Közel ötvenezren csatlakoztak a Facebook vírushoz

Szerző: digibiz Forrás: hvg.hu/technet.hu

Címkék: adathalász | vírus | Facebook

2010.
08.02.
13:10

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Eddig több, mint 45 ezer magyar felhasználó dőlt be a "Az emberek 98%-a nem tudja 17 másodpercnél tovább nézni ezt a videót" átverésnek a Facebook-on. Nem ez az első próbálkozás, ám magyar nyelven eddig ennek sikerült a legnagyobbat tarolnia.

deviantart.comA Facebook-on új magyar videó terjed: "Az emberek 98%-a nem tudja 17 másodpercnél tovább nézni ezt a videót" linkre kattintva minden felhasználó elveszti a kontrollt saját oldala felett, ugyanis a rendszer automatikusan kiteszi az üzenőfalára, sőt azt jelzi, hogy lájkolta is a felhasználó a linket. Azzal van felturbózva az alkalmazás, hogy időként előre teszi saját magát az üzenőfalon. Szerencsére ez a magyar "találmány" még nem visz vírusos oldalra, így talán nem tesz kárt senkiben, csak némi bosszúságot okoz - írja a technet.hu.

A hvg.hu is beszámolt egy olyan alkalmazásról, amely hatásvadász üzenetekkel igyekszik a felhasználókat rávenni, hogy tekintsék meg az ígért videót ("Teacher nearly killed this boy" - A tanár majdnem megölte a fiút).  Aki kattint, annak először engedélyeznie kell egy alkalmazást, amely innentől kezdve hozzáfér a személyes adatokhoz, és ez is képes publikálni az üzenőfalra.

Mit lehet ellene tenni?

A Sophos antivírus cég szakértői szerint egyelőre úgy tűnik, hogy a Facebook üzemeltetői tehetetlenek az ilyen akciókkal szemben, annak ellenére, hogy több hasonló támadás is történt a közelmúltban.
A tapasztaltabb felhasználók könnyen gyanút foghatnak, ugyanis az alkalmazás egy linkrövidítő szolgáltatást használ, ezek között pedig gyakran előfordul rosszindulatú oldalakra mutató hivatkozás.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Google vagy Yahoo?

További villámkérdések  Szavazás állása

Olajszennyezés és Google

Az emberiség történetének egyik legkomolyabb olajszennyezéssel járó természeti katasztrófájában érintett BP olajtársaság nem fukarkodik, a jelek szerint minden pénzt megér nekik, hogy valamelyest javíthassanak sérült reputációjukon. Ennek kapcsán felmerül a kérdés, milyen mértékben képesek a nagyvállalatok befolyásolni a neten terjedő híreket azzal, hogy felvásárolják a Google-nél a kontextusban érintett keresőszavakat.

Keresőszó-vásárlással szépíthető a természeti katasztrófa Keresőszó-vásárlással szépíthető a természeti katasztrófa

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés