Magyarországot is érinti a WikiLeaks-kiszivárogtatás

Szerző: digibiz Forrás: MTI / origo.hu

Címkék: WikiLeaks | Google

2010.
11.29.
15:30

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Magyarországgal foglalkozó bizalmas amerikai külügyminisztériumi jelentést szivárogtatott ki a WikiLeaks oknyomozó portál, pontosan 734 dokumentumot, melyek közül 4 a legszigorúbb titkosítási kategóriába tartozik. Az is kiderült ma, hogy jelentések alapján a kínai kormány koordinálta a Google elleni tavalyi hackertámadást.

A német Der Spiegel hetilap "világtérképéhez" mellékelt táblázatból, illetve ismertetésből kitűnt, hogy a Magyarországgal foglalkozó iratok túlnyomó többsége 2006-ból, illetve az azóta eltelt négy évből származott. Az újság nem közölte a dokumentumok tartalmát, de ismertette az iratok titkosítási fokát.

beehivecity.com

A dokumentumokat az amerikai külügyminisztérium mind Magyarország, mind a többi állam esetében a titkosítás szempontjából 6  kategóriába sorolta. A Magyarországgal foglalkozó 734 dokumentum közül 4 került az 1-es számú, azaz a legszigorúbb kategóriába, amely a "titkos, külföldiek elől elzárandó" elnevezést viselte. A Budapestről származó dokumentumok közül 32 kapta a 2-es számú besorolást, amely a "titkos" elnevezést viselte.

A következő besorolás a "bizalmas, külföldiek elől elzárandó" minősítést kapta, ebbe a kategóriába 7 magyarországi dokumentum került. A csak "bizalmas" iratok képezték a következő kategóriát, ezt a besorolást 408 budapesti távirat "érdemelte ki". További 148 Magyarországgal foglalkozó amerikai diplomáciai irat kapta a "csak szolgálati használatra", azaz belső felhasználásra szánt besorolást, míg a fennmaradó 135 Budapestről származó diplomáciai irat a "nem minősített" besorolást kapta.

A kínai kormány támadta meg a Google-t

A Wikileaks nevű szervezet által kiszivárogtatott anyagokból az is kiderült, hogy az Egyesült Államok vezetése szerint a kínai kormány koordinálta azt a hackertámadást, amely tavaly év végén érte a Google cég helyi képviseletét - írja az Origo.hu. A behatolók valószínűleg webes beléptetőrendszeréről szereztek meg belsős információkat. Állítólag a kínai hatóságok a Google mellett egyéb nyugati vállalatok rendszerei ellen is támadást intéztek a kibertérben. Az akció keretében a Dalai Láma számítógépeire is behatoltak, és külföldön élő kínai disszidensek Gmail-fiókjaiba nyertek betekintést. A Fehér Ház egyébként komoly kritikával illette a Wikileaks napokban zajló legújabb kiszivárogtatási kampányát, mert szerinte az meggondolatlan cselekedet, amely diplomaták és más személyek életét sodorja veszélybe. A szervezet szervereit egyébként a hétvégén támadás érte, ám közölték, hogy ennek ellenére is nyilvánosságra fogják hozni a birtokukban lévő bizalmas iratokat.

Diplomáciai botrányt okozhat

A WikiLeaks oknyomozó portál már jó előre beharangozta október 23-ai, szombati dobását. Titkos amerikai külügyminisztériumi iratokat hoztak nyilvánosságra, köztük olyanokat, amelyek Európával kapcsolatosak, továbbá olyanokat is, amelyek Ázsiára és más földrészekre vonatkoznak. Ezzel nagy károkat okozhatnak az amerikai kormánynak. A WikiLeaks első nagy "fogása" az afganisztáni háborúval kapcsolatos iratok leleplezése volt, míg második nagy kiszivárogtatási hullámával a portál az iraki harctéren történt visszaéléseket leplezte le.Alapítója ellen vádat emelnének a kémtörvény megsértése miatt.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Gmail vagy Thunderbird?

További villámkérdések  Szavazás állása

Hogyan lesz ebből kopogtatócédula?

Azt már természetesnek fogadjuk el, hogy gyakorlatilag nincs a hazai webnek olyan eldugott szakmai szeglete, ahol ne bukkanna fel valami napi politikai szál. De mi a helyzet a parlamenti pártok saját online információs központjaival? Az elmúlt héten több ízben gyarapítottuk az odakattintók táborát. Arra voltunk kíváncsiak, miként tükröződik a szűk másfél hónap múlva esedékes önkormányzati választások tematikája a pártok oldalain.

A parlamenti pártok weboldala nem stratégiai eszköz A parlamenti pártok weboldala nem stratégiai eszköz

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés