Keresőszó-vásárlással szépíthető a természeti katasztrófa

Szerző: KV Forrás: digibiz.hu/ adage.com/

Címkék: Google | British Petrol

2010.
09.08.
16:29

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Az emberiség történetének egyik legkomolyabb olajszennyezéssel járó természeti katasztrófájában érintett BP olajtársaság nem fukarkodik, a jelek szerint minden pénzt megér nekik, hogy valamelyest javíthassanak sérült reputációjukon. Ennek kapcsán felmerül a kérdés, milyen mértékben képesek a nagyvállalatok befolyásolni a neten terjedő híreket azzal, hogy felvásárolják a Google-nél a kontextusban érintett keresőszavakat.

Amióta a BP olaja elárasztotta a Mexikói-öbölt, százmillió dollárban mérhető költekezésbe fogtak a hirdetési piacon, hogy valamelyest ellensúlyozni próbálják a nagymértékű image-romlást. Amellett, hogy sosem látott TV-hirdetési kampányba fogtak, olyan területen is elkezdtek költekezni, amelyre eddig nem volt példa részükről, sőt magára az iparágra sem igazán jellemző: bevásároltak keresőszavakból a Google-nél.

Hogy mennyit áldoz ilyesmire napjainkban egy vezető olajipari óriás, amely éppen szorult helyzetbe került? Az új hirdetési csatorna kipróbálásakor elköltött 57 ezer dollár után alig két hónappal, a BP a Google első számú hirdetői közé lépett elő. Csak június hónapban több mint 3,6 millió dollárt fordítottak a keresőben megjelenő hirdetésekre, ha hihetünk az Advertising Age által megkaparintott belsőhasználatú Google-dokumentumnak.

adage.comEhhez fogható reklámkiadást eddig csak olyan hirdetők engedtek meg maguknak, mint az Expedia vagy az Amazon, amely cégek megközelítőleg 6 millió dollárt fizettek júniusban a keresőóriásnak. Az ilyen mértékű kiadás tehát még a BP méretű ipari multiknál sem megszokott, még akkor sem, ha valamiért olyannyira rákapcsolnak a hirdetésekre, hogy idén a teljes tavalyi reklámbüdzséjük (2009-ben összesen 94 millió dollár) csaknem háromnegyed részét elköltik már az első félévben.

Bár a találati lista-hirdetésekre költött kiadásokat tartalmazó dokumentum, amely az Advertising Age kezébe került, messze nem teljes, a benne lévő adatokat több forrásból is ellenőrizték és igen tanulságos betekintést nyújtanak arra nézve, milyen forrásokon keresztül válik a Google sok amerikai vállalkozás éltetőjévé, illetve mennyire fontos tényező lehet a keresőcég egy vállalat reputációjának mesterséges eszközökkel való javítása során.

Mivel az olajszennyezéssel  kapcsolatban - akár csak más egyéb esetén is - a legtöbb ember számára a Google vált első számú információforrássá a tájékozódás során, azzal hogy a BP a kontextusban szereplő keresőszavak (mint pl. az "olajfolt" vagy a "szivárgás") vezető találatait megkaparintotta magának, jóval előnyösebb köntösben tudta tálalni a természeti katasztrófa tényeit.

Az odáig világos, hogy a TV távirányítója helyett ma már a Google-höz nyúlunk először, információt szeretnék kapni egy eseményről. Mivel azonban az amerikai webkeresések 65 százaléka a Google rendszerén keresztül történik, és a találati listák helyezéseit bonyolult algoritmusok határozzák meg, a Google minden egyéb médiumnál kevésbé tetten érhető módon befolyásolhatja, hogy milyen típusú hírek kerüljenek felszínre. Azt pedig, hogy mindez milyen célok és legfőképpen kinek a céljai szerint történik, szintén csak ritkán derül ki a nyilvánosság számára, mivel a legtöbb esetben üzleti titok kategóriáját képezik.

Kevin Ryan, a Motivity Marketing digitális médiára szakosodott marketingkutató-vállalat vezérigazgatója szerint a Google legfeljebb akkor engedi kiszivárogni egyes üzletfeleinek hirdetésre fordított költéseit, ha taktikai lépésként ezzel az a célja, hogy az adott szektorban található egyéb cégek orra alá dörgölje, konkurensük mennyit is hagy ott náluk havonta.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Twitter vagy Buzz?

További villámkérdések  Szavazás állása

Berobban az SMO

Az Amerikai Marketing Szövetség kutatása alapján a tengerentúli nagyvállalatok jövőre már jelentősen növelik éves marketing-költségvetéseiket. A következő öt évben, a teljes évi büdzsék 17,7 százalékéig dagadhat a közösségi médiára fordított összegek aránya.

2011 az SMO éve lesz 2011 az SMO éve lesz

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés