Kicsoda Tim Cook?

Szerző: digibiz Forrás: cnet.com

Címkék: Apple

2011.
08.25.
16:21

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Steve Jobs Tim Cook-ot jelölte meg utódjának, aki sokszor helyettesítette már, a döntésen a vezetőség sem lepődött meg. De kicsoda ő valójában?

Tim Cook hét éven keresztül volt az Apple operatív igazgatója. Már van tapasztalata a vállalat irányításában, hiszen háromszor volt Jobs helyettese, amikor ő egészségügyi pihenőre ment. Az ötvenéves Cook bachelor diplomáját az Auburn Egyetemen szerezte, master képesítését pedig a Duke-on. 1998-ban csatlakozott az Apple-höz, akkor a cég világszintű tevékenységeinek alelnökeként, ezután nevezték ki operatív igazgatónak. Mielőtt az Apple-höz került volna, Cook a Compaq-nál dolgozott, sőt 12 évet eltöltött az IBM-nél is, ahol a PC részleg gyársási és műveleti felelőse volt. 

Cook vezetése alatt alakult át az Apple gyártási műveleteinek folyamata, bezáratta a cég tengerentúli gyárait és az alkatrészek készítését külön cégekre bízta. Így csökkentette a felszerelési, gyártási költségeket, és bővíteni tudták a termékskálát. Az utóbbi néhány évben Cook szerepe folyamatosan nőtt, ahogy Steve Jobs jobbkeze lett a részvényesek számára rendezett eseményeken, és az elemzőknek szánt beszámolókon. Mostanában pedig egyre hatékonyabban vett részt az új termékek bevezetésében is.

Amíg 2009 januárja és júniusa között Jobs egészségügyi okok miatt távol volt, Cook irányításával az Apple két nagyon sikeres negyedévet zárt le, és kihozták az iOS akkor legfrissebb verzióját, valamint az iPhone 3GS-t, de akkor fejezték be az új iPod-ok, MacBook-ok, és a friss Mac OS fejlesztését is. Teljesítményéért az Apple 5 millió dolláros bónuszt adott Cook-nak, amihez egy 75 ezer dollárnyi részvénycsomag is társult.

Cook-ot először 2004-ben kérték fel a válallat napi ügyeinek irányítására, amikor Steve Jobs betegség miatt nem tudta betölteni posztját, később pedig 2009-ben, amikor májtranszplantációja volt. Az esetleges vezetői váltás témája idén került elő újra, amikor Jobs ismét kényszerpihenőre ment egészsége miatt. A részvényesek ekkor arra kérték a vezetői testületet, hogy keressenek utódot, a tanács pedig, elmondások alapján fejvadászokkal is tárgyalt. A cégen belül egyébként más nevek is szóba kerültek Cook mellett, mint  Phil Schiller marketingfőnök, Peter Oppenheimer, és Jonathan Ive, Jobs dizájnguruja. Mégis Cook-ra esett a választás, ami valóban nem meglepő, ha azt nézzük, miket vitt már véghez az Apple-nél.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

ADSL vagy mobilnet?

További villámkérdések  Szavazás állása

Nők a neten

Az Ipsos-Gemius SA adatai szerint a legmagasabb arányban a Barátikör.com közösségi oldalon vannak jelen a hölgyek 55,16%-kal, míg a Facebook-on a magyar felhasználók 53%-a nő.

A nők és az internet kapcsolata A nők és az internet kapcsolata

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés