Lemondott Steve Jobs

Szerző: digibiz Forrás: Washington Post

Címkék: Apple | Steve Jobs

2011.
08.25.
11:41

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Steve Jobs, az Apple társalapítója és vezérigazgatója szerdán lemondott a cég vezetéséről. A bejelentést követően az Apple részvényei egyből 5 százalékot zuhantak.

Jobs egészségi állapota szinte állandó téma volt a médiában, esetleges visszavonulásáról folyamatosan pletykáltak, ráadásul hogyléte a tőzsdét is állandó mozgásban tartotta. Miután 2004-ben hasnyálmirigyrákot diagnosztizáltak nála, hosszú idő volt míg szerencsésen felgyógyult, viszont azóta folyamatosan voltak problémái. 2009-ben májtranszplantációt hajtottak rajta végre, idén januárban pedig hosszabb egészségügyi pihenőre ment, és csak márciusban az iPad2 bevezetése miatt tért vissza a vezetésbe.

Az eddigi vezérigazgató most a vezetői tanács előtt úgy fogalmazott, hogy mindig úgy gondolta, ő lesz az első aki szól nekik, ha úgy érzi, már nem felel meg posztja és saját elvárásainak, és szerinte most jött el ez a pillanat. A tanács elfogadta Jobs döntését, aki azonban nem fog eltűnni az Apple-től, hiszen egyből megválasztották a testület elnökének. Jobs nem hozott hirtelen döntést, már utódját is kijelölte a posztra, Tim Cook személyében, aki idén, és még 2004-ben is helyettesítette, amikor távol volt. Cook 1998-ban csatlakozott a vállalathoz, majd egyre nagyobb szerepe volt az új termékek bevezetsében és vált Jobs jobbkezévé. A javaslatot a tanács is értékelte, hiszen szinte egyértelmű volt, hogy ő ül majd a vezérigazgatói székbe.

Steve Jobs a számítástechnikai ipar egyik legmeghatározóbb személyisége. Gyakorlatilag a szülei garázsában alapította meg az Apple-t, aminek vezetésével megváltoztatta az emberek személyi számítógépekhez való viszonyát. Elérte, hogy az Apple termékekért úgy rajongjanak a vásárlók, mintha popsztárok lennének, és a boltok előtt így hamarosan hosszú sorok kígyóztak, bármilyen új eszközt dobtak is piacra. Nem kellett sok idő, hogy ne csak azok vegyék az Apple gépeket, akiknek elegük volt a Microsoft-ból, hanem szinte bárki. A legutóbbi siker az iPad volt, amihez hasonló készüléket sok más cég is piacra dobot, de a legtöbb belebukott, és most az Apple táblagépe dominálja a piacot.

Jobs egyébként egyszer 1985-ben már otthagyta az Apple-t, alapított megy másik céget és megvette a Pixar-t, majd 1997-ben amikor az Apple a csőd szélén állt, visszahívták a vezetésbe, és ezt követően vitte sikerre a céget. Az Apple üzleti sikerének titka az egyik legjobban őrzött gazdasági titok Amerikában, nem nagyon lehet tudni a cég működéséről, így nem véletlen, hogy egy belső ember, Tim Cook lett az új vezérigazgató. Viszont sokan úgy gondolják, hogy ez a gazdasági siker egyedül Steve Jobs-on múlik, így bármikor pletykék röppentek fel esetleges lemondásáról, vagy rosszabbodó egészségügyi állapotáról, az Apple részvények látványosan visszaestek. 

A mostani bejelentés miatt is zuhantak rögtön 5 százalékot. Egy ilyen formátumú személy lemondása nem csak az Apple, de a számítógépes világ történetében is lezár egy korszakot. Jobs pont a Facebook-kal és a Google-lel való csatározás közepén hagyja ott a vezetést, de egy új szolgáltatás, az iCloud teljes bevezetése előtt. Viszont mivel a tanács elnöke marad,  folyamatosan részt vesz majd a cég irányításában, hiszen az Apple-t nem is lehetne elképzelni Steve Jobs nélkül.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Google vagy Yahoo?

További villámkérdések  Szavazás állása

Visszanyalt a fagyi

A Buzz jogsértései miatt indított jogi hajcihőt végül peren kívül sikerült rendeznie a Google-nek, de így is 2 milliárd forintnak megfelelő összegbe és egy fájóan népszerű videó elterjedésébe került az azóta megbukott termékük agresszív bevezetőkampánya.

Google: ingyenfagyi-osztásért 8 millió dollár büntetés Google: ingyenfagyi-osztásért 8 millió dollár büntetés

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés