Jogos honlapok: mit szabad az ügyvédeknek?

Szerző: -cm- Forrás: digibiz.hu

Címkék: weboldal

2010.
10.08.
10:22

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Az ügyvédek honlapja gyanúsan hasonló - egyszerűek, elegánsak, és egymásra üt mind a stílusuk, mind a tartalmuk. Ez nem véletlen, hiszen a jog embereinek keze honlap ügyben alaposan meg van kötve. Megnéztük, milyen szabályok vonatkoznak rájuk.

Kísértetiesen hasonlító háttérszínek és oldalszerkezet, egymásra hajazó tartalom, szolid portréképek. Első ránézésre még a neveket tartalmazó honlapcímek is fantáziátlannak tűnhetnek. A stílusbeli hasonlóság persze nem véletlen, hiszen ezeknek a honlapoknak szigorú feltételeknek kell megfelelniük, a címben lévő kérdésre a válasz tehát az, hogy nagyjából semmit.

Új a nap alatt

"Néhány évvel ezelőtt az ügyvédi kamarának még az volt az álláspontja, hogy az ügyvéd nem reklámozhatja magát, egyedül azt tették lehetővé, hogy az ügyvédi iroda megnyitásának tényét közzé tegyék. Ez a hozzáállás változott az utóbbi időben: a honlapot ma már engedélyezik, és szűk körben, komoly feltételek mellett a hirdetést is. A weboldalaknál fontos többek közt az is, hogy az alapján az ügyvédi irodának egyértelműen azonosíthatónak kell lennie, azaz a honlap címének is az iroda nevéhez kell igazodnia. A  cím emellett nem lehet figyelemfelkeltő - például egy olyan iroda, amely az autótolvajok jogi képviseletét látja el, nem hozhatja létre autotolvaj.hu néven a weblapját; ilyen kikötések más cégek esetében nincsenek" - érzékelteti a különbséget Dr. Németh Zoltán László ügyvéd, majd folytatja: "Nálunk a weboldal egyébként nem azt a szerepet tölti be, mint más cégeknél: az én oldalam például nagyjából egy éve készült el, most újítottuk meg, de szó szerint ezen keresztül még nem volt megkeresésem - gyakoribb az, amikor valaki ajánlás alapján üti be a nevemet a Google-be, és úgy talál rá a honlapomra.

Emiatt a látogatottsági adatokat nem is nézegetem, hiszen ez igazából nem fontos - az emberek eleve csak akkor kattintanak rá, ha már valaki ajánlott. A weboldal emiatt inkább akkor fontos, ha például pályázatot adunk be - mint ahogyan ezen a héten is. Ilyenkor előnyt jelent, ha van honlapunk, mert a cégek ezt egyszerűen elvárják. Ami engem illet, egyelőre még nem adom meg az irodám webcímét a névjegykártyámon, és az e-mail aláírásomban sem szerepel. Persze ha majd olyan lesz az oldal, amilyennek látni szeretném, föl lesz tüntetve ezeken a helyeken is." 

Összegyűjtöttünk néhányat a Magyar Ügyvédi Kamara honlapokkal kapcsolatos etikai szabályai közül: ezek szerint az oldal nevének kiválasztásában az ügyvéd nem kap szabad kezet, a Magyar Ügyvédi Kamara Névhasználati Szabályzata ugyanis ez esetben is irányadó - nem véletlen tehát, hogy a honlapcímet jellemzően az ügyvéd nevéből képzik.A honlapon nem tartható vendégkönyv sem, és nem használható hatáskeltő szlogen. Nem kerülhet az oldalra banner, és néhány kivételtől eltekintve hyperlink sem.  Jogszerű felhasználásra vonatkozó engedély birtokában elvileg zenét, irodalmi és audiovizuális műveket ugyanakkor fel lehet használni a honlap grafikai szerkesztéséhez és felépítéséhez. Szabály többek közt az is, hogy az ügyvédi honlap nyitólapján jól látható módon fel kell tüntetni a kamara honlapjára közvetlen kapcsolódást biztosító hyperlinket.
 
Másodlagos funkció


A fentieket erősíti meg dr. Török Zombor, az (többek között) ingatlan.com-ot és a köpönyeg.hu-t üzemeltető Arkon Zrt. osztályvezetője, aki kiemeli azt is, hogy az ügyvédi honlapoknál a figyelem megragadása a lényeg. Emellett alapelvárás a visszafogott, decens stílus, valamint az, hogy a dizájn kövesse a kialakult gyakorlatot. "Az ügyvédi weboldalaknál egyértelműen az egyszerűségre kell törekedni, az ilyen honlapoknál inkább arra kell ösztönözni a látogatót, hogy a személyes kapcsolatfelvétel megtörténjen. Az ügyvédi honlapoknál nem az oldalletöltések számának növelése és az egyedi látogatók maximalizálása a cél, hanem az, hogy az ügyfelek telefonáljanak és személyesen ellátogassanak az irodába. "
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Facebook vagy iWiW ?

További villámkérdések  Szavazás állása

A hazai netezők nem fogékonyak a webkettőre

Szabó Mártonnal, az iWiW alapítójával és korábbi vezetőjével csendes leköszönése alkalmából beszélgettünk. Távozásának egyszerű az oka: 8 év alatt elfáradt. Továbbra is segíti tanácsaival az Origo-t de most inkább pihen és utazik. Twitterezni valószínűleg nem fog, de a blogírást elképzelhetőnek tartja. Mint mondja, sosem volt még ennyire érdekes a social media világa, a fejekben viszont volna mit helyére tenni. Mi nagyon örülnénk, ha belefogna, mert Marcit jó hallgatni. Nehezen is tudtuk abbahagyni, így a vele készült interjút két részletben közöljük, rövidített videóanyaggal spékelve.

"A hazai netezők nem fogékonyak a webkettőre" - interjú Szabó Mártonnal, az iWiW korábbi vezetőjével 

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés