Ma indult a Wikipédia itthon... vagy mégsem?

Szerző: digibiz Forrás: Wikipédia

Címkék: Wikipédia

2010.
09.05.
18:51

1 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Azt mindenki tudja, hogy a Wikipédia egy nyílt tartalmú, a nyílt közösség által fejlesztett webes enciklopédia. Azt már kevesebben, hogy 2001. szeptember 5-én jött létre a magyar változat papíron, de tényleg csak papíron. Valójában 2003-ban indult el Gervai Péternek köszönhetően és azóta csak bővül és bővül. Ezt a szócikkek számának növekedése is mutatja.

A magyar nyelvhez kapcsolódó első Wikipédia 2001. szeptember 5-én jött létre. Amikor egy, egyelőre ismeretlen szerkesztő kérésére Larry Sanger, az angol Wikipédia akkori koordinátora létrehozta a http://hu.wikipedia.com/ címet. Ekkor a Wikipédia még UseModWiki szoftverrel működött. Ez a "nulladik" változat, nem volt igazán "élő". Összesen megközelítőleg 5 lapot tartalmazott és a felülete sem volt magyarra fordítva. Az archívumok szerint 2002 novemberében próbálkozott Simon Zoltán azzal, hogy a "nulladik" változat átkerülhessen egy új szoftverre.

Ebből végül semmi nem lett, és nem is nagyon foglalkozott ezután az üggyel senki, egészen 2003-ig.
Az év áprilisában kezdeményezte Gervai Péter informatikus a magyar Wikipédia újabb változatának elindítását. A ma is működő, magyar felületű és magyar kezdőlappal bejelentkező, nemzeti Wikipédia 2003. július 8-án indult el a http://hu.wikipedia.org/ címen. Az új változat technikai okokból nem tartotta meg a régi, mindössze néhány lapot tartalmazó adatbázist. Az első szócikk az Omega (együttes) volt.

Néhány számadat

Az internet tíz népszerű szolgáltatása közül az Index-olvasók a Wikipédiát 2010-ben a harmadik leginkább pótolhatatlannak választották (a Google-t és a YouTube-ot követően). Ezt bizonyítja szócikkeinek száma is. Mivel 2007. február 7-én elérte az 50 000-et, majd a 100 000. szócikk 2008. július 17-én és a 150 000. pedig 2009. december 25-én látott napvilágot. A több mint 250 nyelven olvasható Wikipédia-projektekben 2008. március 27-én 00:07 órakor született meg a tízmilliomodik Wikipédia-szócikk. Ezt a cikket a magyar Wikipédiában Pataki Márta hozta létre, és Nicholas Hilliard festőről szólt.
    
1 hozzászólás 

2010.
09.06.
12:48

Szabó Renáta
Nagyon lényegre törő,és hasznos információk találhatóak a cikkben.Köszönet érte!

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Origo vagy Index?

További villámkérdések  Szavazás állása

Iparági fúziók I-II

A fúziók, licencek, bevásárlások témakörében annyi az esemény, hogy halandó újságíró a legjobb szándékkal is csak jellemzőnek vélhető részleteket tud kiragadni a folyamatok áradatából. Ezúttal nem napjaink felvásárlásai között tallóztunk, hanem az iparág (közel)múltjából ragadtunk ki néhány tanulságos példát.

It-iparági fúziók I.rész: Méretes pofonok a segítő kéztől It-iparági fúziók I.rész: Méretes pofonok a segítő kéztől

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés