Legyőzték a tartalomszolgáltatók az internetszolgáltatókat?

Szerző: digibiz Forrás: The New York Times, Wall Street Journal

Címkék: internet semlegesség

2010.
12.22.
00:46

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Az amerikai Szövetségi Távközlési Bizottság (Federal Communications Commission - FCC) tegnapi szavazásán döntött arról, hogy bevezetésre kerülnek az internet semlegességét biztosító szabályok. Bár a kompromisszumokkal teli szabályozás azonban számos kérdésben nem egyértelmű, az internetszolgáltatók megregulázása volt a cél.

Először rendelkezünk olyan kikényszeríthető szabályokkal, amelyek biztosítják az internet szabadságát és nyitottságát - nyilatkozta a szavazást követően FCC elnöke, Julius Genachowski. A testület három demokrata tagja az új szabályok mellett szavazott, a két republikánus ellenezte a tervezetet. A demokrata Barack Obama elnök üdvözölte az eredményt.


A döntés azt jelenti, minden legális online tartalomhoz az internetszolgáltatóknak kötelezettsége ugyanolyan szintű hozzáférést biztosítani. A szabályozás azért fontos, mert az elmúlt időszakban bevételeik maximalizálása érdekében az internetszolgáltatók többféle módon korlátozták egyes weboldalak elérhetőségét.


A kritikusok ugyanakkor éppen azt róják fel az FCC-nek, hogy a hosszas egyeztetések árán létrejött szöveg, amely a mobilinternet szolgáltatókra nézve kevésbé szigorú a vezetékes szolgáltatókhoz képest, a legfontosabb kérdésekben nem fogalmaz egyértelműen, így a kiskapuk kihasználásával semmit sem változik majd a jelenlegi gyakorlat.


Így például a szolgáltatóknak engedélyezi az "indokolt hálózati menedzsment"-et, amely lehetővé teszi a sávszélességgel való gazdálkodást, így akár az egy adott site elérhetőségének lassítását. A jogszabály nem tiltja meg egyértelműen azt, hogy az internetszolgáltatók számára a tartalomtulajdonos fizessen azért, hogy a szolgáltatása irányába biztosítsák a stabil elérhetőséget, akár a többiek rovására. Az FCC elnöke, Julian Genachowski szerint bár ilyen konkrét tiltás valóban nincs a szövegben, de ezt a fajta gyakorlatot az "FCC nem tudja elfogadni".


A vezeték nélküli internetszolgáltatók örülhetnek, mert bár a jogszabály kimondja, hogy nem blokkolhatnak weboldalakat, de teljes szolgáltatásokat viszont igen. Kivéve - és ezt a Skype érthetően melegen üdvözölte - azokat, amelyek versenytársai saját hang és video szolgáltatásaiknak.


A szabályozás várhatóan 2011 elején lép hatályba.


 

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

iWiW vagy myVip?

További villámkérdések  Szavazás állása

Nők a neten

Az Ipsos-Gemius SA adatai szerint a legmagasabb arányban a Barátikör.com közösségi oldalon vannak jelen a hölgyek 55,16%-kal, míg a Facebook-on a magyar felhasználók 53%-a nő.

A nők és az internet kapcsolata A nők és az internet kapcsolata

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés