Kínai cég perli a Motorolát

Szerző: digibiz Forrás: WashingtonPost.com / Digibiz.hu

Címkék: Huawei | Motorola

2011.
01.26.
14:04

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A Huawei nevű kínai távközlési óriás összetűzésbe került az Egyesült Államok kormányával, miután az előbbi peres úthoz folyamodott, hogy leállítsa a Motorola szállításait, mert üzleti titkai felfedésétől tart.

Az ügy még tavaly kezdődött, amikor a Motorola eladta vezető telekommunikációs egységét a Nokia Siemens Networks-nek. A chicagói bíróságra hétfőn benyújtott anyag szerint állítólag a Huawei 878 millió dollár értékű eszközökben és vezetéknélküli hálózatokat érintő technológiában állapodott meg a Motorolával, amit a kínai vállalat 2000 óta fejlesztett - írja a The Washington Post.

A Huaweit aggasztja, hogy mindez a Nokia Siemens kezébe kerülhet, amely tavaly júliusban 1,2 milliárd dollárért szerette volna felvásárolni a Motorolát, de az üzlet végül politikai aggályok miatt meghiúsult. A panaszban azt kéri a kínai vállalat, hogy állítsák le a szállításokat, mert az jóvátehetetlen károkat okozhat nekik.

Régebben a kínai vállaltoknak nem kellett tartaniuk az ilyen megegyezésektől, mert mindent nyugaton fejlesztettek, mostanra azonban a legtöbb esetben már maguk végzik el a feladatokat. Mint korábban megírtuk, a Huawei reméli, hogy 2015-re a világ telekommunikációs szabadalmainak 15-20 százalékát birtokolja majd. Ez terveik szerint azt jelenti, hogy a telekommunikációs termékek, így a telefonok, laptopok, tabletek eladási árának 1,5 százaléka az ő zsebükben landol majd.

Tavaly a Motorola perelte be a Huaweit ipari kémkedés vádjával, miszerint egykori, kínai származású alkalmazottak között volt olyan, aki közvetlenül a Huawei felsővezetésének jelentett. A cég szóvivője szerint a két ügy nem függ össze egymással.

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Skype vagy MSN?

További villámkérdések  Szavazás állása

ÜGYFÉLKAPU

Bár karbantartás miatti leállások a jövőben is várhatók, az ügyfélkapu köszöni szépen, rekord látogatottság mellett működik. A közel ötmilliárdos EU-s finanszírozású rendszer fejlesztéséről Oláh Istvánt, az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózatot és a Kormányzati Portált üzemeltető Kopint-Datorg Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük.

Két éven belül illeték is fizethető az ügyfélkapun keresztül - interjú Két éven belül illeték is fizethető az ügyfélkapun keresztül - interjú

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés