Korrektúra Médiakonferencia - avagy a nagy konvergencia fórum

Szerző: digibiz Forrás: digibiz.hu

Címkék: Korrektúta Média Konferencia

2010.
11.24.
00:40

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A délelőtti szakaszon nem vettem részt, a programfüzetet lapozgatva azonban elmondhatom, hogy feltehetően érdekes dolgokról maradtam le. Ilyen volt Szalay Annamária megnyitóbeszéde is, amelynek szellemiségéről még az ebéd után is hivatkoztak. Médiatörvény és újdonságok, egy csepp digitális, némi változással. Nézzük.

Az ebéd utáni szekciót Szalay Annamária Koltai András és Máltai Gábor fórumbeszélgetése nyitotta meg. A "kerekasztal beszélgetést" AZ Új média törvényről. Heltai Péter nyitotta meg a "fórumot", hogy bízik abban, hogy mindenki tisztában van az új törvénnyel a szakmában, és már vannak olyan kérdések, amiket szeretnének feltenni. (ekkor még nem sejthette, hogy hamarosan Enyedi Nagy Mihály Nemzeti Média Kerekasztal alapítója saját kis előadást fog tartani a 176 oldalas médiatörvénnyel a kezében). Szalay Annamária nyitányában azt hangsúlyozta, hogy nem a múlton kell siránkoznunk, hanem keressük meg azt, ami jó a benyújtott törvénytervezetben.

Előnyöket sorolt, azzal kezdte, hogy hosszú évek után, tettek valamit a konvergencia érdekében, és megteremették a lehetőségét annak, hogy felálljon egy olyan hatóság, amely a szolgáltatók és fogyasztók érdekeit egyaránt szolgálja. A változások tekintetében kiemelte, hogy a hírközlési és médiaágon is lehet normaalkotási jogosítványokat igénybe venni, és elmondta, hogy fontos új elemnek tartja, hogy hamarosan média és hírközlési biztost neveznek ki; hozzá fordulhatnak majd a fogyasztók. Kijelentette, hogy nem egy újabb hatósági aktust szeretnének ettől a titulustól, a biztos egy egyeztető testület szerepét fogja betölteni. Hatósági szerződésről és piacfelügyeletei szerepekről is beszélt. A szolgáltatók terjeszkedésének ellehetetlenülését, az akkor hatályos jogszabály hibáiban látja. Ahogy mondta, jelentős piaci szereplőkre lehet majd többlet kötelezettségeket kiróni; mint ahogy minden piaci szegmensben így van. "Bejelentette", hogy megszűnik a nonprofit, és a klasszikus értelemben vett közszolgálati médium, helyét a közösségi médiumok veszik át. Egy közszolgálati kódexet hoznak létre, szavai szerint nem egy túlburjánzó ellenőrző rendszert szeretnének, a közszolgálati kódex csupán azt tartalmazza majd, amit a hatályos törvénynek kellett volna; és hogy a közszolgálati testület 14 tagból fog állni.

Mátrai Gábor, Eu-s kontextust emlegetett, konvergencia folyamatokról és jogszabályi csomagról beszélt. Az audió médiadirektívát, és helyi nemzeti sajátosságok kiemelését tartotta fontosnak. Az e-hírközléssel kapcsolatban csak annyit mondtak, hogy 2011 májusában fogják benyújtani. Mátrai szerint ha digitális világgal találkozunk, nem kell megijedni, de válaszok kellenek a fejlődésekre, ám a korábbi médiaszabályozás 10 éves és elavult. Újra kitért arra, hogy kellett a reform. Tömegkommunikációról és médiarésztvevők szabályozásról valamint a média gazdaságtanról beszél, melyben szerinte csak most kapott helyet az e- hírközlés: a terjesztés és tartalom elválaszthatatlan. Az egységes hatóságot említette, valamint az újdonságnak nevezhető eljárási rendet, amely irányadó lesz az e-sajtóban is.

Koltai szerint szó sincs cenzúráról, a viták ne arról szóljanak, hogy kell-e törvény, hanem arról, hogy a - szerinte - a törvénynek igenis van szellemisége, és igenis megtalálható benne az érték. Ha már az értékekről van szó: elmondta, hogy az új médiatörvény keretein belül könnyebb médiavállalkozást indítani mint eddig, szerinte a törvény piaci mozgásteret tesz lehetővé. Már működik a hivatal. Persze erre, most nem térnek ki, szerinte a szervezetei keretek most is adottak, de pontos adatokat és konkrét információt nem kaptunk.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Torrent vagy iTunes?

További villámkérdések  Szavazás állása

Online utazás

Egy vezető amerikai gazdasági portál előrejelzése szerint a 2009-es recesszió követően idén lendületes növekedés várható az online utazási irodák piacán, 2012-re már 7 százalékos gyarapodásra számítanak elemzőik. Megkérdeztük az itthoni nagyokat, mire számítanak az idei szezonban, hogyan vészelték át a tavalyi szűk esztendőt.

Robbanásszerű fejlődés előtt állnak a hazai online utazási portálok Robbanásszerű fejlődés előtt állnak a hazai online utazási portálok

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés