Húsz éve mobiltelefonáltak először Magyarországon

Szerző: Szabó Zsanett Forrás: digibiz.hu

Címkék: mobilszolgáltató | Sugár András

2010.
10.15.
11:50

1 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Először 1990. október 15-én intéztek mobilhívást az országban; Bod Péter Ákos kezdeményezte a hívást, hogy üdvözölje az USA soros alelnökét. Húsz év alatt ugyan telítődött a piac, az első magyar mobilszolgáltató egykori vezérigazgatója, Sugár András szerint a fejlődést már nem az előfizetők, sokkal inkább az aktív SIM kártyák számában és a fejlesztések nagyságában kell mérni.

Hazánkban az első mobilszolgáltató az 1989 decemberében megalakult Westel Rádiótelefon Kft. volt. A Matáv Rt. és az amerikai US West tulajdonában levő, 450 megahertzes hálózatot üzemeltető cég négy évig versenytársak nélkül úttörőként építhette hálózatát és ügyfélkörét, 1993-ban azonban a mobilszolgáltatások piaca háromszereplőssé vált azzal, hogy megjelent a digitális GSM szolgáltatás Magyarországon. A három magyarországi mobilszolgáltatóról készített augusztusi gyorsjelentés szerint előfizetőinek száma ma már megközelíti a 12 milliót, együttes forgalmuk tavaly csaknem  6-700 milliárd forint volt.
Sugár Andrást kérdeztük a kezdetekről - amikor a rádiótelefon éppen befért egy Zsiguli első két ülése közé - és a jövőről.

Amit akkor megálmodtunk, az most megvalósult

Az egykori Westel vezérigazgató szerint a szolgáltatás elindulása mérföldkő volt itthon, hiszen akkor még engedélyt kellett kérni ahhoz is, ha valaki használni szeretett volna egy telexgépet. "Mára a társadalom elérte azt, hogy a tömeges használaton keresztül a szabad információáramlás szabadságával élhet, a mobilkommunikáció mára értéket képvisel mindenki számára. Az okostelefonok és az általuk kínált piac robbanásszerű fejlődés előtt áll" - mondja Sugár, aki arra emlékeztet, hogy 2002-ben (április 19-én világelsőként! - a szerk.) küldhettünk először képet a telefonunkról, most már videókat továbbítunk, fizetünk, e-mailezünk vele.
Hazánkban az első mobiltelefon-hívást az USA-ba intézték; Bod Péter Ákos kezdeményezte az USA akkori soros alelnökének, Dan Quayle-nek. A világon először 1946-ban katonai céllal használtak ilyen készüléket, ami tulajdonképpen egy rádió volt. Ezt követte a hagyományos "táskás" mobil telefon és a klasszikus, kézzel fogható telefon, amiről 1973-ban Martin Cooper telefonált először. Az első mobilhívásról készített videót itt nézheti meg.
Sugár András elmondta, hogy a jövőben mobiltelefonnal is elérhető lesz a 100 megabites álomsebesség; számítani lehet arra, hogy kedvezőbbek lesznek a mobilinternet árak és a technikai fejlesztések mellett kiemelt figyelmet kannak majd a sim kártyák. Egyrészt az internet elterjesztése a mobilszolgáltatóknak is érdekükben áll (az árak csökkentésével elérhetőbbé teszik a lakosság számára), másrészt megfigyelhető, hogy nagy mértékben növekszik a sim kártya eladások száma. A sim kártya egy biztonságos rendszer, azonosító kóddal rendelkezik, feltörhetetlen, így remekül alkalmazható ott, ahol fontos a biztonság. Ilyen lehet a bankszektor is, (ahol a sim kártyánk lehetne a fizetőeszközünk) de erre egyelőre sem a szolgáltatók, sem a bankok nincsenek felkészülve. Az okostelefonok és táblagépek megjelenésével új felületek jöttek létre a termékfejlesztésben is, ilyen például a Toshiba által televíziókra kifejlesztetett 3D-s technológia, ami egy-két éven belül a telefonokba is beépülhet.

Ajánlott olvasmány és általános információk az [origo] "A bunkofontól az okostelefonig - húszéves a magyar mobil" című cikkében.
    
1 hozzászólás 

2010.
10.15.
15:44

WEsteles
Westel 900 a kapcsolat:-)

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Facebook csoport vagy céges honlap?

További villámkérdések  Szavazás állása

Magyar fejlesztés az e-vámügy

Június közepe óta létezik egyablakos, elektronikus vámügyintézés Magyarországon, amitől az ügyintézés felgyorsulását és leegyszerűsödését várják, kisebb költségért. A magyar fejlesztés egyedi, sehol ennyi hatóságot nem hangoltak össze az EU projektjében. Szántó Tamást, a Pénzügyminisztérium Informatikai Szolgáltató Központ elnökhelyettesét kérdeztük az új rendszerről.

Egyedi magyar fejlesztés az e-vámügyintézés Egyedi magyar fejlesztés az e-vámügyintézés

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés