Itthon szükségtelen a netsemlegesség szabályozása

Szerző: digibiz Forrás: digibiz.hu

Címkék: internet semlegesség | interjú | Nádori Péter

2010.
12.23.
14:00

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A magyar piacon nem kritikus kérdés a netsemlegesség ügye - véli Nádori Péter, aki december közepe óta a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének (MTE) elnöke. Másképp van ez a tengerentúlon, ahol évek óta dúl a vita a tartalom és az internetszolgáltatók között. A hét közepén végül döntés született a szabályozásról, amely 2011 elején lép hatályba.

Korábban megírtuk, hogy az amerikai Szövetségi Távközlési Bizottság (Federal Communications Commission - FCC) néhány napja szavazáson döntött arról, hogy bevezetésre kerülnek az internet semlegességét biztosító jogszabályok.

A döntés értelmében az internetszolgáltatóknak kötelezettsége minden legális online tartalomhoz ugyanolyan szintű sávszélességet biztosítani. A szabályozás azért fontos, mert az elmúlt időszakban bevételeik maximalizálása érdekében az internetszolgáltatók többféle módon korlátozták egyes weboldalak elérhetőségét. A kiskapuk azonban egyes kritikusok szerint beépültek a javaslatba, így az internetszolgáltatók továbbra is visszaélhetnek a helyzetükkel.

A vita már évek óta húzódik a tartalomszolgáltatók és az internetszolgáltatók között. Ez utóbbiak egy a Wired.com-on kiszivárogtatott tanulmány szerint már azt tervezték, hogy egyes nagy adatforgalmat generáló site-ok felhasználóitól (pl. YouTube) külön díjat szednek. Az amerikai kormány az ehhez hasonló gyakorlatok terjedése miatt döntött a beavatkozás mellett.

A magyar piacon nincsenek üzleti ellentétek az internet-, mobil- és tartalomszolgáltatók között - mondta el Nádori Péter, aki az MTE-ben betöltött pozíciója mellett egyben az Origo főszerkesztője is. Az internetes portált a T-Online adja ki, amely egy cégcsoportba tartozik a T-Mobile-lal, ezért arra voltunk kíváncsiak, házon belül érzékeli-e az iparági ellenérdekeltséget.

"A meghatározó szereplők - már csak az EU vonatkozó aktivitása miatt is - azért természetesen figyelemmel kísérik a témát. Iparági távlatból nézve a dolgot, azt gondolom, hogy a piac távközlési és tartalomszolgáltató szereplői cégcsoporttól függetlenül boldogok lennének, ha Magyarország ott tartana, hogy húsbavágó módon vetődik fel a netsemlegesség kérdése, hiszen ez azt jelentené, hogy a széles értelemben vett magyar internet a legfejlettebb, a társadalomba leginkább beágyazott, egyben a legjobb jövedelemtermelő képességű piacok közé emelkedett." - nyilatkozta a digibiz.hu kérdésére Nádori Péter.

Nádori ez év júniusában váltotta Weyer Balázst az Origo élén, a portál alapításától 2000-ig már egyszer betöltötte a főszerkesztői pozíciót.

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Céges honlap vagy blog?

További villámkérdések  Szavazás állása

Okosan mérni

Ha olyasmiről hallunk, hogy valami értünk, fogyasztókért van, mindjárt elkezdődik a kutatás holmi sanda háttérérdek után. Nincs ez másként a smart meteringgel - tükörfordításban az okos méréssel - sem. A Berg Insights prognózisa szerint az okos mérési technológia térhódítása a először Ázsiában valósul meg, de 2015-ig Európában is 111 millió háztartásba jutnak el az okos mérőeszközök.

Smart metering: kinek van erre energiája? Smart metering: kinek van erre energiája?

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés