Lekapcsolhatják a netet egyiptomi mintára?

Szerző: digibiz Forrás: CNN.com / Digibiz.hu

Címkék: internet | Egyiptom

2011.
02.04.
09:53

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Az egyiptomi internet lekapcsolása óta többekben felmerült a kérdés, hogy vajon máshol is megtörténhet-e ugyanez. Technikailag igen, ám szakértők szerint semmi esély nincs arra, hogy valaha lekapcsolják a netet az Egyesült Államokban, világszinten pedig még kevesebb.

Úgy tűnik, hogy Egyiptomban néhány nappal ezelőtt könnyedén lekapcsolták az internetet. A CNN arra kereste a választ, hogy lehetséges-e, hogy Amerika is leállítsa egyszer az internetet, sőt az, hogy a világon mindenhol eltűnjön.

Szakértők szerint technikailag ugyan lehetséges, de semmi esély nincs rá, hogy egyszer megtörténjen.  

"El lehet venni az internetet? Igen. Le lehet kapcsolni? Nem. Főleg ezen a ponton már szinte teljesen lehetetlen." - nyilatkozta Jim Cowie, a Renesys alapítója.

Az internet forgalom figyelő cégek szerint az egyiptomi kormány múlt hét végén felhívta az ország öt fő internet szolgáltatóját, és megparancsolta nekik, hogy állítsák le az online forgalmat.

Be-, és kikapcsoló gomb természetesen nem létezik. Van viszont egy IP cím lista, ami az információt vezeti a netes csomópontok között. Egyiptomban megváltoztatták a szoftvereket, így érvénytelen lett az útvonal.

Ez egy nagyon szélsőséges intézkedés. Eddig csak kétszer történt hasonló: az egyik a 2007-es mianmari tiltakozások során, a másik pedig 2005-ben Nepálban, amikor a király magához ragadta a hatalmat. Korábban megírtuk, hogy Egyiptomban eddig is komoly szigor és ellenőrzés övezte a világhálót, különösképpen a bloggereket, akik közül többet bebörtönöztek. Irán és Kína pedig szűri a netet, ahelyett, hogy az egészet blokkolná.

Technikailag az Egyesült Államok is megtehetné ugyanazt, mint Egyiptom. A kormánynak utasítania kéne a legjobb négy-öt internet szolgáltatót, hogy megzavarják a Border Gateway Protocols-t, ezáltal leállna a forgalom nagyja. Mások szerint a kormánynak az ország több ezer internet szolgáltatójával kéne tárgyalnia, ahhoz, hogy a lekapcsolás megtörténjen, ez azonban kivitelezhetetlen.

Több gátja is lenne a szigorításnak. Egyrészt az, hogy az amerikai internet sokkal nagyobb. Több érintett társaság van, több adat és több hely, ahol az internet bejön és kimegy az országból. Sőt, az Egyesült Államok törvényei meggátolják a tekintélyelvű lekapcsolást.

Andrew Blum, a CNN tudósítója szerint kereskedelmi okokból is lehetetlen, hogy valaha ne legyen internet az USA-ban. Ez olyan lenne, mintha a kormány be akarná zárni a McDonalds'-ot, az összeset egyszerre.

Azonban a CNET szerint három amerikai szenátor törvényjavaslatot nyújtott be arra vonatkozóan, hogy az elnök rendkívüli hatáskörrel bírjon egy esetleges cybertámadás vagy más katasztrófa esetén.

A törvényjavaslat szerzői megpróbálnak távol maradni az Egyiptomban történtektől. Ennek érdekében kiadtak egy nyilatkozatot, miszerint az ő javaslatuk védelmet nyújt az ellen, hogy az elnök lekapcsolhassa az internet hozzáférést.

Az internet világszintű leállítása globális koordinációt igényelne, ami a szakértők szerint teljesen lehetetlen.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Farmville vagy MaffiaWars?

További villámkérdések  Szavazás állása

ÜGYFÉLKAPU

Bár karbantartás miatti leállások a jövőben is várhatók, az ügyfélkapu köszöni szépen, rekord látogatottság mellett működik. A közel ötmilliárdos EU-s finanszírozású rendszer fejlesztéséről Oláh Istvánt, az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózatot és a Kormányzati Portált üzemeltető Kopint-Datorg Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük.

Két éven belül illeték is fizethető az ügyfélkapun keresztül - interjú Két éven belül illeték is fizethető az ügyfélkapun keresztül - interjú

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés