Legyőzték a tartalomszolgáltatók az internetszolgáltatókat?

Szerző: digibiz Forrás: The New York Times, Wall Street Journal

Címkék: internet semlegesség

2010.
12.22.
00:46

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Az amerikai Szövetségi Távközlési Bizottság (Federal Communications Commission - FCC) tegnapi szavazásán döntött arról, hogy bevezetésre kerülnek az internet semlegességét biztosító szabályok. Bár a kompromisszumokkal teli szabályozás azonban számos kérdésben nem egyértelmű, az internetszolgáltatók megregulázása volt a cél.

Először rendelkezünk olyan kikényszeríthető szabályokkal, amelyek biztosítják az internet szabadságát és nyitottságát - nyilatkozta a szavazást követően FCC elnöke, Julius Genachowski. A testület három demokrata tagja az új szabályok mellett szavazott, a két republikánus ellenezte a tervezetet. A demokrata Barack Obama elnök üdvözölte az eredményt.


A döntés azt jelenti, minden legális online tartalomhoz az internetszolgáltatóknak kötelezettsége ugyanolyan szintű hozzáférést biztosítani. A szabályozás azért fontos, mert az elmúlt időszakban bevételeik maximalizálása érdekében az internetszolgáltatók többféle módon korlátozták egyes weboldalak elérhetőségét.


A kritikusok ugyanakkor éppen azt róják fel az FCC-nek, hogy a hosszas egyeztetések árán létrejött szöveg, amely a mobilinternet szolgáltatókra nézve kevésbé szigorú a vezetékes szolgáltatókhoz képest, a legfontosabb kérdésekben nem fogalmaz egyértelműen, így a kiskapuk kihasználásával semmit sem változik majd a jelenlegi gyakorlat.


Így például a szolgáltatóknak engedélyezi az "indokolt hálózati menedzsment"-et, amely lehetővé teszi a sávszélességgel való gazdálkodást, így akár az egy adott site elérhetőségének lassítását. A jogszabály nem tiltja meg egyértelműen azt, hogy az internetszolgáltatók számára a tartalomtulajdonos fizessen azért, hogy a szolgáltatása irányába biztosítsák a stabil elérhetőséget, akár a többiek rovására. Az FCC elnöke, Julian Genachowski szerint bár ilyen konkrét tiltás valóban nincs a szövegben, de ezt a fajta gyakorlatot az "FCC nem tudja elfogadni".


A vezeték nélküli internetszolgáltatók örülhetnek, mert bár a jogszabály kimondja, hogy nem blokkolhatnak weboldalakat, de teljes szolgáltatásokat viszont igen. Kivéve - és ezt a Skype érthetően melegen üdvözölte - azokat, amelyek versenytársai saját hang és video szolgáltatásaiknak.


A szabályozás várhatóan 2011 elején lép hatályba.


 

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Foursquare vagy Gowalla?

További villámkérdések  Szavazás állása

Hazai webshopok piaci helyzete

Az online üzletek többségének nem hogy ártott volna a recesszió, kifejezetten előnyükre vált. Az Év internetes kereskedője díj nyerteseit is megkérdezve körbejártuk, profiltól függően hogy állják a sarat az online boltok, és megnéztük azt is, milyenek lesznek az idei vásárlói trendek.

A válság fő nyertesei egyértelműen a webshopok A válság fő nyertesei egyértelműen a webshopok

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés