztés az e-vámügyintézés Egyedi magyar fejlesztés az e-vámügyintézés

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés