Itthon szükségtelen a netsemlegesség szabályozása

Szerző: digibiz Forrás: digibiz.hu

Címkék: internet semlegesség | interjú | Nádori Péter

2010.
12.23.
14:00

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A magyar piacon nem kritikus kérdés a netsemlegesség ügye - véli Nádori Péter, aki december közepe óta a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének (MTE) elnöke. Másképp van ez a tengerentúlon, ahol évek óta dúl a vita a tartalom és az internetszolgáltatók között. A hét közepén végül döntés született a szabályozásról, amely 2011 elején lép hatályba.

Korábban megírtuk, hogy az amerikai Szövetségi Távközlési Bizottság (Federal Communications Commission - FCC) néhány napja szavazáson döntött arról, hogy bevezetésre kerülnek az internet semlegességét biztosító jogszabályok.

A döntés értelmében az internetszolgáltatóknak kötelezettsége minden legális online tartalomhoz ugyanolyan szintű sávszélességet biztosítani. A szabályozás azért fontos, mert az elmúlt időszakban bevételeik maximalizálása érdekében az internetszolgáltatók többféle módon korlátozták egyes weboldalak elérhetőségét. A kiskapuk azonban egyes kritikusok szerint beépültek a javaslatba, így az internetszolgáltatók továbbra is visszaélhetnek a helyzetükkel.

A vita már évek óta húzódik a tartalomszolgáltatók és az internetszolgáltatók között. Ez utóbbiak egy a Wired.com-on kiszivárogtatott tanulmány szerint már azt tervezték, hogy egyes nagy adatforgalmat generáló site-ok felhasználóitól (pl. YouTube) külön díjat szednek. Az amerikai kormány az ehhez hasonló gyakorlatok terjedése miatt döntött a beavatkozás mellett.

A magyar piacon nincsenek üzleti ellentétek az internet-, mobil- és tartalomszolgáltatók között - mondta el Nádori Péter, aki az MTE-ben betöltött pozíciója mellett egyben az Origo főszerkesztője is. Az internetes portált a T-Online adja ki, amely egy cégcsoportba tartozik a T-Mobile-lal, ezért arra voltunk kíváncsiak, házon belül érzékeli-e az iparági ellenérdekeltséget.

"A meghatározó szereplők - már csak az EU vonatkozó aktivitása miatt is - azért természetesen figyelemmel kísérik a témát. Iparági távlatból nézve a dolgot, azt gondolom, hogy a piac távközlési és tartalomszolgáltató szereplői cégcsoporttól függetlenül boldogok lennének, ha Magyarország ott tartana, hogy húsbavágó módon vetődik fel a netsemlegesség kérdése, hiszen ez azt jelentené, hogy a széles értelemben vett magyar internet a legfejlettebb, a társadalomba leginkább beágyazott, egyben a legjobb jövedelemtermelő képességű piacok közé emelkedett." - nyilatkozta a digibiz.hu kérdésére Nádori Péter.

Nádori ez év júniusában váltotta Weyer Balázst az Origo élén, a portál alapításától 2000-ig már egyszer betöltötte a főszerkesztői pozíciót.

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Facebook csoport vagy céges honlap?

További villámkérdések  Szavazás állása

Kijátszható a Facebook?

Annak ellenére, hogy szerepe egyre inkább felértékelődik, a legnépszerűbb közösségi oldal keresője egyelőre nincs felkészülve a csalásokra. Sőt, egy FB- marketinggel foglalkozó cég friss tanulmánya szerint kisebb-nagyobb trükkökkel pillanatok alatt juttatható tetszőleges rajongói oldal a találati lista élére.

Kijátszható a Facebook - kis csalással könnyű élre jutni Kijátszható a Facebook - kis csalással könnyű élre jutni

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés