Jogvédett tartalmakra hajt a Wikipédia

Szerző: digibiz Forrás: MTI / Digibiz.hu

Címkék: Wikipédia

2011.
01.18.
11:03

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Nemrég tízéves lett a Wikipédia, amelynek mára havi 400 millió látogatója van és 82 ezer aktív szerkesztővel büszkélkedhet. A 2003-ban elindult magyar oldal alapítója, Gervai Péter kérdésünkre elmondta, céljuk a jövőben, hogy a jogvédett tartalmak egy része is elérhetővé váljon az enciklopédiában. Naponta körülbelül 200 új magyar szócikk jön létre.

Január 15-én ünnepelte tizedik születésnapját a Wikipédia. Az enciklopédiát Jimmy Wales alapította, amely mostanra a világ ötödik legnépszerűbb oldala lett havi 440 millió olvasóval. 16,7 millió szócikkével, 250 nyelven, a Wikipédia az egyetlen top 10-es oldal a világon, amelyet valóban a felhasználók hoztak létre, tartják fenn és támogatják.

A nonprofit vállalkozás többségében adományokból gyűjti össze az éves működési költségvetéséhez szükséges 20 millió dollárt.  A jövőben egymilliárd egyedi felhasználót szeretne a Wikipédia, amely az MTI információi szerint a fejlődő országok közül elsősorban Indiában látja a bővülés lehetőségét.

A magyar oldal 2003-ban indult, első szócikke az Omega együttesről szólt. Gervai Péter, a magyar Wikipédia alapítója a digibiz.hu kérdésére elmondta, hogy a magyar nyelvű Wikipédia 180 ezer szócikket tartalmaz.

"Reméljük, hogy a szerzői jog markából kiszabaduló tudást tartalmazó művek is részei lehetnek a Wikipédiának, és talán az emberek hozzáállása is alakul annyiban, hogy a jogvédett, de valós üzleti potenciált nem hordozó tartalmakat felszabadítják, és ezzel mindenki számára elérhető minőségi szócikkeket oszthatnak meg." - mondta Gervai Péter, majd hozzátette, hogy céljuk a szócikkek minőségének javítása és folyamatos ellenőrzése.

Tavaly év végén a magyar Wikipédia szerkesztői 5227 szócikket voltak kénytelenek törölni az online enciklopédiából ugyanattól a szerzőtől, miután kiderült, hogy azok az Akadémiai Kiadó tulajdonában lévő Világirodalmi Lexikonból, vagy más jogvédett irodalomtörténeti művekből származnak. Gervai Péter elmondta, hogy a napi normális munka szerves része a nem megfelelő tartalmak javítása, vagy törlése, szükség szerint. Az eset ellenére véleménye szerint a Wikipédia jelenleg Magyarország egyik szerzői jogilag legtisztább és legjogkövetőbb (sőt joghátrányt megelőző) webhelye. Naponta 80-200 új szócikk jön létre.  

Nem céljuk semmiféle üzletet építeni rá, továbbra is adományokból szeretné a Wikipédia fenntartani magát, reklámok nélkül. Egyébként a legnépszerűbb témák szezonálisak, általában az aktuális témák.

"A fiatalabb szerkesztők egy részének körében népszerűbbek a modern témák, mint amilyen a könnyűzene, szórakozás, másoknál az életükben előforduló eseményekhez kapcsolódnak a cikkek (kirándulás, tanulás). Sok szerkesztőnk a hobbija szerint ír. A mindennapjaink eseményei kapcsán is sok minden születik, például a politikai események eredményeképp." - mondta az alapító.

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Videa vagy Indavideo?

További villámkérdések  Szavazás állása

Hazai webshopok piaci helyzete

Az online üzletek többségének nem hogy ártott volna a recesszió, kifejezetten előnyükre vált. Az Év internetes kereskedője díj nyerteseit is megkérdezve körbejártuk, profiltól függően hogy állják a sarat az online boltok, és megnéztük azt is, milyenek lesznek az idei vásárlói trendek.

A válság fő nyertesei egyértelműen a webshopok A válság fő nyertesei egyértelműen a webshopok

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés