Magyarországot is érinti a WikiLeaks-kiszivárogtatás

Szerző: digibiz Forrás: MTI / origo.hu

Címkék: WikiLeaks | Google

2010.
11.29.
15:30

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Magyarországgal foglalkozó bizalmas amerikai külügyminisztériumi jelentést szivárogtatott ki a WikiLeaks oknyomozó portál, pontosan 734 dokumentumot, melyek közül 4 a legszigorúbb titkosítási kategóriába tartozik. Az is kiderült ma, hogy jelentések alapján a kínai kormány koordinálta a Google elleni tavalyi hackertámadást.

A német Der Spiegel hetilap "világtérképéhez" mellékelt táblázatból, illetve ismertetésből kitűnt, hogy a Magyarországgal foglalkozó iratok túlnyomó többsége 2006-ból, illetve az azóta eltelt négy évből származott. Az újság nem közölte a dokumentumok tartalmát, de ismertette az iratok titkosítási fokát.

beehivecity.com

A dokumentumokat az amerikai külügyminisztérium mind Magyarország, mind a többi állam esetében a titkosítás szempontjából 6  kategóriába sorolta. A Magyarországgal foglalkozó 734 dokumentum közül 4 került az 1-es számú, azaz a legszigorúbb kategóriába, amely a "titkos, külföldiek elől elzárandó" elnevezést viselte. A Budapestről származó dokumentumok közül 32 kapta a 2-es számú besorolást, amely a "titkos" elnevezést viselte.

A következő besorolás a "bizalmas, külföldiek elől elzárandó" minősítést kapta, ebbe a kategóriába 7 magyarországi dokumentum került. A csak "bizalmas" iratok képezték a következő kategóriát, ezt a besorolást 408 budapesti távirat "érdemelte ki". További 148 Magyarországgal foglalkozó amerikai diplomáciai irat kapta a "csak szolgálati használatra", azaz belső felhasználásra szánt besorolást, míg a fennmaradó 135 Budapestről származó diplomáciai irat a "nem minősített" besorolást kapta.

A kínai kormány támadta meg a Google-t

A Wikileaks nevű szervezet által kiszivárogtatott anyagokból az is kiderült, hogy az Egyesült Államok vezetése szerint a kínai kormány koordinálta azt a hackertámadást, amely tavaly év végén érte a Google cég helyi képviseletét - írja az Origo.hu. A behatolók valószínűleg webes beléptetőrendszeréről szereztek meg belsős információkat. Állítólag a kínai hatóságok a Google mellett egyéb nyugati vállalatok rendszerei ellen is támadást intéztek a kibertérben. Az akció keretében a Dalai Láma számítógépeire is behatoltak, és külföldön élő kínai disszidensek Gmail-fiókjaiba nyertek betekintést. A Fehér Ház egyébként komoly kritikával illette a Wikileaks napokban zajló legújabb kiszivárogtatási kampányát, mert szerinte az meggondolatlan cselekedet, amely diplomaták és más személyek életét sodorja veszélybe. A szervezet szervereit egyébként a hétvégén támadás érte, ám közölték, hogy ennek ellenére is nyilvánosságra fogják hozni a birtokukban lévő bizalmas iratokat.

Diplomáciai botrányt okozhat

A WikiLeaks oknyomozó portál már jó előre beharangozta október 23-ai, szombati dobását. Titkos amerikai külügyminisztériumi iratokat hoztak nyilvánosságra, köztük olyanokat, amelyek Európával kapcsolatosak, továbbá olyanokat is, amelyek Ázsiára és más földrészekre vonatkoznak. Ezzel nagy károkat okozhatnak az amerikai kormánynak. A WikiLeaks első nagy "fogása" az afganisztáni háborúval kapcsolatos iratok leleplezése volt, míg második nagy kiszivárogtatási hullámával a portál az iraki harctéren történt visszaéléseket leplezte le.Alapítója ellen vádat emelnének a kémtörvény megsértése miatt.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Skype vagy MSN?

További villámkérdések  Szavazás állása

Tud különbséget tenni?

Itthon a repülőjegyek és hotelek árait összevető szájtok kora még nem jött el, de a műszaki cikkek, újabban pedig a drogériai termékek és élelmiszerek árai már számtalan portálon összemérhető. Megnéztük, hogyan és milyen elszámolás alapján működnek ezek az oldalak.

Az árösszehasonlító oldalak dobják meg a webshopok bevételét Az árösszehasonlító oldalak dobják meg a webshopok bevételét

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés