Jogvédett tartalmakra hajt a Wikipédia

Szerző: digibiz Forrás: MTI / Digibiz.hu

Címkék: Wikipédia

2011.
01.18.
11:03

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Nemrég tízéves lett a Wikipédia, amelynek mára havi 400 millió látogatója van és 82 ezer aktív szerkesztővel büszkélkedhet. A 2003-ban elindult magyar oldal alapítója, Gervai Péter kérdésünkre elmondta, céljuk a jövőben, hogy a jogvédett tartalmak egy része is elérhetővé váljon az enciklopédiában. Naponta körülbelül 200 új magyar szócikk jön létre.

Január 15-én ünnepelte tizedik születésnapját a Wikipédia. Az enciklopédiát Jimmy Wales alapította, amely mostanra a világ ötödik legnépszerűbb oldala lett havi 440 millió olvasóval. 16,7 millió szócikkével, 250 nyelven, a Wikipédia az egyetlen top 10-es oldal a világon, amelyet valóban a felhasználók hoztak létre, tartják fenn és támogatják.

A nonprofit vállalkozás többségében adományokból gyűjti össze az éves működési költségvetéséhez szükséges 20 millió dollárt.  A jövőben egymilliárd egyedi felhasználót szeretne a Wikipédia, amely az MTI információi szerint a fejlődő országok közül elsősorban Indiában látja a bővülés lehetőségét.

A magyar oldal 2003-ban indult, első szócikke az Omega együttesről szólt. Gervai Péter, a magyar Wikipédia alapítója a digibiz.hu kérdésére elmondta, hogy a magyar nyelvű Wikipédia 180 ezer szócikket tartalmaz.

"Reméljük, hogy a szerzői jog markából kiszabaduló tudást tartalmazó művek is részei lehetnek a Wikipédiának, és talán az emberek hozzáállása is alakul annyiban, hogy a jogvédett, de valós üzleti potenciált nem hordozó tartalmakat felszabadítják, és ezzel mindenki számára elérhető minőségi szócikkeket oszthatnak meg." - mondta Gervai Péter, majd hozzátette, hogy céljuk a szócikkek minőségének javítása és folyamatos ellenőrzése.

Tavaly év végén a magyar Wikipédia szerkesztői 5227 szócikket voltak kénytelenek törölni az online enciklopédiából ugyanattól a szerzőtől, miután kiderült, hogy azok az Akadémiai Kiadó tulajdonában lévő Világirodalmi Lexikonból, vagy más jogvédett irodalomtörténeti művekből származnak. Gervai Péter elmondta, hogy a napi normális munka szerves része a nem megfelelő tartalmak javítása, vagy törlése, szükség szerint. Az eset ellenére véleménye szerint a Wikipédia jelenleg Magyarország egyik szerzői jogilag legtisztább és legjogkövetőbb (sőt joghátrányt megelőző) webhelye. Naponta 80-200 új szócikk jön létre.  

Nem céljuk semmiféle üzletet építeni rá, továbbra is adományokból szeretné a Wikipédia fenntartani magát, reklámok nélkül. Egyébként a legnépszerűbb témák szezonálisak, általában az aktuális témák.

"A fiatalabb szerkesztők egy részének körében népszerűbbek a modern témák, mint amilyen a könnyűzene, szórakozás, másoknál az életükben előforduló eseményekhez kapcsolódnak a cikkek (kirándulás, tanulás). Sok szerkesztőnk a hobbija szerint ír. A mindennapjaink eseményei kapcsán is sok minden születik, például a politikai események eredményeképp." - mondta az alapító.

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Explorer vagy Firefox?

További villámkérdések  Szavazás állása

Az adat az új olaj

"Az [origo] portál címkehalmaza például szinte kimeríthetetlen. Tartalmazza ugyanis a portál teljes archívumának - közel 400 ezer cikk - címkéit is. Ennyi szöveget képtelenség lett volna utólag kézzel felcímkézni, a feladatot a Szegedi Tudományegyetem Mesterséges Intelligencia Kutatócsoportja által fejlesztett algoritmus végezte el."

"Az adat az új olaj" - interjú az Origo Zrt. távozó tartalomfejlesztési vezetőjével 

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés