A legnagyobb hackerakciók

Szerző: digibiz Forrás: MTI

Címkék: hacker | litsa | támadás | biztonság | támadás

2011.
03.27.
22:43

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Súlyos támadás érte az Európai Unió számítógépes rendszerét a csütörtökön kezdődő EU-csúcsértekezletre való felkészülés hajrájában. A támadás elsősorban a működés megbénítását célozta, és a jelek szerint arra nem irányult, hogy a honlapot feltörve bizalmas információkhoz jussanak hozzá.

A XXI. század a számítógépes hadviselés korszakává vált. A stratégiai közműveket másodpercenként éri kibernetikai támadás. A kibertámadások évente milliárdos károkat okoznak. A támadások leggyakoribb célpontjai a szellemi termékek, a pénzügyi információk és az ügyfélazonosításra szolgáló adatok. A támadásokat politikai nyomásgyakorlásra és anyagi haszonszerzésre egyaránt használják.
Pillanatképek az elmúlt két év kiberháborújából:

2010. január - A Google bejelentette, hogy ismeretlenek támadást intéztek a vállalat rendszerei ellen, információkat loptak el onnan. A hackerek célja az volt, hogy feltörjék kínai emberi jogi aktivisták kommunikációját. A támadás a Google internetes rendszereinek szívét érte, lényegében az összes webes szolgáltatást, világszerte felhasználók millióit érintette.
2010. június  - Kínai hackerek feltörték a dél-koreai védelmi minisztérium honlapját, s olyan bizalmas dél-koreai katonai dokumentumokhoz férkőztek hozzá, amelyek a Global Hawk pilóta nélküli amerikai repülőgép megvásárlására vonatkoztak.

2010. szeptember 25. - Irán elismerte, hogy ipari létesítményeinek mintegy 30 ezer számítógépe fertőződött meg a rejtélyes Stuxnet vírussal. Szakemberek szerint a támadás a számítógépes hadviselés korszakának nyitányát jelenti. A Stuxnet az első olyan rosszindulatú program, amely nem csak leblokkolja a számítógépeket, de fizikailag is kárt tud okozni az ipari létesítményékben. (A Stuxnet a német Siemens cégnek az olajvezetékeket, -platformokat, áramelosztókat és más ipari létesítményeket vezérlő programját keresi és támadja meg a számítógépekben. Szakértők szerint a vírus célja informatikai szabotázs végrehajtása, vagyis oly módon megváltoztatni a létesítmények működését, hogy azok fizikailag megsemmisüljenek.)

2010. október 15. - Titkos dél-koreai kormányzati dokumentumokhoz jutottak vélhetően kínai hackerek azáltal, hogy a látszólag hivatalos dél-koreai e-maileket küldtek szöuli külügyi és védelmi ügyekkel foglalkozó kormányzati dolgozóknak. Az elektronikus levelek Kim Dzsong Il észak koreai államfő kínai útjának részleteiről szóltak, látszólag egy dél-koreai elnöki hivatali tisztségviselőtől és egy diplomatától származtak. Valójában hackerprogramokat tartalmaztak, s a két legnagyobb dél-koreai portálon, a Naveren és a Daumon keresztül hajtották végre a kibertámadást.

2010. november 28. - A The Jester (az Udvari Bolond) álnevet használó ismeretlen hacker megbénította a WikiLeaks oknyomozó portált, röviddel azután, hogy az megkezdte több százezer oldal titkos amerikai diplomáciai sürgöny közreadását.

2010. november 30. - Ismét erőteljes kibertámadás érte a WikiLeaks oknyomozó hírportált, és ennek következtében a honlap órákon keresztül elérhetetlen volt az európai és amerikai internetezők számára. Most is "elosztott szolgáltatás-megtagadás" típusú támadás érte, amelynek lényege, hogy egy vírus segítségével fantom gépekről egyszerre annyi kérést küldenek az oldal felé, hogy az mások számára elérhetetlenné válik.

2010. december - A hónap folyamán hackertámadások érték a francia pénzügyminisztérium számítógépeit. A hackerek a francia G-20-as elnökséggel és nemzetközi gazdasági ügyekkel kapcsolatos dokumentumokra vadásztak, "profik és szervezettek" voltak. Szakértő szerint ilyen súlyos kibertámadás még sosem érte Franciaországot.

2010. december 9. - Hackertámadás érte a svéd kormány weboldalát. Amióta svéd letartóztatási parancs alapján  december 7-én nemi erőszak és szexuális zaklatás vádjával Londonban őrizetbe vették a WikiLeaks-alapító Julian Assange-t, kibertámadás érte a svéd ügyészi hivatal weboldalát, valamint annak a stockholmi ügyvédnek a honlapját és email-fiókját is, aki Assange állítólagos áldozatait védi.

2010. december 23. - Az Obama-kormány nevében küldött trójai üdvözlettel gigabájtnyi bizalmas adathoz jutottak azok a hackerek, akik a számítógépes bűnözéssel foglalkozó hivatalnokokat vették célba. Az üdvözlőlap helyett a ZeuS nevű trójai program aktiválódott, amelynek segítségével a támadók értékes jelszavakat és egyéb bizalmas információkat szereztek meg.

2011. január - Kibertámadás érte kínai komputerekről a kanadai kormány számítógépes rendszerét. A példátlan számítógépes támadásban a hackerek behatoltak két gazdasági kulcsminisztérium rendszerébe, a pénzügyminisztériumba és a kincstári hivatalba.

2011. február 2. - Önmagát Anonymusnak nevező hackerek laza nemzetközi csoportja megtámadta az egyiptomi tájékoztatási minisztérium és a kormányzó Nemzeti Demokrata Párt weboldalát. A támadás rögtön azután történt, hogy az országban helyreállították az internet-szolgáltatást. (Ugyanez a csoport novemberben és decemberben az amerikai titkos dokumentumok és diplomáciai táviratok százezreit kiszivárogtató WikiLeaks védelmében lépett akcióba.)

2011. március 4. - Számítógépes támadás érte a dél-koreai elnöki hivatal, a külügyminisztérium és számos más tárca, illetve fontos kormányzati intézmény internetes oldalát. A támadást az ún. DDoS-módszerrel intézték, vagyis a hackerek irányítása alá vont számítógépekről egyszerre próbáltak belépni a kiszemelt honlapokra, ilyen módon túlterhelték az oldalakat kiszolgáló szervereket, és a honlapok elérhetetlenné váltak.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Bill Gates vagy Steve Jobs?

További villámkérdések  Szavazás állása

Interjú a Jujj.hu eladásáról

A hazai online videózásnak és a netes közösségeknek bőven van hová fejlődnie. Az ezekben rejlő lehetőségekről, a nagy bevásárlásokról és portfólióbővítésről beszélgettünk Holman Endrével, a juj.hu-t és Cotcot.hu-t nemrég megvásárló Generál Média ügyvezetőjével. Olvassa el a teljes cikket!

Új alapokra kerül az online videózás - interjú a juj.hu eladásáról Új alapokra kerül az online videózás - interjú a juj.hu eladásáról

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés