Lemondott Steve Jobs

Szerző: digibiz Forrás: Washington Post

Címkék: Apple | Steve Jobs

2011.
08.25.
11:41

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Steve Jobs, az Apple társalapítója és vezérigazgatója szerdán lemondott a cég vezetéséről. A bejelentést követően az Apple részvényei egyből 5 százalékot zuhantak.

Jobs egészségi állapota szinte állandó téma volt a médiában, esetleges visszavonulásáról folyamatosan pletykáltak, ráadásul hogyléte a tőzsdét is állandó mozgásban tartotta. Miután 2004-ben hasnyálmirigyrákot diagnosztizáltak nála, hosszú idő volt míg szerencsésen felgyógyult, viszont azóta folyamatosan voltak problémái. 2009-ben májtranszplantációt hajtottak rajta végre, idén januárban pedig hosszabb egészségügyi pihenőre ment, és csak márciusban az iPad2 bevezetése miatt tért vissza a vezetésbe.

Az eddigi vezérigazgató most a vezetői tanács előtt úgy fogalmazott, hogy mindig úgy gondolta, ő lesz az első aki szól nekik, ha úgy érzi, már nem felel meg posztja és saját elvárásainak, és szerinte most jött el ez a pillanat. A tanács elfogadta Jobs döntését, aki azonban nem fog eltűnni az Apple-től, hiszen egyből megválasztották a testület elnökének. Jobs nem hozott hirtelen döntést, már utódját is kijelölte a posztra, Tim Cook személyében, aki idén, és még 2004-ben is helyettesítette, amikor távol volt. Cook 1998-ban csatlakozott a vállalathoz, majd egyre nagyobb szerepe volt az új termékek bevezetsében és vált Jobs jobbkezévé. A javaslatot a tanács is értékelte, hiszen szinte egyértelmű volt, hogy ő ül majd a vezérigazgatói székbe.

Steve Jobs a számítástechnikai ipar egyik legmeghatározóbb személyisége. Gyakorlatilag a szülei garázsában alapította meg az Apple-t, aminek vezetésével megváltoztatta az emberek személyi számítógépekhez való viszonyát. Elérte, hogy az Apple termékekért úgy rajongjanak a vásárlók, mintha popsztárok lennének, és a boltok előtt így hamarosan hosszú sorok kígyóztak, bármilyen új eszközt dobtak is piacra. Nem kellett sok idő, hogy ne csak azok vegyék az Apple gépeket, akiknek elegük volt a Microsoft-ból, hanem szinte bárki. A legutóbbi siker az iPad volt, amihez hasonló készüléket sok más cég is piacra dobot, de a legtöbb belebukott, és most az Apple táblagépe dominálja a piacot.

Jobs egyébként egyszer 1985-ben már otthagyta az Apple-t, alapított megy másik céget és megvette a Pixar-t, majd 1997-ben amikor az Apple a csőd szélén állt, visszahívták a vezetésbe, és ezt követően vitte sikerre a céget. Az Apple üzleti sikerének titka az egyik legjobban őrzött gazdasági titok Amerikában, nem nagyon lehet tudni a cég működéséről, így nem véletlen, hogy egy belső ember, Tim Cook lett az új vezérigazgató. Viszont sokan úgy gondolják, hogy ez a gazdasági siker egyedül Steve Jobs-on múlik, így bármikor pletykék röppentek fel esetleges lemondásáról, vagy rosszabbodó egészségügyi állapotáról, az Apple részvények látványosan visszaestek. 

A mostani bejelentés miatt is zuhantak rögtön 5 százalékot. Egy ilyen formátumú személy lemondása nem csak az Apple, de a számítógépes világ történetében is lezár egy korszakot. Jobs pont a Facebook-kal és a Google-lel való csatározás közepén hagyja ott a vezetést, de egy új szolgáltatás, az iCloud teljes bevezetése előtt. Viszont mivel a tanács elnöke marad,  folyamatosan részt vesz majd a cég irányításában, hiszen az Apple-t nem is lehetne elképzelni Steve Jobs nélkül.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Biciklivel vagy autóval?

További villámkérdések  Szavazás állása

Kétmilliós netbankos körkérdés

Jóval kétmillió fölött jár már az internetbanki szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfelek száma. Megnéztük, a kutatások szerint kikről is van szó, és összevetettük az adatokat a bankoktól kapott információkkal. Kiderült, hogy az összképet erősen árnyalják az egyes bankok közti különbségek.

Kétmilliós körkérdés: kik használják az online banki szolgáltatásokat? Kétmilliós körkérdés: kik használják az online banki szolgáltatásokat?

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés