A legnagyobb hackerakciók

Szerző: digibiz Forrás: MTI

Címkék: hacker | litsa | támadás | biztonság | támadás

2011.
03.27.
22:43

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Súlyos támadás érte az Európai Unió számítógépes rendszerét a csütörtökön kezdődő EU-csúcsértekezletre való felkészülés hajrájában. A támadás elsősorban a működés megbénítását célozta, és a jelek szerint arra nem irányult, hogy a honlapot feltörve bizalmas információkhoz jussanak hozzá.

A XXI. század a számítógépes hadviselés korszakává vált. A stratégiai közműveket másodpercenként éri kibernetikai támadás. A kibertámadások évente milliárdos károkat okoznak. A támadások leggyakoribb célpontjai a szellemi termékek, a pénzügyi információk és az ügyfélazonosításra szolgáló adatok. A támadásokat politikai nyomásgyakorlásra és anyagi haszonszerzésre egyaránt használják.
Pillanatképek az elmúlt két év kiberháborújából:

2010. január - A Google bejelentette, hogy ismeretlenek támadást intéztek a vállalat rendszerei ellen, információkat loptak el onnan. A hackerek célja az volt, hogy feltörjék kínai emberi jogi aktivisták kommunikációját. A támadás a Google internetes rendszereinek szívét érte, lényegében az összes webes szolgáltatást, világszerte felhasználók millióit érintette.
2010. június  - Kínai hackerek feltörték a dél-koreai védelmi minisztérium honlapját, s olyan bizalmas dél-koreai katonai dokumentumokhoz férkőztek hozzá, amelyek a Global Hawk pilóta nélküli amerikai repülőgép megvásárlására vonatkoztak.

2010. szeptember 25. - Irán elismerte, hogy ipari létesítményeinek mintegy 30 ezer számítógépe fertőződött meg a rejtélyes Stuxnet vírussal. Szakemberek szerint a támadás a számítógépes hadviselés korszakának nyitányát jelenti. A Stuxnet az első olyan rosszindulatú program, amely nem csak leblokkolja a számítógépeket, de fizikailag is kárt tud okozni az ipari létesítményékben. (A Stuxnet a német Siemens cégnek az olajvezetékeket, -platformokat, áramelosztókat és más ipari létesítményeket vezérlő programját keresi és támadja meg a számítógépekben. Szakértők szerint a vírus célja informatikai szabotázs végrehajtása, vagyis oly módon megváltoztatni a létesítmények működését, hogy azok fizikailag megsemmisüljenek.)

2010. október 15. - Titkos dél-koreai kormányzati dokumentumokhoz jutottak vélhetően kínai hackerek azáltal, hogy a látszólag hivatalos dél-koreai e-maileket küldtek szöuli külügyi és védelmi ügyekkel foglalkozó kormányzati dolgozóknak. Az elektronikus levelek Kim Dzsong Il észak koreai államfő kínai útjának részleteiről szóltak, látszólag egy dél-koreai elnöki hivatali tisztségviselőtől és egy diplomatától származtak. Valójában hackerprogramokat tartalmaztak, s a két legnagyobb dél-koreai portálon, a Naveren és a Daumon keresztül hajtották végre a kibertámadást.

2010. november 28. - A The Jester (az Udvari Bolond) álnevet használó ismeretlen hacker megbénította a WikiLeaks oknyomozó portált, röviddel azután, hogy az megkezdte több százezer oldal titkos amerikai diplomáciai sürgöny közreadását.

2010. november 30. - Ismét erőteljes kibertámadás érte a WikiLeaks oknyomozó hírportált, és ennek következtében a honlap órákon keresztül elérhetetlen volt az európai és amerikai internetezők számára. Most is "elosztott szolgáltatás-megtagadás" típusú támadás érte, amelynek lényege, hogy egy vírus segítségével fantom gépekről egyszerre annyi kérést küldenek az oldal felé, hogy az mások számára elérhetetlenné válik.

2010. december - A hónap folyamán hackertámadások érték a francia pénzügyminisztérium számítógépeit. A hackerek a francia G-20-as elnökséggel és nemzetközi gazdasági ügyekkel kapcsolatos dokumentumokra vadásztak, "profik és szervezettek" voltak. Szakértő szerint ilyen súlyos kibertámadás még sosem érte Franciaországot.

2010. december 9. - Hackertámadás érte a svéd kormány weboldalát. Amióta svéd letartóztatási parancs alapján  december 7-én nemi erőszak és szexuális zaklatás vádjával Londonban őrizetbe vették a WikiLeaks-alapító Julian Assange-t, kibertámadás érte a svéd ügyészi hivatal weboldalát, valamint annak a stockholmi ügyvédnek a honlapját és email-fiókját is, aki Assange állítólagos áldozatait védi.

2010. december 23. - Az Obama-kormány nevében küldött trójai üdvözlettel gigabájtnyi bizalmas adathoz jutottak azok a hackerek, akik a számítógépes bűnözéssel foglalkozó hivatalnokokat vették célba. Az üdvözlőlap helyett a ZeuS nevű trójai program aktiválódott, amelynek segítségével a támadók értékes jelszavakat és egyéb bizalmas információkat szereztek meg.

2011. január - Kibertámadás érte kínai komputerekről a kanadai kormány számítógépes rendszerét. A példátlan számítógépes támadásban a hackerek behatoltak két gazdasági kulcsminisztérium rendszerébe, a pénzügyminisztériumba és a kincstári hivatalba.

2011. február 2. - Önmagát Anonymusnak nevező hackerek laza nemzetközi csoportja megtámadta az egyiptomi tájékoztatási minisztérium és a kormányzó Nemzeti Demokrata Párt weboldalát. A támadás rögtön azután történt, hogy az országban helyreállították az internet-szolgáltatást. (Ugyanez a csoport novemberben és decemberben az amerikai titkos dokumentumok és diplomáciai táviratok százezreit kiszivárogtató WikiLeaks védelmében lépett akcióba.)

2011. március 4. - Számítógépes támadás érte a dél-koreai elnöki hivatal, a külügyminisztérium és számos más tárca, illetve fontos kormányzati intézmény internetes oldalát. A támadást az ún. DDoS-módszerrel intézték, vagyis a hackerek irányítása alá vont számítógépekről egyszerre próbáltak belépni a kiszemelt honlapokra, ilyen módon túlterhelték az oldalakat kiszolgáló szervereket, és a honlapok elérhetetlenné váltak.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Safari vagy Chrome?

További villámkérdések  Szavazás állása

Olajszennyezés és Google

Az emberiség történetének egyik legkomolyabb olajszennyezéssel járó természeti katasztrófájában érintett BP olajtársaság nem fukarkodik, a jelek szerint minden pénzt megér nekik, hogy valamelyest javíthassanak sérült reputációjukon. Ennek kapcsán felmerül a kérdés, milyen mértékben képesek a nagyvállalatok befolyásolni a neten terjedő híreket azzal, hogy felvásárolják a Google-nél a kontextusban érintett keresőszavakat.

Keresőszó-vásárlással szépíthető a természeti katasztrófa Keresőszó-vásárlással szépíthető a természeti katasztrófa

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés