Már van vevő az utolsó IP címekre

Szerző: digibiz Forrás: The Wall Street Journal

Címkék: internet | IP címek | IPv4

2010.
12.23.
11:54

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Már biztos, hogy jövő év elején elfogynak az utolsó IP címek is, így maximum egy év marad az átállásra az IPv4-ről. A kiosztásért felelős központ vezetője szerint mindez rövid időre megakaszthatja az internet mértéktelen növekedését.

Elképzelhető, hogy jövő nyárra elfogynak az internet címek - írja a Wall Street Journal. Axel Pawlik a RIPE NCC nevű koordinációs központ vezetője, ami egyike a világ öt regionális regisztrátornak (RIR). Közleményükben letisztázták, hogy az IPv4 címek vannak veszélyben, nem pedig a névvel ellátott webcímek.
 
Az IP-ben a forrás- és célállomásokat címekkel azonosítja, amelyek 32 biten ábrázolt egész számok; azonban ezt hagyományosan négy darab 8 bites, ponttal elválasztott számmal írják. Ennek hátránya, hogy nemes egyszerűséggel el fog fogyni, ugyanis a kiosztható címeknek már csak alig 3 százaléka szabad. Ennek a megoldására jött létre az IPv6.
 
Az IPv4 címekből maximum körülbelül 4 milliárd létezhet, ami az internet indulásakor beláthatatlanul nagy számnak tűnt. Mostanra azonban elmondható, hogy az internet túlnőtte önmagát.  
 
Axel Pawlik hangsúlyozta, hogy hamarosan kiosztják az utolsó IPv4-es blokkokat a regionális partnereknek, a 255 regionális blokkból már az utolsó 7-t fogyasztják. Ezek a blokkok egyenként 16 millió címet tartalmaznak. Jóslata szerint az utolsó kettő jövő év elején el fog kelni, mert már van vevő rá. Ezután maximum egy év van a speciális lépések elvégzésére, és az átállásra.  
 
Azonban ez nem jelenti majd azt, hogy itt a vége az internetnek. Minden ugyanúgy menni fog tovább, csupán egy időre megakadhat a net növekedése - állítja a szakember, aki szerint az egyik megoldás az úgynevezett Network Address Translation, vagyis a hálózati címfordítás. Ez lehetővé teszi a belső hálózatra kötött gépek közvetlen kommunikációját tetszőleges protokollokon keresztül külső gépekkel anélkül, hogy azoknak saját nyilvános IP-címmel kellene rendelkezniük. A címfordítás segítségével megoldható, hogy akár egy egész cég teljes belső hálózati forgalma egyetlen külső IP cím mögött legyen, azaz gyakorlatilag egyetlen külső címet használ el egy több száz gépes hálózat.

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Videa vagy Indavideo?

További villámkérdések  Szavazás állása

Olajszennyezés és Google

Az emberiség történetének egyik legkomolyabb olajszennyezéssel járó természeti katasztrófájában érintett BP olajtársaság nem fukarkodik, a jelek szerint minden pénzt megér nekik, hogy valamelyest javíthassanak sérült reputációjukon. Ennek kapcsán felmerül a kérdés, milyen mértékben képesek a nagyvállalatok befolyásolni a neten terjedő híreket azzal, hogy felvásárolják a Google-nél a kontextusban érintett keresőszavakat.

Keresőszó-vásárlással szépíthető a természeti katasztrófa Keresőszó-vásárlással szépíthető a természeti katasztrófa

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés