Kína a szabadalmakon keresztül diktál majd

Szerző: digibiz Forrás: TechCrunch.com

Címkék: szabadalom

2011.
01.17.
19:24

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A telekommunikációs szabadalmak jelentős részét már Kínában jegyzik be. Az ázsiai ország vezetése kampányt hirdetett annak érdekében, hogy az ország szabadalom nagyhatalommá váljon. Jelenleg több, mint 42 ezer szabadalom van a birtokukban. A szabadalmi oltalmak azonban sok esetben éppen gátolják az innovációt. Magyarországon 2009-ben félezer telekommunikációs szabadalmat jegyeztek be.

A telekommunikáció technológia jövője az LTE (Long Term Evolution) vagy a 4G - írja a TechCrunch. A kínai Huawei nevű távközlési cég reméli, hogy 2015-re a világ telekommunikációs szabadalmainak 15-20 százalékát birtokolja majd. Ez terveik szerint azt jelenti, hogy a telekommunikációs termékek, így a telefonok, laptopok, tabletek eladási árának 1,5 százaléka az ő zsebükben landol majd.
 
Jó úton haladnak afelé, mert 2007-ben még csak 152 szabadalommal rendelkeztek, addigra 2009 végére 42 543 szabadalmukat jegyezték be. Ebből 11 339-et csak Kínában, 215 darabot az Egyesült Államokban és 1282-t Európában. A vállalat riválisa, az ugyancsak kínai ZTE jelenleg a világ LTE szabadalmainak 7 százalékát birtokolja, amit 2010-re szeretnék 10 százalékra növelni.
 
Ezeken a sikereken felbátorodva a kínai kormány egy országos programba kezdett, aminek célja, hogy országuk világelső legyen a szabadalmak terén bármely iparágban. A The New York Times információi szerint a kormány készpénzt ajánl fel a legtöbb szabadalmat bejegyeztető magánszemélynek vagy cégnek. A lap szerint a kormány célja, hogy az éves szabadalmaik számát a tavalyi 300 ezerről 2015-re egymillióra emeljék. Összehasonlításképp, az Egyesült Államokban évente 500 ezer találmányt szabadalmaztatnak évente.
 
Kína vezetősége úgy látja, hogy ez lehet a szebb jövő kulcsa, a hosszú távú fejlődés alapköve. A Business Week cikkírója szerint önmagában a szabadalmak nagy száma nem segíti a fejlődést, a szilikon-völgyi perek százai éppen azt bizonyítják, hogy sok esetben akadályozzák az innovációt.
 
Magyarországon a PIPACS, vagyis a Publikus Iparjogvédelmi Adatbázis Család alapján eddig 2911 telekommunikációs szabadalmat tartanak számon. 2010-es adatok még nincsenek, de 2009-ben körülbelül 500 szabadalmat jegyeztek be ezen a területen.

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Netbook vagy iPad?

További villámkérdések  Szavazás állása

Közösségi médaikonzerv

A myVIP-re naponta 220.000 hozzászólás és 200.000 képfeltöltés érkezik, több mint 40 millió képet és 700.000 videót tárolnak, ez átlagosan 200.000 képfeltöltést jelent. Az iWiW jelenleg 56 millió fényképet tárol, a felhasználók naponta 30 ezer képet kommentelnek, és 120 ezer új fotót töltenek fel az oldalra.

Alkalmazásban a jövő - hazai közösségi oldal körkép Alkalmazásban a jövő - hazai közösségi oldal körkép

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés