Kiterjesztenék az EU adatvédelmi szabályozását

Szerző: digibiz Forrás: Wall Street Journal

Címkék: adatvédelem | EU

2011.
03.23.
09:00

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Vonatkozzanak azokra a külföldi cégekre is az EU adatvédelmi szabályai, akik uniós polgárokat céloznak meg szolgáltatásaikkal! Ezt Viviane Reding az EU igazságügyi biztosa mondta a héten, arról azonban nem beszélt, milyen tervek lennének ezzel kapcsolatban.

A biztos még tavaly novemberben terjesztette elő nézeteit, miszerint felül kellene vizsgálni az Unió 1995-ös adatvédelmi rendszerét. Szerinte ugyanis az Unió állampolgárainak biztosítani kell a biztonsági szabályokat attól függetlenül, hogy a világ melyik részén történik meg adataik feldolgozása.

Bár a beszédben nem említette meg a Facebook-ot a fő ok, amiért a téma előkerült, az amerikai közösségi oldal lehet, amelynek rengeteg országból vannak felhasználói. Azt mondta, hogy az ilyen hálózatokra oda kellene figyelnie a nemzeti adatvédelmi hatóságoknak, hogy betartsák a szabályokat. A Facebook-nál azt mondják, ők készek a vizsgálatra, és most is szorosan együttműködnek a nemzeti hatóságokkal, az Európai Bizottsággal és az Európa Parlamenttel.

Marcus Evans, a londoni székhelyű Norton Rose ügyvédi irodától úgy nyilatkozott, hogy az EU-nak jelenleg akkor van hatásköre ezzel kapcsolatban, ha a kérdéses cégnek van Unión belüli székhelye, vagy van adatfeldolgozó rendszere az EU területén belül. Reding szerint pont ezért kellene módosítani az adatvédelmi szabályozást úgy, hogy az független legyen a földrajzi elhelyezkedéstől. A hangsúly azon van, hogy amennyiben EU állampolgár használja a szolgáltatást, annak adatai védve legyenek. A kérdés az, hogyan lehetne ebben az irányban növelni az európai adatvédelmi hatóságok jogkörét.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Google Docs vagy Dropbox?

További villámkérdések  Szavazás állása

Mekkora az online adózási söralátét?

A kormányfő által még a kampány során használt söralátét-hasonlat éppen azt az attitűdöt fejezi ki, amiről a - törvénytisztelő - állampolgár az adózás kapcsán álmodik: ha már adózni kell, járjon ez a legkevesebb macerával. De vajon hogyan váltak be azok a kezdeményezések, amelyek az adózás egyszerűsítését hivatottak szolgálni, és mi a helyzet a kormányváltás időszakán átívelő, hasonló célú projektekkel?

Mekkora az online adózási söralátét? Mekkora az online adózási söralátét?

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés