Legyőzték a tartalomszolgáltatók az internetszolgáltatókat?

Szerző: digibiz Forrás: The New York Times, Wall Street Journal

Címkék: internet semlegesség

2010.
12.22.
00:46

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Az amerikai Szövetségi Távközlési Bizottság (Federal Communications Commission - FCC) tegnapi szavazásán döntött arról, hogy bevezetésre kerülnek az internet semlegességét biztosító szabályok. Bár a kompromisszumokkal teli szabályozás azonban számos kérdésben nem egyértelmű, az internetszolgáltatók megregulázása volt a cél.

Először rendelkezünk olyan kikényszeríthető szabályokkal, amelyek biztosítják az internet szabadságát és nyitottságát - nyilatkozta a szavazást követően FCC elnöke, Julius Genachowski. A testület három demokrata tagja az új szabályok mellett szavazott, a két republikánus ellenezte a tervezetet. A demokrata Barack Obama elnök üdvözölte az eredményt.


A döntés azt jelenti, minden legális online tartalomhoz az internetszolgáltatóknak kötelezettsége ugyanolyan szintű hozzáférést biztosítani. A szabályozás azért fontos, mert az elmúlt időszakban bevételeik maximalizálása érdekében az internetszolgáltatók többféle módon korlátozták egyes weboldalak elérhetőségét.


A kritikusok ugyanakkor éppen azt róják fel az FCC-nek, hogy a hosszas egyeztetések árán létrejött szöveg, amely a mobilinternet szolgáltatókra nézve kevésbé szigorú a vezetékes szolgáltatókhoz képest, a legfontosabb kérdésekben nem fogalmaz egyértelműen, így a kiskapuk kihasználásával semmit sem változik majd a jelenlegi gyakorlat.


Így például a szolgáltatóknak engedélyezi az "indokolt hálózati menedzsment"-et, amely lehetővé teszi a sávszélességgel való gazdálkodást, így akár az egy adott site elérhetőségének lassítását. A jogszabály nem tiltja meg egyértelműen azt, hogy az internetszolgáltatók számára a tartalomtulajdonos fizessen azért, hogy a szolgáltatása irányába biztosítsák a stabil elérhetőséget, akár a többiek rovására. Az FCC elnöke, Julian Genachowski szerint bár ilyen konkrét tiltás valóban nincs a szövegben, de ezt a fajta gyakorlatot az "FCC nem tudja elfogadni".


A vezeték nélküli internetszolgáltatók örülhetnek, mert bár a jogszabály kimondja, hogy nem blokkolhatnak weboldalakat, de teljes szolgáltatásokat viszont igen. Kivéve - és ezt a Skype érthetően melegen üdvözölte - azokat, amelyek versenytársai saját hang és video szolgáltatásaiknak.


A szabályozás várhatóan 2011 elején lép hatályba.


 

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

iPhone vagy Blackberry?

További villámkérdések  Szavazás állása

Tud különbséget tenni?

Jelenleg 500 MB-os mobilnet csomagra havi 2000 forinttól elő lehet fizetni, a 3-4 GB-os csomagok ára 4000 forint, a 7-14 GB-osaké pedig 6000 forint körül van. Ezzel párhuzamosan a vezetékes előfizetések ára sebességtől és adatmennyiségtől függően 2800 (1 GB) és 14000 forint között mozog, de van olyan csomag is, amely 4000 forint körüli összegért biztosít korlátlan hozzáférést.

Mobil kontra vezetékes net Mobil kontra vezetékes net

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés