Lopják a Gmail bejelentkezési adatokat

Szerző: digibiz Forrás: HWSW

Címkék: Gmail | adathalász | phishing

2010.
07.26.
07:47

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Ismeretlenek magyar nyelven, magyar felhasználók ellen indítottak phishing támadást, így próbálják begyűjteni a Google fiókok bejelentkezési adatait. Ennek egyik fiatal újságíró munkatársunk is majdnem áldozatául esett.

deviantart.comMunkatársunk is kis híján áldozatul esett annak a Gmail fiókon feltörését célzó támadásnak, amely több hazai felhasználót érintett. Szerencsére az átverés nem járt sikerrel (újságírónk szkeptikusságán múlt), így a digibiz szerkesztősége is zavartalanul működhet tovább.

Hazánkban megszokott gyenge magyar nyelvezettel és a többnyire hibás dizájnnal megjelenő phishing levelekkel szemben a  mostani próbálkozás valóban megtévesztésig hasonlít a Gmail bejelentkező oldalára - számolt be többek között a HWSW, amit mi át is éltünk.


Az adathalász próbálkozás e-mailben érkezik a célpontok Gmail címére, és azzal a szöveggel igyekszik felpiszkálni a felhasználó figyelmét, hogy amennyiben nem jelentkezik be ismét, akkor nem tesz eleget a Google adatbiztonsági elveinek, ezért a fiókját 90 napos inaktivitás után törölhetik. A sikeres, e-mail fiók elleni adathalász támadás jele, ha már nem tud valaki belépni a fiókjába.
Észre lehet venni
Eleve gyanús, ha bármely szolgáltató a jelszavunkat kéri bármilyen okból. Másrészt az adathalász sosem rendelkezik eléréssel az eredeti szolgáltatás webcíméhez, így a böngésző címsorát leellenőrizve azonnal látszik a csalás. A webcím eleje lehet bármi, mindig a vége számít, ez esetben mail.google.com a helyes cím. Harmadrészt a levél feladóját is érdemes megnézni. Ez esetben egy Gmail címről érkezik a levél, ami szintén fura, hiszen az a felhasználói címvégződés, a Google mindig @google.com címekről levelez, ami csak a szolgáltatásokhoz vagy Google alkalmazottakhoz tartozhat.
Banki ügyintézést is érinthet

Természetesen nem csak e-mail fiókok adatait tudják könnyedén begyűjteni adathalászok: ahogy arról a digibiz.hu is beszámolt, év elején kissé átlátszó módon ugyan, de több hazai bank home bank felületét is támadás érte. A fenyegetettség tehát valós, azonban a belőle származó kockázatok jól kezelhetőek. Az elmúlt két-három év során általában 3-4 havonta történtek komolyabb próbálkozások, amelyek között az elmúlt két évben az ügyfelek vagy a bank számára károkkal végződőek már nem akadtak. A fenyegetettség megjelenésével egyidőben a pénzintézetek több más biztonsági intézkedés mellett bevezették a  kétcsatornás, két faktoros tranzakció-hitelesítési eljárást, valamint a bankszámlaterhelésekről szóló azonnali SMS küldést.


    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Torrent vagy iTunes?

További villámkérdések  Szavazás állása

Kémek a sasfészekben

Mindenkinek lehet olyan ismerőse, aki bár aktív internethasználó, mégis nagy ívben elkerüli a közösségi oldalakat. Hogy miért? Egy részük állítólag azért, mert "hivatalból" tilos megjelennie a webes nyilvánosság előtt. Persze azokról is csak sejtéseink lehetnek, akik szolgálatot teljesítenek, amikor éppen lájkolnak.

Hivatalból eltiltva - Akiket hiába keresünk a Facebookon Hivatalból eltiltva - Akiket hiába keresünk a Facebookon

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés