Kimutatható az okostelefonos vásárlás

Szerző: digibiz Forrás: gkienet.hu

Címkék: kereskedelem | karácsony | e-kereskedelm

2011.
01.18.
14:21

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Magyarországon már az okostelefonnal történő vásárlások is kimutatható, másfél százalékos mértéket öltöttek - áll a GKI eNet legújabb kutatásában. Az internetes kereskedelem várhatóan 50%-kal túlszárnyalja a tavalyi év forgalmát. A hazai növekedést ugyan nem közelíti meg, de tengerentúlon már a hivatalos adatok szerint is jelentős fellendülést produkált az elektronikus kereskedelem. Amíg a teljes kereskedelmi szektor 6,6 százalékot nőtt, ezen belül az online értékesítések majdnem nyolc százalékot bővültek 2009-hez képest.

Tavaly hazánkban már 1,5 százalékra nőtt az okostelefonokról vásárolt termékek aránya a teljes e-kereskedelmi értékesítésen belül.  A negyedik negyedévben az internetes tartalmak már valamivel több mint 1%-át már mobiltelefonról érték el Magyarországon. Ugyanakkor egy éve még mérhető sem volt, azonban a 2010. évi karácsonyi szezonra már 1,5 % körülire tehető Magyarországon a mobilról kezdeményezett vásárlások aránya a teljes online forgalmon belül - ami legfőképp az okostelefonok idén tapasztalható hazai (és világszintű) térnyerésével van összefüggésben - írja a gkienet.hu.
 
Kutatásuk szerint míg 2009-ben 99 milliárd Ft-ért vásároltunk termékeket az interneten, ez a szám 2010-ben várhatóan 135 milliárd Ft felett lesz, a turisztikai és biztosítási szolgáltatásokkal nem számolva. Ez hasonló a tengerentúlon tapasztalt trendhez.
 
A karácsonyi időszak minden évben a legerősebb, a magyar online áruházak ebben a körülbelül egy hónapos szakaszban realizálják átlagos éves forgalmuk csaknem egynegyedét. Egyrészt a fogyasztók megspórolhatják a sorban állást, másrészt rengeteg kedvezménnyel és akcióval várják őket a kereskedők. Az előző évek tendenciáit követve, 2010-ben megközelítőleg 1,2-1,4 millióan vásároltak online különböző termékeket és szolgáltatásokat Magyarországon.
 
A tengerentúlon ennél még erősebb fellendülést mutat az internetes kereskedelem. Az amerikai Kereskedelmi Minisztérium legfrissebb kutatása szerint az év utolsó hónapjában az Egyesült Államokban 0,6 százalékkal nőtt az online kereskedelem az előző hónaphoz képest, és 7,9 százalékkal 2009 decemberéhez képest.
 
Ha viszont az autó eladásokat nézzük, akkor ott csak 0,5 százalékos növekedést volt tapasztalható, ami elé csekély a 0,7 százalékos előrejelzéshez képest.
 
A Coremetrics, amerikai e-kereskedelemmel foglalkozó kutatócég legfrissebb, már a karácsonyi szezont is magába foglaló felmérése szerint az amerikai lakosság 2,4 milliárd dolláros online vásárlásainak mintegy 5%-át kezdeményezték mobiltelefonról.
 
A ComScore  ennél jóval nagyobb erősödésről számolt be, szerintük november 1. és december 26-a között 13 százalékkal nőtt a forgalom 2009-hez képest. A legtöbben akciókkal, kedvezményekkel csábították el a vásárlókat a karácsonyt megelőző napokban.
 
Összességében nézve az ágazatokat 6,6 százalékot erősödött a kereskedelem 2010-ben az azt megelőző évhez képest, tehát a növekedés mértéke leginkább az online-nak köszönhető. Utoljára 11 évvel ezelőtt, az internet book idején tapasztaltak ennél nagyobb mértékű növekedést. Akkor 8,2 százalékkal ugrottak meg az eladások az előző évhez képest.

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Torrent vagy iTunes?

További villámkérdések  Szavazás állása

Nők a neten

Az Ipsos-Gemius SA adatai szerint a legmagasabb arányban a Barátikör.com közösségi oldalon vannak jelen a hölgyek 55,16%-kal, míg a Facebook-on a magyar felhasználók 53%-a nő.

A nők és az internet kapcsolata A nők és az internet kapcsolata

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés