Mégsem jók a PC-eladások?

Szerző: digibiz Forrás: Prím online/Index/HWSW/digibiz.hu

Címkék: Intel | nyereség | negyedéves | számítógép

2010.
08.30.
12:27

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Másfél hónappal ezelőtt arról szóltak a hírek, hogy a PC-k eladásai a vártnál is jobbak, most mégis úgy tűnik megtorpant a számítógép-forgalmazás. Az Intel hiába nyilatkozott hazánkban növekvő nyereségről, a cég most mégis kisebb bevételekkel számol, mint néhány hónapja. Hasonlóan óvatos a Dell és a HP is.

A világ legnagyobb processzor-gyártója korábban 11,2 és 12 milliárd dollár közötti bevételekkel számolt a 2010. július-szeptemberi periódusban, most azonban már csak 10,8 milliárd és 11,2 milliárd dollár közötti összeggel kalkulál - számol be a Prím Online. Indoklásként az Intel csupán annyit közölt, hogy "a számítógépek iránti kereslet alacsonyabb az előzetesen számítottnál, elsősorban a fejlettebb piacok fogyasztói szegmensében". A múlt héten a Dell is megkongatta a vészharangot, míg a HP óvatoskodva úgy nyilatkozott, hogy tapasztal némi "puhulást" a fogyasztói laptop-piacon.

Néhány hete tajvani alaplapgyártók adtak hírt róla először, hogy csökkentek a számítógépgyártóktól érkező megrendeléseik. Az Intel bejelentése azonban már tényleg nagy horderejű, mert a céget a teljes technológiai iparág komolyan szokta venni. A visszaesés ráadásul egy olyan időszakban következik be, amikor hagyományosan nagyobb a kereslet az elektronikai cikkek iránt. Elemzők szerint a jelenség hátterében az állhat, hogy a nyáron lelassult az amerikai gazdaság válság utáni talpra állásának az üteme. Ez azzal a veszéllyel fenyeget, hogy a stagnálás magával ránthatja a teljes világgazdaságot.
Ahogy arról egy korábbi cikkünkben beszámoltunk, a processzor-üzlet az első negyedéves adatok alapján nagyon jól ment, az Intel a bázishoz képest több mint 400 százalékkal tudta növelni a nyereségét. Igaz, a bázis alacsony volt, de az eladások azt mutatják, fellendülőben van a piac. Az idei első negyedév teljesítménye egyébként alig maradt el a tavalyi negyedik negyedévitől.
Nyár közepén még futott a szekér

Júliusban még arról számolt be az Index, hogy az asztali és hordozható gépek, sőt, még a szerverek forgalma is körülbelül tíz százalékkal nőtt Európában az előző év azonos időszakához képest. Nemcsak darabszámban, értékben is növekedés volt tapasztalható, a teljes bevétel ugyanis 11,9 százalékkal volt nagyobb hála az átlagosan háromszázalékos áremelkedésnek. De már ekkor megfigyelhető volt, hogy a növekedés üteme lassult. A tíz százalékos erősödést ugyanis az első negyedév 15,7 százalékos bővülésével is érdemes összehasonlítani.

Egy másik, a Gartner és az IDC által nyilvánosságra hozott adatokból is az derült ki, hogy nőtt a PC-piac a második negyedévben. A jelentése szerint világszerte 82,9 millió PC fogyott, ami az elemzőcég által várt 19 százaléknál magasabb, közel 21 százalékos éves növekedésnek felel meg. A rivális IDC 81,5 millió PC eladását becsülte a második negyedévre és 22,4 százalékos bővülést éves összehasonlításban - számolt be akkor a HWSW.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Linux vagy Windows?

További villámkérdések  Szavazás állása

Magyar fejlesztés az e-vámügy

Június közepe óta létezik egyablakos, elektronikus vámügyintézés Magyarországon, amitől az ügyintézés felgyorsulását és leegyszerűsödését várják, kisebb költségért. A magyar fejlesztés egyedi, sehol ennyi hatóságot nem hangoltak össze az EU projektjében. Szántó Tamást, a Pénzügyminisztérium Informatikai Szolgáltató Központ elnökhelyettesét kérdeztük az új rendszerről.

Egyedi magyar fejlesztés az e-vámügyintézés Egyedi magyar fejlesztés az e-vámügyintézés

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés