Kínai cég perli a Motorolát

Szerző: digibiz Forrás: WashingtonPost.com / Digibiz.hu

Címkék: Huawei | Motorola

2011.
01.26.
14:04

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A Huawei nevű kínai távközlési óriás összetűzésbe került az Egyesült Államok kormányával, miután az előbbi peres úthoz folyamodott, hogy leállítsa a Motorola szállításait, mert üzleti titkai felfedésétől tart.

Az ügy még tavaly kezdődött, amikor a Motorola eladta vezető telekommunikációs egységét a Nokia Siemens Networks-nek. A chicagói bíróságra hétfőn benyújtott anyag szerint állítólag a Huawei 878 millió dollár értékű eszközökben és vezetéknélküli hálózatokat érintő technológiában állapodott meg a Motorolával, amit a kínai vállalat 2000 óta fejlesztett - írja a The Washington Post.

A Huaweit aggasztja, hogy mindez a Nokia Siemens kezébe kerülhet, amely tavaly júliusban 1,2 milliárd dollárért szerette volna felvásárolni a Motorolát, de az üzlet végül politikai aggályok miatt meghiúsult. A panaszban azt kéri a kínai vállalat, hogy állítsák le a szállításokat, mert az jóvátehetetlen károkat okozhat nekik.

Régebben a kínai vállaltoknak nem kellett tartaniuk az ilyen megegyezésektől, mert mindent nyugaton fejlesztettek, mostanra azonban a legtöbb esetben már maguk végzik el a feladatokat. Mint korábban megírtuk, a Huawei reméli, hogy 2015-re a világ telekommunikációs szabadalmainak 15-20 százalékát birtokolja majd. Ez terveik szerint azt jelenti, hogy a telekommunikációs termékek, így a telefonok, laptopok, tabletek eladási árának 1,5 százaléka az ő zsebükben landol majd.

Tavaly a Motorola perelte be a Huaweit ipari kémkedés vádjával, miszerint egykori, kínai származású alkalmazottak között volt olyan, aki közvetlenül a Huawei felsővezetésének jelentett. A cég szóvivője szerint a két ügy nem függ össze egymással.

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Facebook csoport vagy céges honlap?

További villámkérdések  Szavazás állása

Hogyan lesz ebből kopogtatócédula?

Azt már természetesnek fogadjuk el, hogy gyakorlatilag nincs a hazai webnek olyan eldugott szakmai szeglete, ahol ne bukkanna fel valami napi politikai szál. De mi a helyzet a parlamenti pártok saját online információs központjaival? Az elmúlt héten több ízben gyarapítottuk az odakattintók táborát. Arra voltunk kíváncsiak, miként tükröződik a szűk másfél hónap múlva esedékes önkormányzati választások tematikája a pártok oldalain.

A parlamenti pártok weboldala nem stratégiai eszköz A parlamenti pártok weboldala nem stratégiai eszköz

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés