Kína a szabadalmakon keresztül diktál majd

Szerző: digibiz Forrás: TechCrunch.com

Címkék: szabadalom

2011.
01.17.
19:24

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A telekommunikációs szabadalmak jelentős részét már Kínában jegyzik be. Az ázsiai ország vezetése kampányt hirdetett annak érdekében, hogy az ország szabadalom nagyhatalommá váljon. Jelenleg több, mint 42 ezer szabadalom van a birtokukban. A szabadalmi oltalmak azonban sok esetben éppen gátolják az innovációt. Magyarországon 2009-ben félezer telekommunikációs szabadalmat jegyeztek be.

A telekommunikáció technológia jövője az LTE (Long Term Evolution) vagy a 4G - írja a TechCrunch. A kínai Huawei nevű távközlési cég reméli, hogy 2015-re a világ telekommunikációs szabadalmainak 15-20 százalékát birtokolja majd. Ez terveik szerint azt jelenti, hogy a telekommunikációs termékek, így a telefonok, laptopok, tabletek eladási árának 1,5 százaléka az ő zsebükben landol majd.
 
Jó úton haladnak afelé, mert 2007-ben még csak 152 szabadalommal rendelkeztek, addigra 2009 végére 42 543 szabadalmukat jegyezték be. Ebből 11 339-et csak Kínában, 215 darabot az Egyesült Államokban és 1282-t Európában. A vállalat riválisa, az ugyancsak kínai ZTE jelenleg a világ LTE szabadalmainak 7 százalékát birtokolja, amit 2010-re szeretnék 10 százalékra növelni.
 
Ezeken a sikereken felbátorodva a kínai kormány egy országos programba kezdett, aminek célja, hogy országuk világelső legyen a szabadalmak terén bármely iparágban. A The New York Times információi szerint a kormány készpénzt ajánl fel a legtöbb szabadalmat bejegyeztető magánszemélynek vagy cégnek. A lap szerint a kormány célja, hogy az éves szabadalmaik számát a tavalyi 300 ezerről 2015-re egymillióra emeljék. Összehasonlításképp, az Egyesült Államokban évente 500 ezer találmányt szabadalmaztatnak évente.
 
Kína vezetősége úgy látja, hogy ez lehet a szebb jövő kulcsa, a hosszú távú fejlődés alapköve. A Business Week cikkírója szerint önmagában a szabadalmak nagy száma nem segíti a fejlődést, a szilikon-völgyi perek százai éppen azt bizonyítják, hogy sok esetben akadályozzák az innovációt.
 
Magyarországon a PIPACS, vagyis a Publikus Iparjogvédelmi Adatbázis Család alapján eddig 2911 telekommunikációs szabadalmat tartanak számon. 2010-es adatok még nincsenek, de 2009-ben körülbelül 500 szabadalmat jegyeztek be ezen a területen.

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

iPhone vagy Blackberry?

További villámkérdések  Szavazás állása

Okosan mérni

Ha olyasmiről hallunk, hogy valami értünk, fogyasztókért van, mindjárt elkezdődik a kutatás holmi sanda háttérérdek után. Nincs ez másként a smart meteringgel - tükörfordításban az okos méréssel - sem. A Berg Insights prognózisa szerint az okos mérési technológia térhódítása a először Ázsiában valósul meg, de 2015-ig Európában is 111 millió háztartásba jutnak el az okos mérőeszközök.

Smart metering: kinek van erre energiája? Smart metering: kinek van erre energiája?

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés