Közel ötvenezren csatlakoztak a Facebook vírushoz

Szerző: digibiz Forrás: hvg.hu/technet.hu

Címkék: adathalász | vírus | Facebook

2010.
08.02.
13:10

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Eddig több, mint 45 ezer magyar felhasználó dőlt be a "Az emberek 98%-a nem tudja 17 másodpercnél tovább nézni ezt a videót" átverésnek a Facebook-on. Nem ez az első próbálkozás, ám magyar nyelven eddig ennek sikerült a legnagyobbat tarolnia.

deviantart.comA Facebook-on új magyar videó terjed: "Az emberek 98%-a nem tudja 17 másodpercnél tovább nézni ezt a videót" linkre kattintva minden felhasználó elveszti a kontrollt saját oldala felett, ugyanis a rendszer automatikusan kiteszi az üzenőfalára, sőt azt jelzi, hogy lájkolta is a felhasználó a linket. Azzal van felturbózva az alkalmazás, hogy időként előre teszi saját magát az üzenőfalon. Szerencsére ez a magyar "találmány" még nem visz vírusos oldalra, így talán nem tesz kárt senkiben, csak némi bosszúságot okoz - írja a technet.hu.

A hvg.hu is beszámolt egy olyan alkalmazásról, amely hatásvadász üzenetekkel igyekszik a felhasználókat rávenni, hogy tekintsék meg az ígért videót ("Teacher nearly killed this boy" - A tanár majdnem megölte a fiút).  Aki kattint, annak először engedélyeznie kell egy alkalmazást, amely innentől kezdve hozzáfér a személyes adatokhoz, és ez is képes publikálni az üzenőfalra.

Mit lehet ellene tenni?

A Sophos antivírus cég szakértői szerint egyelőre úgy tűnik, hogy a Facebook üzemeltetői tehetetlenek az ilyen akciókkal szemben, annak ellenére, hogy több hasonló támadás is történt a közelmúltban.
A tapasztaltabb felhasználók könnyen gyanút foghatnak, ugyanis az alkalmazás egy linkrövidítő szolgáltatást használ, ezek között pedig gyakran előfordul rosszindulatú oldalakra mutató hivatkozás.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Céges honlap vagy blog?

További villámkérdések  Szavazás állása

Mekkora az online adózási söralátét?

A kormányfő által még a kampány során használt söralátét-hasonlat éppen azt az attitűdöt fejezi ki, amiről a - törvénytisztelő - állampolgár az adózás kapcsán álmodik: ha már adózni kell, járjon ez a legkevesebb macerával. De vajon hogyan váltak be azok a kezdeményezések, amelyek az adózás egyszerűsítését hivatottak szolgálni, és mi a helyzet a kormányváltás időszakán átívelő, hasonló célú projektekkel?

Mekkora az online adózási söralátét? Mekkora az online adózási söralátét?

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés