Kit is öl meg a Facebook?

Szerző: Dobó Mátyás Forrás: doransky.hu

Címkék: Facebook | iWiW

2010.
12.13.
08:59

1 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Gondoltam, mivel hamarosan érkezik a újratervezett iWiW, érdemes egy kicsit foglalkozni a témával, hogy vajon mennyire támadja a Facebook, vajon csak beelőzi látogatottságban, vagy meg is öli. Az értékeléshez érdemes egy kicsit távolabbról nézni, vajon a hazai elérésben mennyit adnak le ezek a szolgáltatók, ki mit teljesített az utóbbi egy-két évben.

A Gemius-nak hála egész friss adatok vannak fent az oldalon publikusan elérhető formában, ami azt mutatja, hogy az egyes szolgáltatások elérésben hogyan teljesítenek a hazai piacon. Szomorú a helyzet, de a blog.hu kivételével szinte minden nagyobb hazai szolgáltató elérése drasztikusan csökken - nem képesek a penetrációval lépést tartani -, ezen a képen ugyan nincs fent sem a Facebook, sem a Google, sem a Youtube, de sejteni lehet, hogy náluk messze nem ez a helyzet.

Elérésben a hazai szolgáltatók már két éve nem tudnak mit kezdeni az új, nemzetközi szereplők által uralt webes piaccal és úgy néz ki, hogy a Facebook, Google, Youtube hármas nem az iWiW-et fogja vissza, hanem egy-két szereplőtől eltekintve a teljes hazai piacot.

Felhasználó számban egy kicsit más, de egyáltalán nem rózsás a kép, itt azt lehet látni - sajnos csak áprilisi adatok vannak fent -, hogy a hazai internetes piac szolgáltatásainak döntő többsége az utóbbi két évben lényegében csak tartani tudta a látogatottságát - néhányan még estek is -. Hazai fronton lényegében a top szolgáltatások között mindenki beragadt, kivéve itt is a blog.hu-t, ami 400.000 extra havi látogatót tudott szerezni az utóbbi két évben. Velük szemben  szárnyal a Google, a Youtube és a Facebook.

Remélem ezek alapján mindenkinek tiszta a helyzet, hogy itt nem az iWiW van bajban, hanem szinte az egész hazai vezető szolgáltatói piac. Úgy néz ki, hogy az amerikai és nyugat-európai szolgáltató központokból vezérelt külföldi szolgáltatások legyalulják a piacot, az iWiW csak a nagy óriás, akit mindenki árgus szemekkel figyel, hogy miként bírja a támadásokat.

De az eredmény nem csak az iWiW-et érinti, hanem a teljes hazai szolgáltatásfejlesztői piacot. Ebben az értelemben azért egy kicsit még szurkolhatnánk is az iWiW-nek, függetlenül attól milyen, sok szakmában dolgozó ember jövőjét határozza meg, hogy a most következő egy-két évben mi történik a piacon.

doranksy.hu

A bejegyzés írója, Dobó Mátyás a doransky.hu webes és mobil trendekről szóló blog szerzője.
    
1 hozzászólás 

2010.
12.13.
11:42

Szinte Loránd
Az iwiw-nek két éven belül vége és ezt nem tudja megállítani senki, próbálkozni lehet ugyan de nem fog menni mert a facebook -ot akarja mindenki Sőtt még azok is facebook kampányt akarnak mostanában akiknek nincs még weboldaluk, a napokban kértek tőlem olyan Adwords kampányt ami a Facebook rajongói oldalra érkezzen :))) mivel weboldaluk nincs....

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Linux vagy Windows?

További villámkérdések  Szavazás állása

Domainháború közeleg

Évtizedek óta kőbevésett szabályok uralták a domain piacot, csupán apróbb fejlődés, például újonnan létrejövő országoknak kiosztott domainek színesítették a palettát. Viszont a 2010-es évek elejére tervezett forradalmi változások napjainkban lettek aktuálisak, így már készülhetünk a nagy domainháborúkra.

Hamarosan elfelejthetjük a jelenlegi domain rendszert Hamarosan elfelejthetjük a jelenlegi domain rendszert

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés