Közel ötvenezren csatlakoztak a Facebook vírushoz

Szerző: digibiz Forrás: hvg.hu/technet.hu

Címkék: adathalász | vírus | Facebook

2010.
08.02.
13:10

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Eddig több, mint 45 ezer magyar felhasználó dőlt be a "Az emberek 98%-a nem tudja 17 másodpercnél tovább nézni ezt a videót" átverésnek a Facebook-on. Nem ez az első próbálkozás, ám magyar nyelven eddig ennek sikerült a legnagyobbat tarolnia.

deviantart.comA Facebook-on új magyar videó terjed: "Az emberek 98%-a nem tudja 17 másodpercnél tovább nézni ezt a videót" linkre kattintva minden felhasználó elveszti a kontrollt saját oldala felett, ugyanis a rendszer automatikusan kiteszi az üzenőfalára, sőt azt jelzi, hogy lájkolta is a felhasználó a linket. Azzal van felturbózva az alkalmazás, hogy időként előre teszi saját magát az üzenőfalon. Szerencsére ez a magyar "találmány" még nem visz vírusos oldalra, így talán nem tesz kárt senkiben, csak némi bosszúságot okoz - írja a technet.hu.

A hvg.hu is beszámolt egy olyan alkalmazásról, amely hatásvadász üzenetekkel igyekszik a felhasználókat rávenni, hogy tekintsék meg az ígért videót ("Teacher nearly killed this boy" - A tanár majdnem megölte a fiút).  Aki kattint, annak először engedélyeznie kell egy alkalmazást, amely innentől kezdve hozzáfér a személyes adatokhoz, és ez is képes publikálni az üzenőfalra.

Mit lehet ellene tenni?

A Sophos antivírus cég szakértői szerint egyelőre úgy tűnik, hogy a Facebook üzemeltetői tehetetlenek az ilyen akciókkal szemben, annak ellenére, hogy több hasonló támadás is történt a közelmúltban.
A tapasztaltabb felhasználók könnyen gyanút foghatnak, ugyanis az alkalmazás egy linkrövidítő szolgáltatást használ, ezek között pedig gyakran előfordul rosszindulatú oldalakra mutató hivatkozás.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Explorer vagy Firefox?

További villámkérdések  Szavazás állása

Tud különbséget tenni?

Jelenleg 500 MB-os mobilnet csomagra havi 2000 forinttól elő lehet fizetni, a 3-4 GB-os csomagok ára 4000 forint, a 7-14 GB-osaké pedig 6000 forint körül van. Ezzel párhuzamosan a vezetékes előfizetések ára sebességtől és adatmennyiségtől függően 2800 (1 GB) és 14000 forint között mozog, de van olyan csomag is, amely 4000 forint körüli összegért biztosít korlátlan hozzáférést.

Mobil kontra vezetékes net Mobil kontra vezetékes net

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés