Kivonulna a Facebookról a Farmville-t fejlesztő Zynga

Szerző: digibiz Forrás: Techcrunch/Index/digibiz.hu

Címkék: Farmwille | Facebok

2010.
05.11.
13:43

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Különválna a Facebooktól a Zynga, aki ezentúl saját oldalán működtetné játékait. A Zyngának főként az nem tetszik, hogy a közösségi oldal szeretné egységesíteni online fizetős rendszerét, amelyből dolláronként 30 centet tenne zsebre jutalékkén. Szakértők szerint a Farmiville atyja csak blöfföl egy jobb alkupozíció reményében.

Egy Tech Crunchhoz eljutott levél alapján - amelynek szerzője a neve elhallgatását kérte - valószínűsíthető, hogy a Zynga a Facebookról való kivonulását tervezi. A közösségi oldal ugyanis túl nagy részesedést követelt a játékokból bejövő összegből, a Zynga pedig ennek okán Zynga Live néven hozna létre egy újabb weboldalt.

A Zynga leghíresebb játéka a Farmville, amit közel 80 millióan játszanak a Facebookon, de az oldalon elérhető játékok népszerűségi toplistáján az első tízből hét, illetve az összes alkalmazás listáján a top10-ből öt Zynga-fejlesztés. A cég egyébként más platformokra is gyárt játékokat, így MySpace-re, MSN-re, My Yahoo-ra, és iPhone-ra. A Facebookos játékőrület elindítója elemzők szerint ötmilliárd dollárt érne, ha nem magánkézben lenne, hanem a tőzsdén kereskednének a részvényeivel.

Zynga


A PC World értesülései szerint az utóbbi időben egyre több feszültség alakult ki a Zynga és a Facebook vezetősége között. A közösségi oldal szeretné a Facebook Credits online fizetési rendszert bevezetni az oldalra, ami egységesen intézné a pénzmozgásokat minden fizetős alkalmazásért a Facebookon. A Zynga azonban a játékaihoz kapcsolódó mikrotranzakciókat nem szívesen vinné át ebbe a rendszerbe, ahol minden dollárból 30 centet zsebretesz a Facebook jutalékként. A helyzet most jutott el addig, hogy a Facebookról való kivonulást, és saját közösségi oldal építését lengette meg a Zynga.
A Nemzetközi Digitális Művészeti és Tudományos Akadémia minden évben különböző kategóriákban díjazza a legjobb honlapokat. A legjobb webes szolgáltatások és applikációk között szerepel a Farmville is.
A Zynga Live nevű rendszer egyes elemzők szerint csak blöff, hiszen mindkét cégnek nagy szüksége van a másikra: a közösségi oldalnak kell a játékok által generált óriási forgalom, és a felhasználóknak nyújtott ok, hogy nap mint nap becsatlakozzanak; a Zyngának pedig kell a 400 millió potenciális felhasználó, amit a bejáratott csatornákon, és a sok tízmillió játékoson át könnyen el tud érni - így nem valószínű, hogy megkockáztatná a szakítást bármelyik is.

Hazai vonal

Itthon is eljött az ideje, hogy az igazán sikeresek megpróbáljanak leválni kenyéradójukról és önállóan is labdába rúgjanak. Az első fecske, a Csajok és Pasik immáron saját weblapján kínál fizetős többletszolgáltatásokat. A Csajok és Pasik iWiW-alkalmazás sikerét jól példázza, hogy a társkeresőoldalak piacát vezető love.hu napi 57 ezer látogatójának majdnem a dupláját, 90 ezer látogatót vonz naponta - tudtuk meg László Gergelytől az alkalmazást és a weboldalt fejlesztő The Cook ügyvezetőjétől. Így nem meglepő, hogy a bejáratott márkanevet az iWiW-től külön, bővített formában is megpróbálják befuttatni.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Videa vagy Indavideo?

További villámkérdések  Szavazás állása

A tévés rendelésé a jövő

A telefonos ételrendelés leáldozóban van, az internetes fölfutóban, de úgy tűnik, a táplálkozási lánc vége mégsem a számítógép lesz, hanem a tévékészülék. Az erre épülő rendelési módszer majdnem startra kész, már csak egy lépés, és távirányítóval kérhető majd házhoz a pizza. Erről és ehhez hasonló fejlesztésekről beszélgettünk Perger Péterrel, a NetPincér.hu ügyvezetőjével.

Perger Péter: Egyszerűbb lesz tévén keresztül ételt rendelni - interjú Perger Péter: Egyszerűbb lesz tévén keresztül ételt rendelni - interjú

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés